Benim yerimde kızınız olsaydı ne yapardınız

Güncelleme Tarihi:

Benim yerimde kızınız olsaydı ne yapardınız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2003 01:46

Mardin'de 23 kişinin tecavüzüne uğrayan 13 yaşındaki N.Ç. çoğu devlet memuru olan tüm sanıkların serbest bırakılması üzerine Adalet Bakanı Çiçek'e bir mektup yazdı.

Mardin'de aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 28 kişinin tecavüzüne uğradığı öne sürülen 13 yaşındaki N.Ç, davanın son duruşmasında tutuklu sanıkların serbest bırakılması üzerine Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e mektup yazdı.

Kaymakamlık Yazıişleri Müdürü ve bir yüzbaşının da aralarında bulunduğu 28 kişinin 7 ay boyunca sürekli tecavüzüne uğradığı ileri sürülen N.Ç, yaşadığı vahşet günlerini unutamadan, Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıkları tahliye etmesiyle bir kez daha yıkıldı. Yaşadıklarının ardından ruhsal travmalar geçiren N.Ç, ailesinin yanından alınarak tutulduğu Adana Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e ‘‘Ne olur suçluları cezalandırın’’ diye seslendi.

N.Ç, mektubunda ‘‘Sayın Bakan size bir öneride bulunacağım. Adım N.Ç, 13 yaşındayım, ben daha çocuğum. Küçük yaşta çekmediğim acı kalmadı. 12 yaşındaydım, babam ve dedem yaşındaki onlarca adamlar bana 7 ay boyunca tecavüz ettiler’’ diye yazdı.

Mektubunda, davanın halen devam ettiğini anlatan N.Ç, Bakana ‘‘Ben bunların hiçbirini hak etmiyorum’’ diye seslenirken gazetelerde her gün bir genç kızın hayatının tecavüzle karardığını okuduğunu anlatarak şöyle dedi:

SİZİN KIZINIZ YOK MU

‘‘Yeter artık! Biz çocuğuz, okumak istiyoruz. Oyun oynayacak çocuklarız. Ben artık hiçbir genç kızın hayatının kararmasını istemiyorum. O kötü acıyı ben çektim. Başka kimsenin çekmesini istemiyorum. Çocuklar bu ülkenin teminatıdır diyorsunuz, ama öyle değil, bir tek bana değil, tüm hayatı kararmış ve mağdur olmuş genç kızlara, bu kötülükleri yapan suçlulara, çok ama çok büyük bir ceza verilsin istiyorum. Bilin bakalım biz bu cezayı niye istiyoruz. Eğer bu büyük ceza bir suçluya verilirse, bir başka adam bu suçtan korkar ve o genç kızı kirletmez.

Savaştan bugüne kadar onlarca kızın hayatı karardı. Kızların yaşı 10-11-12-13-14-15 hepsinin de yaşı bu. Ya sizin çocuklarınız yok mu? Öyle bir olay kızınızın da başına geldi diyelim, ne düşünür ve nasıl bir tepki gösterirsiniz. O tecavüz lafını duyunca ölmekten başka bir şey düşünmeyeceksiniz, her gün için için ağlayacaksınız. Öyleyse bizi de bir çocuğunuz olarak kabul edin. Bizim sizden isteğimiz para pul değil. Bizim sadece isteğimiz bu tür suçları önlemek için yoğun çaba harcamanızı ve suçluları bir an önce cezalandırmanızı istiyoruz. Benim davamda suç işleyen bütün sanıklar suçlular şu anda serbest bırakıldılar. Elini kolunu sallaya sallaya geziyorlar.

Ya benim hayatım ne oldu biliyor musunuz? Bir düşünün bakalım. Şimdiye kadar bana hiç sahip çıkmadınız. Yazacaklarım bu kadar. Saygılarımla. N.Ç.’’

Hürriyet 'Yüzyılın utanç davası' diye duyurmuştu

12 yaşındaki N.Ç'nin tecavüz davası, Hürriyet'te ‘‘Yüzyılın utanç davası’’ başlığıyla haber olmuştu. Geçtiğimiz yılın temmuz ayında N.Ç, Mardin Emniyet Müdürlüğü'ne başvurmuş ve skandal da böylece ortaya çıkmıştı. N.Ç davası başladığında Can Dündar'ın ifadesiyle, mahkeme salonundaki sanık sandalyesi, ‘‘şehrin protokol zirvesi’’ gibiydi. ‘‘Şehrin protokol zirvesi’’nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması, sadece N.Ç'yi değil, tecavüz olayından haberdar olan herkes tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Aşiretler peşinde N.Ç. korumada

N.Ç'nin halen İstanbul'da bulunduğu ve koruma altında tutulduğu ortaya çıktı. İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kahraman Eroğlu, Mardin'de tecavüze uğrayan N.Ç'nin İstanbul'da koruma altına alındığını doğruladı. Eroğlu, ‘‘N.Ç'nin tecavüz sanığı kişilerin ve ailelerinin olası baskısına karşı İstanbul'da koruma altına alınması uygun görüldü’’ dedi. Kurum psikiyatristlerinin ve sosyal hizmet uzmanlarının gözetiminde olan N.Ç'nin sağlık durumunun düzeldiğini belirten Eroğlu, çocuğun çevresiyle iletişime geçmeye başladığını belirtti.

Yüzbaşı dışındaki sanıkların tümü göreve iade edildi

23'ü tutuklu 31 sanık bu utanç davasında hákim önüne çıktı. Aralarında Kızıltepe Kaymakamlığı Yazıişleri Müdürü Recep Sakız, Jandarma Alay Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Ersin Erdemir, Kızıltepe Mehmetçik İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Ümit Ergin'in de bulunduğu sanıkların tümü, 4'üncü duruşmadan itibaren tutuksuz yargılanmaya başlandı. Davanın beşinci duruşması 20 Haziran günü yapıldı ve Yüzbaşı Erdemir dışındaki tüm sanık kamu görevlilerinin, görevlerine iadesi kararlaştırıldı. Davada yargılanan diğer sanıklar şunlar: Hamit Abdulsametoğlu, Ali Alpsoy, Ahmet Günay, Şemsettin Aslan, Burhan Ertaş, Şeyhmus Cansen, Şeyhdavut Anuk, Nizamettin Denli, Sabri Acak, Harun Uras, Mahmut Temelli, Selahattin Kuday, Tayyar Salman, Rıdvan Bayraktar, Rıdvan Abdulsametoğlu, Enver Adanç, Mehmet Gadgar, Şeyhdavut Oruç, Şeyhdavut Dura, Süleyman Gök, Salman Aydın, Hamit Aydın, Cuma Uras, Mehmet Seyitoğlu, Emine Akyol, Türkan Temel, Azat Aydın ve Osman Çakır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!