Ordunun Türkiye üzerindeki uzun süreli gücü azaldı

Güncelleme Tarihi:

Ordunun Türkiye üzerindeki uzun süreli gücü azaldı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 07, 2010 00:53

Dış basın,Yüksek Askeri Şura'da yaşanan atama krizinin ordu ile hükümet arasında yeni bir güç mücadelesinin sembolü olduğu yorumunu yaptı. Haber ajansları, 'Bu durum ordunun Türkiye üzerinde uzun süre geçerli olan gücünün azaldığına işaret etti' ifadelerini kullandı.

Dış basın kaynakları, Silahlı Kuvvetler'in teklif ettiği isimleri Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından reddedilmesinin, ordunun eski nüfuzunu kaybettiğine işaret ettiğini belirtti. Kaynaklar atamaları hak etmelerine rağmen istedikleri terfiyi alamayan komutanların hükümetin politik oyununa maruz kaldıklarını ifade etti.

 

ASSOCIATED PRESS: Türkiye üst düzey komutanlarını seçmeyi başaramadı

AK Parti, ordunun üst düzey pozisyonlara atanması için sunduğu isimleri reddederek ordunun en üst düzey iki pozisyonunun boş kalmasına neden oldu. Bu durum ordunun Türkiye üzerinde uzun süre geçerli olan gücünün azaldığına işaret etti.

 

Çarşamba günkü toplantı sonunda Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı için atanacak isimler belirlenemedi. Türk basını, Perşembe günü hiçbir kaynağa dayanmadan kara kuvvetleri komutanı olması beklenen General Iğsız’ın atamasının yapılmadığını duyurdu. Iğsız, hakkında resmi suçlama bulunmamasına rağmen hükümete karşı bir internet kampanyasında yer aldığı öne sürülüyor.

 

Başbakan’ın ordunun sunduğu adayları veto etmesi, başta Genelkurmay Başkanı olmak üzere birçok adayın atamasını da etkiledi. Bu pozisyon için hükümet ve ordunun Başbuğ’nun emekliye ayrılacağı 30 Ağustos tarihine kadar karara varılması gerekiyor.

 

Iğsız, hükümeti ve destekçilerine karşı propaganda yürütecek internet sitelerinin kurulması emrini vermesinden şüpheleniliyor. Ancak ordu bu iddiayı reddediyor. Atamaları reddedilen diğer 11 subay ise hükümeti devirmeye yönelik planlanan darbe planına dâhil olmakla suçlanan 102 muvazzaf ve emekli subayın arasında yer alıyordu.

 

WALL STREET JOURNAL: Türk ordusunun adaylarının önü kesildi

Türk hükümeti Çarşamba günü ordunun yeni komuta kademesi belirlemek için sunduğu teklifleri reddetti. Hükümetin Kara Kuvvetleri'nin başına geçecek adayı reddetmesi, Türkiye’deki generallerin gücünü kaybettiklerinin altını çizdi.

 

Dört gün süren Yüksek Askeri Şura (YAŞ), 1960’dan bu yana dört askeri darbe düzenleyen laik ordu ile İslami eğilimli AK Parti hükümeti arasında sert güç mücadelesi yaşandığı dönemde gerçekleştirildi. Hükümet, ordunun Kara Kuvvetleri Komutanlığı için aday gösterdiği General Hasan Iğsız’ı kabul etmedi. Genelkurmay Başkanlığı, hükümetin Perşembe günkü onayı için yeni bir aday sunacağını açıkladı.

 

Ordu, General Hasan Iğsız’ın reddedilmesinin ardından Kara Kuvvetleri Komutanı General Işık Koşaner’in Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’nun yerine atanıp atanmayacağı kararının askıya alındığını belirtti.

 

Şu an Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı yürüten ve önde gelen bir laik olarak bilinen Koşaner, Genelkurmay Başkanlığı için sırada bekliyor. Koşaner halen Başbuğ’un yerine atanma olasılığı en yüksek isim olarak görülüyor. Birinci Ordu Komutanı olan Iğsız ise teamüller gereği Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atanacakken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün itirazıyla karşılaştı. Hükümet ve ordu sözcüleri ise bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı.

