Dondurmalı lezzetler

Geçtiğimiz günlerde evde nasıl dondurma yapabileceğimizi anlatmaya çalışmıştık.

Haberin Devamı

Şimdi 300 yıl öncesine gidelim ve bakalım dondurma yapımı o zamanlar ne kadar yaygınmış...
1600’lü yıllarda İtalya’da dondurma yapımı ve tüketimi çok fazlaymış. Neredeyse her sokakta üç tekerlekli seyyar arabalarıyla dondurmacılar gezermiş. Hatta dini törenlerden sonra bile dondurma yenmesi adetmiş.
18’inci yüzyılda, İtalya’da dondurma yapımıyla ünlü iki kişi dikkat çekiyor; Tortoni ve Pratti. Hatta ilk dondurmalı keklerin mucidi de bu ikili. Kuplar, ev usulü muslar da ilk olarak İtalya’da yapılmış.
100 yıl sonra da artık kuplar ve diğer dondurmalı tatlılar İtalyanlar’ın damağında iyice yer etmiş. Özellikle sosyetenin büyük davetlerinde yemek sonrası ikram edilen en popüler tatlı olmuş dondurmalı tatlılar.
Bizler ise tatlıların sunumuyla değil, tadıyla daha çok ilgilendiğimizden tek kişilik kalıpları ya da ayaklı şık cam bardakları pek benimseyemedik. Oysa yemeği sunum şekli de çekici kılar.
Benim kupların sunumu için hangi kapları tercih ettiğimi sorarsanız, ayaklı, geniş ağızlı cam bardaklara daha çok yakıştığını düşünüyorum bu tatlının.

SÜTLAÇ

Haberin Devamı

Önce sütü kaynatıp ocaktan alın ve bir kenarda bekletin. Ayıklanmış pirinci yıkayıp süzün. Bir tencereye aktarıp üzerine 3 su bardağı suyu aktarıp tuzu da ekleyin. Hafifçe yumuşamaya başlayıncaya kadar, 10 dakika haşlayın.
Üzerine sıcak sütü ilave edip orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak pişirmeye devam edin.
Kaynayıp üzeri kaymak tutmaya başlayınca tozşekeri aktarın. Sık sık karıştırmaya devam edin.
Diğer taraftan, yarım su bardağı soğuk su ve nişastayı bir kaseye koyup çatalla iyice ezin. Kaynayan sütten bir kepçe kadar alarak bu karışıma ilave edin ve karışımı ılık hale getirin.
Ilık hale gelen karışımı, sütlacı sürekli karıştırmaya devam ederek tencereye aktarın.
Ocağın altını kısıp sütlacı, kısık ateşte, sık sık karıştırarak 10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
Sıcakken kaselere paylaştırıp soğumasını bekleyin. Servise sunarken üzerine tarçın serpiştirip yanına dondurma koyabilirsiniz.
NOT: Şehirlerde sütlaç pastorize sütle yapıldığı için, kaynadıkça koyulaşmıyor. Bu yüzden nişasta katarak kıvam vermeye çalışıyoruz.

Haberin Devamı

? 6 su  bardağı süt
? 1 su bardağı pirinç
? 3 su  bardağı su
? Yarım çay kaşığı tuz
? Yarım su bardağı soğuk su
? 2 yemek kaşığı buğday nişastası
? 1,5 su bardağı tozşeker
? Varsa nohut büyüklüğünde 3 adet damla sakızı

Yazarın Tüm Yazıları