Kardemir, 9 milyon Euro’ya hızlı tren makası üretecek

Güncelleme Tarihi:

Kardemir, 9 milyon Euro’ya hızlı tren makası üretecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2010 00:00

İran, Suriye ve Irak’ın ray ihtiyacını karşılamak ve bölgede söz sahibi olmak için Kardemir dev yatırımlara hazırlanıyor. TCDD, Avusturyalı Voestalpine (VAE), Kardemir ortaklığında, Çankırı’da yapılacak olan hızlı tren makası fabrikasının temelinin pazar günü atılacağını belirten Kardemir Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yolbulan, “Kardemir, Türkiye’nin tek ray üreticisi ama makas üretmiyordu. Konsorsiyum demiryolu makası üretmeye başlayacak. 9 milyon Euro’luk yatırım olacak. Kârımız sene sonunda 100 milyon lira olacak” dedi.

TCDD, Avusturyalı Voestalpine (VAE), Kardemir ortaklığında, Çankırı’da yapılacak olan hızlı tren makası fabrikasının temelinin pazar günü atılacağını belirten Yolbulan, şöyle konuştu: “Makas fabrikasındaki ürünlerin sadece yüzde 20’sini ihraç etmeyi öngördük çünkü TCDD’nin buna şiddetle ihtiyacı var. Fabrikanın kurulacağı arsa TCDD’nin. Zaten o arsanın yanında TCDD’nin kendi makas fabrikası vardı ancak eski teknolojiydi. Yeni fabrikada daha modern teknoloji ile uluslararası standartta demiryolu makası üretilecek. 9 milyon Euro’luk yatırım, 1 yılda tamamlanacak, 144 işçi istihdam edilecek.”

Dev yatırımlar var

Yıllık 1 milyon 300 bin üretim kapasitesi olan ve 4 bin kişinin çalıştığı Kardemir’deki yatırımları anlatan Mustafa Yolbulan, şu bilgileri verdi: “3 tane yüksek fırınımız vardı, şimdi dördüncü yüksek fırın yapılıyor. Bu bittiğinde kapasite 1 milyon 800 bin tona çıkacak. İkinci önemli yatırım olarak Kardemir 50 megavatlık enerji santrali kuruyor. Bunun da anlaşmasını geçen mart veya nisan ayında Çin’e giderek Sfeco firması ile imzaladık. Bu 35-40 milyon Euro’luk bir yatırım. Üçüncü olarak da Sinter yatırımımız olacak. Sinter toz halinde gelen demir cevherini işleyerek bir yüksek fırınların kullanabileceği kaliteye getiriyor. Böylelikle yüksek fırının verimi artarken, verilen fireler de önleniyor.”

1994 yılında özelleştirilen ve yüzde 100 halka açık bir şirket olan Kardemir’in hisselerini demir çelik sanayicisi olan Yolbulan, Yücel ve Güleç ailelerinin ağırlıklı olarak topladığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!