Başkent Doğalgazı MEKA-MMEKA ortaklığı aldı

Güncelleme Tarihi:

Başkent Doğalgazı MEKA-MMEKA ortaklığı aldı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 16, 2010 11:06

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 oranındaki hissenin satış yöntemiyle özelleştirme ihalesini, Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet ortaklığı olan MEKA-MMEKA, 1 milyar 211 milyon dolara kazandı. İkili geçtiğimiz hafta yapılan elektrik ihalelerinin ikisini de yaklaşık 5 milyar dolara kazanmıştı. Böylece Kazancı-Karamehmet ortaklığı bir haftada 6.2 milyar dolarlık ihale almış oldu.

Haberin Devamı

BaÅŸkent DoÄŸalgaz ihalesinden fotoÄŸraflar

ADIM ADIM Ä°HALE SÃœRECÄ°

- Ä°hale kapalı elemesiz turda alınan tekliflerle 475 milyon dolardan baÅŸladı.Â

- İlk elemeli turlarda zarflar açıldı. En yüksek teklif 1 milyar 13 milyon dolar olurken, Genpa Telekomünikasyon elendi. 

- İkinci turda Yıldızlar SSS Holding elenirken fiyat 1 milyar 99 milyon dolara çıktı.

- Üçüncü turda Aksa Doğalgaz Dağıtım A.Ş elendi

- Açık artırma 1 milyar 208 milyon dolardan başladı. İlk teklifi 1 milyar 210 milyon dolar ile MEKA, MMEKA ortaklığı yaptı.

- Limak ve Akfen iheleden çekildi.

- İhalede iki firma kaldı, MEKA-MMEKA ortaklığı ve Fernas İnşaat.

- Fernas İnşaat mola aldı, arkasından ihaleden çekildi.

- İhaleyi 1 milyar 211 milyon dolar ile Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet ortaklığı olan MEKA-MMEKA kazandı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan ve Karamehmet'e özel teşekkür

İhalenin sonucunu değerlendiren Mehmet Kazancı, İstanbul, İzmir, Ankara gibi Türkiye'nin en büyük şehirlerinin elektrik ve dogalgaz dağıtım ihalelerini aldıkları için mutlu olduklarını söyledi. Aldıkları sorumluluğun ne kadar büyük olduğunun farkında olduklarını belirten Kazancı, "En kısa zamanda devirleri gerçekleştirip en iyi ve kaliteli hizmeti vereceğiz" dedi.

Özelleştirme sürecinin yıllar önce başladığını ancak hükümetin kararlılığı ve yaratılan istikrar sayesinde bu fiyatlara çıkılabildiğinin altını çizen Kazancı, "Ben buradan bir vatandaş olarak başta Başbakan Erdoğan olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyorm. Fiyatlar yaratılan istikrarın sonucudur" dedi.

Kazancı, ortağı Karamehmet'e de atıfta bulunarak, "kendisinin çok iyi koku alma duyusu ve riski sevmesi ile verdiğimiz karar doğrultusunda Başkent Doğalgaz'ı aldık. Kendisine tekrar teşekkür ediyorum" diye konuştu.

KARDEÅžLER YÄ°NE RAKÄ°P OLDU

Hafta başında yapılan elektrik  dağıtım ihalelerinde rakip olan Kazancı Kardeşler, bu ihalede de yine rakip oldu. Rekabetten galip çıkan yine kardeş Kazancı'nın Karamehmet ile kurduğu ortak şirket oldu. 

İhaleye şu firmalar katıldı: 

1- MEKA, MMEKA Makina Ä°thalat Paz. ve Tic. A.Åž.
2- Aksa DoÄŸalgaz A.Åž.
3- Yıldızlar SSS Holding A.Ş.
4- Fernas Ä°nÅŸaat A.Åž.
5- Akfen Holding A.Åž.
6- Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri Sanayi Tic. A.Ş.
7- Limak Yatırım İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş.

Haberin Devamı

Ä°LK Ä°HALE Ä°PTAL EDÄ°LMÄ°ÅžTÄ°

Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin özelleştirilmesi için ilk  ihale 2008 yılının Mart ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından  gerçekleşmişti. İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolarla Global  Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed vermişti.
      Â
Ancak en yüksek teklifi veren her iki şirketin de yükümlülüklerine yerine  getirememesi üzerine ihale iptal edilmişti.

BAÅžKENT DOÄžALGAZ A.Åž
         
İkinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz A.Ş, 2037  yılına kadar geçerli olan 30 yıllık doğalgaz dağıtım lisansına sahip ve yaklaşık  1,2 milyon abonesi bulunuyor. Geçen yıl, 2,1 milyar metreküp doğalgaz satışı  gerçekleştiren şirket, 8 bin 300 kilometre uzunluğunda boru hattına ve 1012 adet  doğalgaz dağıtım istasyonunu içeren bir şebekeyi yönetiyor.

Haberin Devamı

Şirket, hem abone sayısında hem de doğalgaz satış hacminde istikrarlı bir  büyüme gösterirken, 2003 ve 2009 yılları arasında abone sayısı ve doğalgaz satış  hacmindeki yıllık ortalama artış sırasıyla yüzde 9,7 ve yüzde 8,2 olarak  gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!