Bir diyet ki, kilolarınıza değil aklınıza…

Haberin Devamı

Vücudumuzdaki fazla kilolar ne büyük derttir. Vermek için mücadele ettiğimiz, bu uğurda gerekenleri yaparken ısdırap çektiğimiz…

 

Zayıflamak için türlü türlü diyetler okuruz, araştırırız. Uygulamaya çalışırız, ‘Pazartesi başlayacağım’ deriz, başarırız, başaramayız.

 

Şimdi sırada bu diyet… Ama bu, bildiğiniz diyetlerden değil. Tamamen farklı… Bedeninize değil aklınıza…

 

Evet, aklınız için diyet!

 

Şaşırdınız değil mi?

 

‘Nasıl yani, aklında mı diyeti var’ dedi belki de çoğu kişi.

Haberin Devamı

 

Evet, varmış.

 

Kilolarımız kaçsın da, aklımız kaçmasın diye…

 

Yaşam koşuşturması içinde öyle olaylar yaşıyoruz ki; kendimizi ‘Allah'ım aklımı koru!’ derken bulabiliyoruz bazen.

Bir başka açıdan baktığımızda, içinde yaşadığımız yoğunluk, günü yakalama telaşı aynı anda birçok iş yapmamıza, onlarca konuyu, ismi aklımızda tutmamıza sebep oluyor.

Durum böyle olunca da yani hep bir şeylere yetişme telaşını yaşarken bedenimiz, beynimiz de yoruluyor. Haliyle de belli bir süre sonra unutkanlıklar başlıyor.

Biriyle karşılaşıp adını hatırlamadığımız, yerimizden kalkıp ne yapacağımızı unutup geri döndüğümüz, telefonu çevirip karşı tarafın numarası çalarken kimi aradığımızı unuttuğumuz anlar...

 

Tanıdık geldi değil mi bunlar?

 

Bunlar yine zararsız unutkanlıklar. İşin bir de dalgınlığa varan kısmı oluyor ki bunlar bazen sağlığımıza, maddi durumumuza, hayatımıza zarar verecek duruma kadar…

 

Stresin üzerimizdeki etkisi ise zaten hep ayrı.

Haberin Devamı

Tüm bu sebeplerden dolayı fiziksel sağlığımıza dikkat ettiğimiz kadar akıl sağlığımıza da önem versek…

 

Evet kilo vermek için her şey irademizle başlıyor. Peki ya akıl ve de ruh sağlığımızı korumak için neler yapıyoruz?

 

Sağlıklı kalabilmek için çaba sarf etmek gerçeği de bu noktada önümüze dikiliyor.

 

Bu da nasıl?

 

Akılla!

 

Son zamanlarda Amerika'nın gündeminde olan bu konu için bilimadamları yeni bir diyet geliştirmiş. Ancak bu diyet bilinen diğer diyet türleri gibi kilo verdirmeye yönelik değil! Geliştirilen diyetle insanların akıl sağlığını, psikolojilerini düzenlemek amaçlanıyor.

 

Tesadüf sonucu keşfedilen diyet!

Amerika'nın ünlü Newsweek Dergisi’nin birkaç yıl önce yayımladığı ‘Akıl Diyeti’ ile beyin için gerekli olan gıdaları açıklamış. Amerikalı bilimadamları, akıl hastalıkları ve özellikle depresyona karşı koruma sağlayabilen son derece basit bir diyet hazırlamışlar.

Haberin Devamı

 
Araştırmalar ve tesadüfler sonucu keşfedilen bu diyetin, şimdi medya dünyasının favorisi olan ‘Kilo verme, form koruma, yaza hazırlanma’ diyetlerini bile sollayarak gündemin bir numaralı konusu olduğunu biliyor musunuz?

Hem aklınız hem fazla kilolarınız için psikiyatrik rejim!

Bilim adamları zaten ‘Her şey kafada başlar’ sloganıyla ‘Akıl sağlığımızı koruyalım’ diyetinin kilo sorunlarına da çözüm olabileceğini savunuyorlar. Kendi tanımlamalarıyla ‘Psikiyatrik rejim’ de dedikleri akıl diyeti beyne iyi gelen gıdalardan oluşan bir diyet.

 

Beyni güçlendiren, strese karşı dirençli hale getiren, ileride ortaya çıkabilecek depresyon, manik - depresyon, doğum sonrası depresyon, intihar eğilimi gibi rahatsızlıkları bile önleyebilen bir diyet.

Haberin Devamı

 

Üstelik çok kolay.

Bu diyeti yapmak için, listedeki gıdalardan birini bir gün, diğerini bir başka gün, gönlünüzce tüketmeniz yeterli.

Balık ve ceviz listenin başında…

Akıl diyetinde iki önemli gıda temel alınıyor. Biri balık, özellikle somon balığı, diğeri de ceviz. Diyetteki yan gıdalar yumurta, ıspanak, buğday ve balık yağı...

Diyet her gün biraz ceviz atıştırmayı öğütlüyor. Ya da bir gün ceviz, ikinci gün bir yumurta, üçüncü gün somonbalığı, dördüncü gün ıspanak yiyerek...

 

Bu gıdaların hepsinin Omega-3 içerdiğini açıklayan uzmanlar, bu gıdaların beyin fonksiyonlarını düzenlemeye yaradığını belirtiyorlar.


Beynin, yüzde 60 yağdan oluşan bir organ olduğunu ve doğru düzgün çalışması için Omega - 3 yağ asitlerine ihtiyaç duyduğunu, oysa son yıllarda form korumak uğruna insanlar balığın bile yağsız olanını seçtiğini hatırlatan Psikiyatri uzmanı ve Harvard Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Andrew Stoll, "İnsanlar vücut güzelliği için, aslında hiç bilmeden beyin sağlığını riske atıyorlar" şeklinde uyarıyor. Dahası zayıflamak için yapılan diyetlerin beyni riske attığı gibi, kalp sağlığı için de sorun yarattığını da sözlerine ekliyor.

Haberin Devamı

 

15 gram cevizde 1.02 gram Omega-3 bulunuyor. Bir kupa cinsi bardağa sığacak kadar ıspanak ise 0.5 gram içeriyor. Bir köy yumurtasında ise 0.17 gram var. Hepsini bir günde tüketmeye gerek yok. Bunların kanıtlanmış bir faydası daha var. Kalbinizi de, beyninize de formda tutuyor. Bu ikisi formdaysa, kilo sorununuz da ortadan kalkıyor.

Bu bilgilerden sonra kimler kilo vermekten çok aklını korumak istiyor?

 

Aklımızı koruyarak, irade ve edindiğimiz bu bilgileri uygulayınca kilolar da…

 

Bir taşla iki kuş…

 

Ve bu iki kuşun uçurduğu da gülen - mutlu bir ruh!

 

Yazarın Tüm Yazıları