İdeal kilo out sağlıklı kilo in

“Sağlıklı kiloda olmak” demek; yaşınıza, cinsiyetinize, yaşadığınız sağlık sorunlarına ve beden yapınıza uygun bir vücut yağı taşımak demektir.

Haberin Devamı

İnsan vücudu yaşlandıkça yağlanmak üzere planlanmıştır. Eğer yaşlanırken de aktivitenizi korumaz, yiyip içtiklerinizi azaltmazsanız, yaşınız ilerledikçe daha kilolu biri haline gelebilirsiniz.

Herkesin bir “özel kilosu” var. Bu “sağlıklı kilo”dur. Kemik-kas kitlesi fazla, iri yapılı, orta yaşlı bir kadının, minyon tipli ince yapılı komşusu ile aynı kiloya gelmeye çalışması boşuna ve zararlı bir çabadır.

Kilo fazlalığı sorunu yaşayanlardan bazıları, vücutlarının belli bölgelerinde depolanan yağlardan daha çok yakınır. Yağ birikimi simetrik değilse, gerçekten can sıkıcı görüntüler ortaya çıkabilir.

Biçimsiz ve çirkin görünümlere neden olan yağ birikimlerinden kurtulma arzusu çok sık suistimal edilir. Bölgesel yağ kaybı birkaç istisnai durum dışında palavradan başka bir şey değildir.

SUÇLU KİM?

Bazı insanlar genetik kurguları nedeniyle kolay kilo alırlar, bazıları da ne kadar çok yerlerse yesinler hep aynı kiloda kalırlar. Özellikle karın ve bel çevresinde toplanan yağların oluşumunda genetik miras önemli bir etkendir ama beslenme tarzı ve aktivite düzeyinizin de etkisi vardır.

Sağlıklı besinlerle hazırlanmış sofralarda, aşırı kalori tüketerek “sağlıklı bir şekilde şişmanlayan” (!) pek çok insan var. Sağlıksız beslenen, kötü ve yanlış besinleri ısrarla tüketen ama düşük kalorili beslendiği için kilo almayanları da tanımış olmalısınız.

Kısacası kilo düzeyinizi belirleyen faktörlerin sayısı oldukça fazladır. Ama çok sık gözden kaçan son derece önemli bir faktör daha var: Aktivite düzeyi.

SADECE DİYET YETMİYOR

Sağlıklı bir kiloda olmak istiyorsanız, önce vücudunuza giren ve çıkan kalorileri kontrol etmeye çalışın. Kilo yönetiminin şifre sözcüğü “kalori”dir ama sadece kalori almayı azaltırsanız bu sözcüğün anlamı eksik kalır. Araştırmalar, yiyecek kalorilerini azaltma çabası egzersizle desteklenmezse kilo vermenin güçleştiğini, verilen kiloların da kolayca geri alındığını gösteriyor.

Haberin Devamı

KAS YAPARAK ZAYIFLAYIN

Eğer bedeninizde biriken yağlardan kısa sürede kurtulmak istiyorsanız, biraz daha hareket edin. Sadece yürüyüp koşmayın, mümkün olduğu kadar kas yapmaya çalışın.

Kas dokunuz artınca, kilo kontrolünüz kolaylaşır. Bunun nedeni kaslarınızın siz uyurken bile enerji kullanması, kalorileri yakmaya devam etmesidir.

Her türlü fiziksel aktivitenin kas hücrelerini büyümeleri ve bölünmeleri yönünde uyardığını unutmayın. Ne kadar çok kasınız varsa (dinlenirken de, uyurken de, yürürken de) o kadar çok kalori yakacağınızı daima hatırlayın.

Yazarın Tüm Yazıları