Tarhan: ‘Kriminal insanlar yargıç seçecekler’

Güncelleme Tarihi:

Tarhan: ‘Kriminal insanlar yargıç seçecekler’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2010 09:23

YARGIÇLAR ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, anayasa değişikliğiyle yargıçları seçmesi düşünen milletvekilleri hakkında 600 suç dosyası olduğunu belirterek, “Kriminal insanlar yargıç seçecekler” dedi. Yürütmenin yargıyı hizaya getirmeye çalıştığını ifade eden Tarhan, “Buna göre bir eylem planı hazırlandı. Buna uygun eylem planı da anayasa değişikliğidir” diye konuştu.

Atatürkçü Düşünce Derneği Kemer Şubesi tarafından Kemer Belediye Kültür Salonu'nda bu akşam düzenlenen ‘12 Eylül Anayasası ve Kuşatılmış Hukuk’ başlıklı konferansa YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ve Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Şenel Saruhan konuşmacı olarak katıldı.

YARSAV'ın yoğun saldırılar altında olduğunu söyleyen Başkan Emine Ülker Tarhan, net bir dernek olmalarının yanı sıra, Dünya ve Avrupa Yargıçlar Birliği'ne üye olduklarını ve derneğin yapısını anlattı. Tarhan, “Ulema duruyorken yargı kim oluyor?' dediler. Yandaş gazetelerde yargıçların boy boy fotoğraflarını yayınladılar. Yargıyı hedef gösterip, yok etmeye çalışıyorlar. Bizler bu ülkenin çocuklarıyız. Yaptığımız işi vatan borcu saymış insanlarız. ‘Benim’ diyenlerden daha mı az seviyoruz bu ülkeyi?” diye sordu.

‘YÜRÜTME, YARGIYI HİZAYA GETİRMEYE ÇALIŞIYOR’

Bu iktidar döneminde her şeyi tersinden okumayı öğrendiklerini, iktidarın darbenin izlerini silmek yerine darbe ruhu işlediğini belirten Tarhan, “Yürütme organı, yargıyı hizaya getirmeye çalışıyor. Buna göre bir eylem planı hazırlandı. Buna uygun eylem planı da anayasa değişikliğidir” dedi.

‘KRİZLERDEN BESLENİYORLAR’

Hükümete yönelik eleştirilerini sürdüren Tarhan, şöyle konuştu:
“Krizlerden besleniyorlar, YAŞ krizi, HSYK kirizi. Bilgi, donanımdan değil, krizden besleniyorlar ve YARSAV'a saldırmaya devam ediyorlar. Başbakan seçim barajı konusunda hazır değil diyor. Milletvekilileri konusunda 600 civarında suç dosyası var ve incelenemiyor. 600 suç dosyasının olduğu milletvetilleri, yargıçları seçmeyi düşünüyorlar, cüret ediyorlar. Atama yetkisini elinde bulundurmaya çalışıyorlar. 30 yıl önceki darbeden hesap sormaya çalışıyorlar. 30 yıl önce darbeden palazlananlar, ağlama törenleri düzenliyorlar. Bizimle alay ediyorlar. Kriminal insanlar yargıç seçecekler, aslında kendilerini sınırsız bir dokunulmazlık getiriyorlar.”

‘Denizi Feneri ile yutanlarını biliyorsunuz’ diyen Tarhan, bu davaya yayın yasağı konması yüzünden akıbetinin bilinemediğini, özel seçilmiş savcıların şikayetlere rağmen Adalet Bakanı izin vermediği için işlem yapılamadığını hatırlattı.

Başbakan'ın Yargıtay'a saldırdığını, yargıçların telefon kayıtlarının ortalara döküldüğünü, her kesimin dinlenme korkusu yaşadığını vurgulayan Tarhan, “Yargı sürekli patinaja zorlandı, 8 yılda gösterişli adliye palaslar yapıldı” dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda yaşanan krize de değinen YARSAV Başkanı Tarhan, “Bakan, yörüngesine girmeyen seçilmiş yargıçlarla karşı karşıya şu an. Buna kriz diyorlar. Bugün müsteşar, kurul toplantılarına neden katılmıyor? Çünkü bakandan emir, talimat aldığı için katılmıyor” dedi.

‘HALK, PARTİYE BİAT EDECEK’

Yargının bir siyasi partiye bağlanmasının tehlikeli olduğunu, iktidarın başkanlık sistemi hayali kurduğunu belirten YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Anayasa değişikliğini özlemle bekliyorlar. Kapatarak mı, sabah 05.00 açıklamaları ile mi, göreceğiz. Biz ve ülkemiz bugünlere nasıl geldik? Birileri çocuklarımızı öldürenlere habur karşılamaları yaparken, bu ülkenin demokratları nerede merak ediyoruz. İktidarın parası var, silahı var, adamı var. Peki yargı iktidara bağlanınca, halk nereye gidecek? Tabii ki partiye gidecek, biat edilecek. İstenen budur.”

Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Şenel Saruhan da Anayasa değişikliğini el şekerine benzetti, “Elma şekeri vardır, içinde de lezzet ve sopa vardır. Sopa değil bu büyük bir kazık. Halkın özgürlüğünü elinden alacak bir yapı” diye konuştu.

Panele katılan Tarhan ve Saruhan, bol bol alkışlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!