Orgeneral Başbuğ'a Kore Cumhuriyeti Liyakat Madalyası

Güncelleme Tarihi:

Orgeneral Başbuğa Kore Cumhuriyeti Liyakat Madalyası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2010 17:24

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a Kore Cumhuriyeti Tongil Liyakat Madalyası ve Şeref Beratı verildi.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Şeref Salonu'ndaki törende konuşan Kore Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Jae Hyun Bae, Kore Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki askeri işbirliğinde temel rolü üstlenen Orgeneral Başbuğ'a, Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adına Tongil Liyakat Madalyası'nı vermekten dolayı büyük şeref duyduğunu söyledi.

Orgeneral Başbuğ'un, askeri ilişkilerin temeli olan iki ülke arasındaki üst düzey askeri diyalog toplantısını teklif ederek başlattığını, bu yıl bu toplantıların beşincisinin yapıldığını ifade eden Büyükelçi, toplantılarda çok çeşitli alanlarda askeri ilişkilerin ele alındığını bildirdi. Özellikle bu yıl başlayan Hava Harp Okulu öğrenci mübadelesinin, gelecekte iki ülke işbirliği gelişiminin temel taşı olacak beyin gücünün yetiştirilmesinin de esası olduğunu ifade eden Büyükelçi Jae Hyun Bae, “Gelecek vadeden bu girişimlerinizden dolayı sizi kutluyor ve şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Bae, Orgeneral Başbuğ'un Kore Harbi'nin 60. yılı dolayısıyla yapılan Ankara Kore Anıtı restorasyon çalışmaları ile iki ülke ordu milli futbol takımları arasındaki dostluk maçı gibi birçok faaliyetteki destekleri göz önüne alındığında, Orgeneral Başbuğ'un Kore Cumhuriyeti'ne olan derin sevgisini hissetmenin mümkün olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki karşılıklı değişim ve işbirliğinin bir üst seviyeye ilerlediğini ifade eden Büyükelçi, bu ilişkinin uluslararası toplumda örneği kolay bulunmayan bir bağ olduğunu belirtti.Bae, “Kore Cumhuriyeti Tongil Liyakat Madalyası ve Şeref Beratı'nın görev süreniz boyunca iki ülke askeri ilişkilerinin gelişimi adına yapmış olduğunuz fedakarlığa mütevazı bir katkı olarak algılamanızı, bununla beraber gelecekte de iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimi için ilgi ve desteğinizi bekleyen Kore Hükümeti'nin küçük bir hediye ve hatırası olarak hatırlamanızı diliyorum” diye konuştu.Büyükelçi Jae Hyun Bae, konuşmasının ardından, Orgeneral Başbuğ'a “Kore Cumhuriyeti Tongil Liyakat Madalyası ve Şeref Beratı'nı verdi.

İLİŞKİLERİN MİMARI TÜRK VE KORELİ ASKERLER

Orgeneral Başbuğ da yaptığı konuşmada, iki ülke ilişkileri ve şahsıyla ilgili söylenen anlamlı sözler için teşekkür ederek, “Aramızda kan kardeşliği bağı bulunan Kore Cumhuriyeti'nin Tongil Liyakat Madalyası ile onurlandırılmak, şahsım ve Türk Silahlı Kuvvetleri için büyük bir ayrıcalık ve mutluluk kaynağıdır” dedi.
Kore Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, binlerce kilometre mesafeye rağmen komşu iki ülke arasında olduğu kadar, hatta daha da ileri seviyede olduğuna dikkati çeken Orgeneral Başbuğ, bu sıcak ilişkinin mimarlarının Kore halkının bağımsızlığı için omuz omuza savaşmış Türk ve Koreli askerler olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Orgeneral Başbuğ, şöyle konuştu:“Kore yarımadasını kanları ile sulayan şehitlerimiz ve gazilerimiz sadece Koreli dostlarımızın hürriyet mücadelelerine katkıda bulunmakla kalmamış, iki ulus arasındaki eşine az rastlanır bir ilişkinin tesisine zemin hazırlamışlardır. Bu vesileyle bu kutsal amaç için canlarını feda eden iki ülkenin kahraman evlatlarını huzurlarınızda bir kere daha saygıyla anıyorum.Onların açtığı yolda yürüyen Türk ve Kore Silahlı Kuvvetleri özellikle savunma sanayi alanında yürüttükleri çalışmalarla iki ulusu birbirlerine daha da yakınlaştırmaktadırlar.

Kore Silahlı Kuvvetleri ile ilişkilerimizde son yıllarda kaydedilen ilerlemenin askerlik hayatımdaki en haz verici gelişmeler arasında olduğunu belirtmek isterim. Dosttan öte kan kardeşi olarak gördüğümüz bir ulus tarafından Tongil Liyakat Madalyası ile taltif edilmek benim için ayrı bir anlam taşımaktadır.”
Bu madalyayı sahip olduğu en değerli varlıklardan biri olarak hayatı boyunca muhafaza edeceğini dile getiren Orgeneral Başbuğ, Kore Cumhurbaşkanı ve bütün ilgililere teşekkür ederek, madalyayı iki ülke arasındaki yakın dostluğun ve işbirliğinin simgesi olarak kabul ettiğini söyledi.Orgeneral Başbuğ, daha sonra tebrikleri kabul etti.Bu arada Şeref Salonu'nda eki genelkurmay başkanlarının fotoğraflarının bulunduğu duvara, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un fotoğrafının da asıldığı görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!