Ülkenin en güçlü insanıydı, sonunda vatan haini ilan edildi

Güncelleme Tarihi:

Ülkenin en güçlü insanıydı, sonunda vatan haini ilan edildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2010 16:11

Kıbrıs’ta Makarios'a karşı yapılan darbenin şefi Dimitrios Yuannides, 87 yaşında hayatını kaybetti. Yuannides, Türk kamuoyunda "Türkiye’yi Kıbrıs’a çıkartan adam" olarak hatırlanıyordu.

Haberin Devamı

Dünyanın nabzı PLANET'te atıyor

 

Atinalı varlıklı bir ailenin oğlu olan Yuannides 1923 yılında doğdu. Yunanistan İç Savaşı sırasında hükümet yanlısı kanatta savaşan Yuannides, daha sonra komünistlerin tutulduğu Makronisos kampında görev yaptı.

 

Yuannides, 21 Nisan 1967 tarihindeki askeri darbede ve 1967-1974 yılları arasında Yunanistan’ı yöneten diktatörlük rejiminde büyük rol oynadı.

 

Yorgo Papadopulos, Stilianos Pattakos ve Nikolaos Makarezos’la birlikte diktatörlüğün en önemli isimlerinden olan Yuannides uzun bir dönem, işkence uygulamalarıyla halka korku salan askeri polis ESA’nın liderliğini yaptı.

 

Haberin Devamı

1973 yılında Atina Politeknik Üniversitesi’nde yaşanan öğrenci ayaklanmasını kanlı bir operasyonla bastıran askeri güçlere emirleri de, çok güçlü bir komünizm karşıtı olan Yuannides verdi.

 

GİZİKİS’İ BAŞA YUANNİDES GEÇİRDİ

Aynı yıl diktatör Yorgo Papadopulos’un demokratik reformları gündeme getirmesinin ardından, ordudaki diğer şahin subaylarla birlikte kansız bir darbe düzenleyerek yönetimi ele geçirdi. Yuannides yakın arkadaşı Fedon Gizikis’i Yunanistan Devlet Başkanı olarak göreve getirdi.

 

 Ancak bu hükümetin ömrü sadece sekiz ay oldu.

 

Yuannides, Kıbrıs’ta adanın Yunanistan’la birleşmesini savunan Makarios karşıtlarının düzenlediği darbenin organize edilmesinde de büyük rol oynadı. Yuannides, Makarios’un solcuların desteğini yanına alması ve komünist ülkelere ziyaretler yapması nedeniyle devrilmesi gerektiğine inanmıştı.

 

Türkiye darbenin yarattığı karmaşa ortamında adadaki Türklerin haklarını savunmak için 1974 yılında Kıbrıs çıkartmasını düzenledi. Bu ortamda Yuannides hükümeti de devrildi.

 

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE SAVAŞ AÇACAKTI

Yuannides yıllar sonra bir Yunan gazetesine çıkartma günlerini, “20 Temmuz günü ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Joseph Sisko ve Bakan Henry Kissinger, Türkiye’yi Kıbrıslı Türklerin maneviyatını yükseltmek için 1,500 asker bırakarak Kıbrıs’tan çıkmaya ikna edecekleri vaadinde bulundu. Savaştan kaçınmamızı istedi. Ben yumruğumu masaya vurarak ‘Daha önce de Türk çıkarma harekatını engellemek amacıyla 6’ncı Filo’nun Mersin açıklarında devriye gezeceğini vaat edip bizi aldattınız’ dedim” şeklinde anlattı. 

 

Yuannides, Türk ordusu Kıbrıs’tan çıkmazsa, Yunanistan’ın NATO’dan ayrılıp Türkiye’ye savaş açacağını Kissinger’a ilettiklerini söyledi. Yunanistan’ın Türkiye karşısındaki üstünlüğüne inanan Yuannides, Girit açıklarındaki Türk gemilerine saldırı düzenlenmesi emrini verdiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Ancak Gizikis ve Yunanistan Genelkurmay Başkanı Türkiye’yle çatışmaya girmemek için aralarında bir anlaşma yaparak Yuannides’i saf dışı bıraktı. Yuannides gazeteye yaptığı açıklamalarda “Bana ihanet ettiler. Deniz Kuvvetleri Komutanı Petros Arapakis benden habersiz denizaltılara geri dönmeleri ve tek bir uçağın bile kalkmaması emrini verdi” dedi.

 

VATAN HAİNİ İLAN EDİLDİ

Hükümetin devrilmesinin ardından kurulan yeni cumhuriyet, Yuannides’i ve diğer darbe liderlerini vatana ihanet suçundan yargılayarak idam cezasına mahkum etti. Cezalar daha sonra Kostar Karamanlis döneminde ömür boyu hapse çevrildi. 2002  Yuannides ve diğer cunta liderlerinin adı Yunanistan’ın seçmen listesinden silindi.

 

Haberin Devamı

Yuannides cuntanın hapisteki son üyesiydi. 1990’larda sağlık sebepleriyle hapishaneden çıkarılıp ev hapsine atılan Makarezos ve Pattakos’un aksine Yuannides affı kabul etmemişti.

 

Papadopulos 11 yıl önce, Makarezos ise geçen yıl hayatını kaybetti. Pattakos ise 97 yaşında hayatına bir sahil kasabasında devam ediyor.

 

Planet'i Facebook'tan takip etmek istiyorsanız:                         
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!