 

Yüksek Askeri Şura hazırlıkları yapılırken, YAŞ’ın üyesi olan Iğsız adaylığının baltalanması için darbe planında yer aldığı gerekçesiyle ifade vermeye çağrıldı. Ordunun terfi için hükümete sunduğu listede yer alan diğer 11 general ve komutan ise Balyoz Darbesi planında yer aldıkları şüphesiyle terfi alamadı. Ancak Genelkurmay Başkanlığı görüşmeler öncesinde bu isimleri terfi alabileceğini belirtmişti.

 

AGENCE FRANCE PRESSE: Türk ordusu darbe şüphelilerinin terfisini engelledi

Türk ordusu hükümetle çatışmaya girmemek için 2003 yılında yapılması planlandığı belirtilen bir darbede yer almakla suçlanan general ve amirallerin atamasını yapmadı. Genelkurmay Başkanı, Yüksek Askeri Şura’da terfisi yapılacak askerlerin isimlerini içeren listeyi hükümete gönderdi ancak iktidarı devirme amacıyla darbe planı yapmakla suçlanan askerler listede yer almadı.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün listeyi onaylaması, darbe girişimiyle suçlanan askerlerin terfi almasının önüne geçilmesiyle politik ve askeri yetkililer arasındaki gerginliği sona erdirdi.

 

Temmuz ayında haklarında yakalama kararı çıkarılan 102 isim arasında bulunan 25 askerden, 11 tanesi bu sene terfi alacak durumdaydı. Ordunun bu 11 ismin terfisini engellemesi, hükümet ile ordu arasında çıkabilecek yeni bir krizin önüne geçmiş oldu.

 

Askerlerin bağlantısı olduğu düşünülen Balyoz Darbesi planı, iddialara göre AK Parti’nin iktidar olduğu 2003 yılında planlandı. Darbe planına göre, camiler bombalanacak, politik düzensizliğe neden olmak için Yunanistan ile ilişkileri gerecek girişimlerde bulunulacak ve askeri darbeye ortam sağlamak için halk darbe yanlısı bakış açısına yönlendirilecekti.

 

İddia edilen darbe planının arkasındaki isim olduğu öne sürülen Birinci Ordu Komutanı Çetin Doğan geçtiğimiz ay tutuklanmış ve suçlamaları reddetmişti. Doğan, bir iç karışıklık haline karşılık hazırlanmış planın bir darbe planı olarak sunulduğunu öne sürdü.

  

REUTERS: Üst düzey komuta kademelerine atama yapılamadı

Ordu Çarşamba günü Silahlı Kuvvetler'in ve Kara Kuvvetleri'nin başına geçecek isimleri hükümete sundu ancak hükümet siyasi müdahalede bulunarak bu isimlerin bir darbe planında adı geçtikleri nedeniyle atamalarını reddetti.

 

Pazar günü başlayan Yüksek Askeri Şura’da, konseyin General Işık Koşaner’i NATO’daki en büyük ikinci orduyu temsil eden Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başına geçmesi için ataması bekleniyordu ancak karar askıya alındı.

 

Analistler, kararın kara kuvvetleri komutanı olarak Koşaner’in yerine kimin geçeceğinin belirlenmediği için ertelendiğini belirtti. Bu görev için sırada bekleyen Hasan Iğsız ise, AK Parti ve internetteki İslami grupların gücünü azaltmak için yapılan bir plana yönelik soruşturma kapsamında 19 komutanla beraber bu hafta başında ifade vermeye çağrıldı.

 

Ordu içinde atamalara karar veren panel normalde bünyesinde bulunan İslami eğilimli subayları ihraç etmek için toplanırken, bu sene bu tür bir karar çıkmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ülkesinin Avrupa Birliği’ne (AB) girmesi için ordunun yetkilerini azaltacak reformlar yapmasına rağmen, ordu hala nüfuzu olan bir gücü temsil ediyor.

 

Hükümet, Erdoğan’ın yönettiği ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün başında bulunduğu 15 üyelik konseyde belirgin bir üstünlük sağlayamıyor. Iğsız’ın Koşaner’in yerine geçmesi bekleniyordu ancak, konsey toplantıdayken Iğsız’ın da aralarında bulunduğu 19 subay internet üzerinden AK Parti karşıtı propaganda düzenlemek iddiasıyla ifade vermeye çağrıldı.

  Â

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, soruşturma altında olan subayların atanmasının yanlış bir mesaj olacağını belirtti. Ordu, hükümeti devirmek için planlandığı öne sürülen Balyoz Darbesi planının bir seminerde sunulan tatbikat olduğunu ve bu senenin sonlarında uygulanmasının düşünüldüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!