İzmir'in elektiriği de İş-Kaya MMEKA ortaklığına gitti

Güncelleme Tarihi:

İzmirin elektiriği de İş-Kaya MMEKA ortaklığına gitti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2010 14:34

İzmir ve Manisa illerini kapsayan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirmesi için düzenlenen ihaleyi 1 milyar 920 milyon dolar ile İş-Kaya İnşaat ve MMEKA ortaklığı kazandı. Yusuf Kaya, Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı'nın ortak olduğu şirket sabah yapılan Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihalesini de 2 milyar 990 milyon dolarla kazanmıştı. Böylece İş-Kaya ve MMEKA ortaklığı, bir gün içinde yaklaşık 5 milyar dolarlık bir ihale almış oldu.

Haberin Devamı

 

Öte yandan Trakya Elektrik Dağıtım ihalesini de 622 milyon dolar ile Aksa kazandı. Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ı kapsıyor.

ŞİRKET KİMİN?
 
İki ihaleyi de alan İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA, üç ortaktan oluşuyor. İş-Kaya'nın sahibi olan Yusuf Kaya Ankaralı bir inşaatçı. MMEKA ise Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığından oluşuyor.

Kazancı Ailesi aynı zamanda sektörün diğer büyük oyuncusu Aksa'nın sahibi. Mehmet Kazancı, geçtiğimiz ay holding yönetiminden ayrılıp enerji sektöründeki çalışmalarına devam etmek için Meka'yı kurmuştu. Kazancı, "Aksa Jeneratör, Aksa Doğalgaz ve Kazancı Holding bünyesinde bulunan Aksa Enerji gibi şirketlerin kurulup geliştirilmesinde önemli görevler üstlendim. Kazancı Holding’deki ortaklığım devam edecek. Ancak enerji sektöründeki çalışmalarıma Meka’da devam edeceğim” demişti.

Haberin Devamı

BAŞKENT'İN GAZINA DA TALİPLER

Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı ortaklığı üç gün önce de Başkent'in doğalgaz dağıtımına talip oldular. İki ortak, Türkiye'nin en büyük ikinci doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz A.Ş'nin yüzde 80 hissesine sahip olmak için teklif verdiler.

Başkent Doğalgaz, 2037 yılına kadar geçerli olan 30 yıllık doğalgaz dağıtım lisansına sahip ve yaklaşık 1,2 milyon abonesi bulunuyor. Geçen yıl, 2,1 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştiren şirket, 8 bin 300 kilometre uzunluğunda boru hattına ve 1012 adet doğalgaz dağıtım istasyonunu içeren bir şebekeyi yönetiyor.

Mehmet Kazancı,  Başkent Doğalgaz ihalesinde de yine bir süre önce ayrıldığı kardeşi Cemil Kazancı'nın şirketi AKSA Doğalgaz ile yarışacak. Diğer teklif sahipleri ise LİMAK, Akfen Holding, GENPA Teknik, Yıldızlar SSS Holding, Fernas İnşaat.

"BUNUN ACISINI TÜKETİCİ ÇEKECEK"

ODTÜ Eletrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Osman Sevaioğlu, Cnbc-e'ye yaptığı açıklamada, her iki ihalede de çıkan fiyatları çok tehlikeli bulduğunu ifade ederek, "Varılan rakam akıl ve mantık dışında" dedi.

Haberin Devamı

Daha önce yapılan ihalelerde kayıp kaçak oranı çıktıktan sonra elektriğin fiyatının 10-12 sent aralığında değiştiğini ifade eden Sevaioğlu, Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihalesinde ise rakamın 16.62 sente yükseldiğini belirtti. Sevaioğlu, "Bu ihaleyi alan firmanın kendini, aboneyi, devleti, personelini çok zorlaması lazım. Bu ihalelerin acısını aboneler çekecek ve fiyatlar yükselecek" dedi.

Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesine şu firmalar katıldı:

1- Park Holding A.Ş.
2- Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş.
3- Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.
4- Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
5- Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.
6- Eti Gümüş A.Ş.&Söğütsen Seramik Sanayi İnşaat Madencilik İthalat İhracat A.Ş. Ortak Girişim Grubu
7- İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu
8- KCETAŞ-AYEN-REL-PETCO Ortak Girişim Grubu
9- Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.
10- IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!