Şube müdürlerine sınıf atlattı, kredi yetkisi 500 bin liraya yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Şube müdürlerine sınıf atlattı, kredi yetkisi 500 bin liraya yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2010 00:00

İş Bankası’nda şube müdürüyken Vakıfbank’ta genel müdürlüğe yükselen Süleyman Kalkan, ilk iş olarak şube müdürlerinin yetkilerini artırdı. Yaklaşık 5 ay önce üstlendiği yeni görevinde müşteri tabanını genişletme kararı alan Kalkan, bu doğrultuda şube müdürlerinin kredi verme yetkisini 500 bin TL’ye çıkardı.

İŞ Bankası’nın İstanbul Balmumcu şube müdürlüğünden Vakıfbank’ın genel müdürlüğüne transfer olan Süleyman Kalkan’ın ilk icraatlerinden biri, şube müdürlerinin yetkilerini artırmak oldu. Yeni görevini 5 ay kadar önce üstelenen Kalkan, yeni müşteri kazanma ve KOBİ bankacılığında büyüme hedefi doğrultusunda, şube müdürlerine 500 bin liraya kadar kredi verme yetkisi tanıdı. Sektörde şube müdürlerinin kredi limitinin 40 bin lirayla 200 bin lira arasında değiştiği dikkate alındığında, bu adım, “Vakıfbank, şube müdürlerine sınıf atlattı” şeklinde değerlendirildi.

Yetki devri de yaptı

Önceki akşam İstanbul’da gazetecilerle biraraya gelen Süleyman Kalkan, taşınma ve büyüme planlarını anlatırken, bir genel müdür olarak yaptığı yetki devirlerinden de söz etti. Bir özel banka nasıl çalışıyorsa Vakıfbank’ın da özel statülü bir banka olarak öyle çalışmasını hedeflediğini vurgulayan Kalkan, bu dönemde müşteri tabanını genişletme hedefi doğrultusunda bireysel ve KOBİ bankacılığına odaklandıklarını aktardı.

Kurumlar faize duyarlı

Vakıfbank’ın geçen yıl reel sektöre en fazla kredi veren bankalardan biri olduğunu, 2010’da tüm bankalar gibi kendilerinin de kredilerde büyümeye devam ettiklerini dile getiren Kalkan, şöyle konuştu: “Krediler konusunda kurumlar daha çok faize duyarlı, o nedenle orda istediğimiz zaman istediğimiz büyümeyi sağlayabiliyoruz. Zaten Türkiye’nin önde gelen kurumların hemen hepsiyle çalışıyoruz. Biz bu dönemle o nedenle bireysel ve KOBİ bankacılığına yoğunlaştık. Ticari Atılım Merkezleri oluşturduk, 350’nin üzerinde KOBİ Platformu Yöneticimiz var. Şu anda istediğimiz yerde değiliz ama bu alanlarda büyüyeceğiz. Zaten o nedenle şube müdürlerinin yetkilerini 500 bin liraya çıkardık. Bunun için bir skorlama sistemimiz var, o doğrultuda şube müdürlerimiz 500 bin TL’ye kadar genel müdürlük onayı olmaksızın kredi verebiliyor.”

Bu yıl kârlılık düşmedi

Haziran ayı itibariyle 539.7 milyon lira olan net kâr rakamının yılın özellikle ikinci çeyreğinde düşmüş olmasını ise karşılık oranları ile açıklayan Kalkan, şöyle konuştu: “Bankamızın kârında bir düşüş söz konusu değil, ancak geçen yıl sonunda yüzde 88 olan karşılık oranımızı yüzde 97’e çıkardık. Yani paramızı kâr olarak yazmadık, karşılığa ayırdık. Bu orana ulaştıktan sonra kârlılığımızda bunun etkisi görmeyeceğiz, yıl sonunda geçen yılla aynı seviyede bir kâr göreceğiz.”

Finans Merkezi’ni beklemedi, İstanbul’da yeni bina kiraladı

VAKIFBANK üç yıllık ve üç aşamalı taşınma planının nasıl işlediği konusunda bilgi veren Süleyman Kalkan, Ataşehir’de kurulması planlanan Finans Merkezi’ni beklemeden İstanbul’a taşınma çalışmalarına hız verdiklerini anlattı. Bunun için Levent’teki bölge müdürlüğü binasına yakın bir başka bina daha kiraladıklarını belirten Kalkan, bu çalışmaları şöyle anlattı: “Taşınma sürecimiz 2001 yılı ile birlikte başlayacak. İlk etapta satış, pazarlama, hazine ve kredi bölümlerimiz İstanbul’a gelecek, 2013 yılına kadar da tüm birimleriyle Genel Müdürlük Ankara’dan İstanbul’a taşınmış olacak. Halen kirada olan bir binamız daha var İstanbul’da, önümüzdeki yıl o da boşalacak, bu 3 bina bize yetecektir. Şimdiki durumda ben 3 gün Ankara’da, 2 gün İstanbul’dayım. Taşınma süreci hızlandıkça İstanbul’da kaldığım süre artacak. Taşınmanın Vakıfbank’a büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. Bizim için önemli bir maliyeti de olmayacak. Çünkü bir satın alma yapmadık. İstanbul Ataşehir’de kurulması planlanan İstanbul Finans Merkezi’nde arsa alıp bir bina inşa etmenin maliyeti yüksek. Bizim de orda arsa tahsisimiz var. Ancak bu daha sonra düşünülecek bir süreç.”

Şube sayısı 620’ye çıkacak, 1000 yeni eleman daha alacak

MÜŞTERİ tabanını büyütme hedefi doğrultusunda şube ağını da genişlettiklerini bu yıl 29 yeni şubeyle 602’ye ulaşan rakamın yıl sonuna kadar en az 620 olacağını söyleyen Süleyman Kalkan, Kuzey Irak’ta (Erbil) açacakları şube için de Türkiye’deki süreçlerin tamamlanmasını beklediklerini açıkladı. Halen 10 bin 500 personeli bulunan bankanın şubeleşme çalışmaları doğrultusunda, sınav süreci tamamlanan 900 yeni elemanın önümüzdeki günlerde işe başlayacağını açıkladı. Bunların 300’ünün uzman ve uzman yardımcısı, 600’ünün de memur olarak alındığını belirten Kalkan, eylül ayında yeni bir sınav daha açacaklarını, İstanbul’a taşınmayla da bağlantılı olmak üzere 600 ile 1000 kişiyi daha işe alabileceklerini açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!