İşin sırrını İtalya’da öğrendim

Güncelleme Tarihi:

İşin sırrını İtalya’da öğrendim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2010 00:00

Dominik asıllı Indhra Taşpınar, Eda Taşpınar’ın amcası Adnan Taşpınar’la tanıştıktan sonra Türkiye’ye yerleşti. Altı yıllık evli çift; geçen sene yeme-içme işine girmeye karar verince mutfağa meraklı Indhra Taşpınar İtalya yolunu tuttu. Orada İtalyan dondurmasının inceliklerini üstatlarından öğrendi. El Beso adlı restoranlarının Alaçatı ve Kuruçeşme’deki şubelerinde bütün dondurmaları kendisi yapıyor. Taşpınar çifti restoran maceralarını ve ilişkilerini anlattı

Adnan Taşpınar uzun yıllar finans sektöründe üst düzey yöneticilik yaptı. Sonrasında hizmet ve tekstil sektörüne yöneldi. Eşi Indhra Taşpınar’sa (35) Türkiye’ye yerleştikten sonra annesinden aldığı yemek yeteneğini geliştirmeye karar verdi. Sonradan çok işine yarayacağını tahmin etmeden aşçılık eğitimlerine başladı. Çeşitli restoranlarda staj yaptı. Adnan Bey 2008’de profesyonel yöneticilik hayatını bitirmeye karar verdiğinde, ikilinin aklına yemek sektöründe bir şeyler yapmak geldi. Önce Türkiye’deki dondurma piyasasını incelediler. Özellikle Gelato (İtalyan dondurması) üzerinde yoğun araştırma yaptılar. Fikir kafalarına yatınca Indhra Taşpınar boş durmadı. Bu konuda da yeteneğini geliştirmeye karar verdi.
Francesco ismindeki İtalyan aşçı dostunu aradı. Dondurma yapımını öğrenmek için İtalya’ya gitmeyi planladığını söyledi: “Arkadaşımın ailesi meğer 38 yıldır Calabria’da dondurma üretimi yapıyormuş. Ailesinin yanına gidip bu işi öğrenebileceğimi söyledi. Bu sayede her şeyi yerinde birinci elden öğrenecektim” diyor Indhra Taşpınar. Geçen sene tası tarağı topladığı gibi Calabria’nın yolunu tuttu.

DONDURMALARIN REÇETELERİNİ İTALYA’DAN ALDI

Bir ay kadar İtalya’da dondurmalarıyla ünlü Barbarosa Galeteria’nın sahibi olan Vicenzo Ailesi’nin yanında yaşadı. Dondurma yapımının inceliklerini öğrenmek için gece gündüz çalıştı. En önemlisi kendini o kadar sevdirdi ki ailenin yılların tecrübesiyle edindiği reçeteleri bile aldı.
Indhra Taşpınar Türkiye’ye döndükten sonra eşiyle birlikte işe başlamak için doğru yerin Çeşme olduğuna karar verdiler. Ve Alaçatı’da bir restoran&bar açtılar. Dondurmalar için Indhra Taşpınar mutfağın yolunu tuttu. Kimseye bırakmadan tüm dondurmaları kendi hazırlamaya başladı. Hazırladıkları kısa süre de Alaçatı’da ün yaptı. Ardından geçtiğimiz ay Boğaz manzarasına karşı İstanbul Kuruçeşme şubesi açıldı.
Dekorasyonunu, iç mimar Aycan Ateş’in yaptığı mekan yalın bir tasarıma sahip. Beyaz ve dore renkleri hakim. Indhra Taşpınar, mekanın Kuruçeşme’deki diğer restoranlardan farkını anlatıyor: “En önemli özelliği kendine özgü bir kişiliği olması. İstanbul’un yapısına uygun şık bir mekan yaratmaya çalıştık. Restoranımızda İtalyan, İspanyol ve Türk mutfaklarının birleşiminin sunulduğu Akdeniz lezzetleri yer alıyor. Mönüler hazırlanırken yabancı danışmanlarla çalıştık.”
Mekanın restoran bölümü terasıyla birlikte 120 kişi ve kafe alanı 75 kişi alıyor. Hafta içleri 07.00’den itibaren sabah kahvaltısıyla açılıyor, gece 01.00’e kadar devam ediyor. Cuma ve cumartesi gece 24.00’den sonra kulüp oluyor. Kafe bölümüyse sabah 07.00 itibariyla başlayıp, gece 04.00’e kadar açık. Yaz sezonunda Indhra Taşpınar Alaçatı’daki mekanda her gece DJ’lik yapıyor.

BEN MELEZİM AMA EDA BENDEN DAHA KARA

Birbirinizle nasıl tanıştınız?

- İstanbul’a bir haftalığına kız arkadaşımı ziyarete gelmiştim. Bu seyahat sırasında Adnan’la karşılaştım. Sonra gelişmeler bizi bu aşamaya getirdi.

İlk görüşte aşk mı?
- Esasen ilk görüşte aşk demek ikimiz açısından da mümkün değil. Aramızda bir çekim olduğu doğru. Zannederim her ikimiz de doğru zamanda doğru yerdeydik.

O zaman kader mi?
- Sanırım. Herhalde alınyazısı dediğiniz bu olsa gerek. Hayatın sizi nereye sürükleyeceğini bilmeniz gerçekten mümkün değil. Ben Barselona’da yaşayan bir Dominikli, Adnan İstanbul’da yaşayan bekar bir adamken, bu şehirde karşılaştık. Sonrasında olaylar gelişti. Adnan’ın dediği gibi “Su akıyor ve gideceği yere kadar durdurmanız mümkün değil.” Zaten durmaması da bugünkü mutluluğumuzu sağlıyor.

Aşkını ilk kim itiraf etti?
- Esasen aşk itirafı söz konusu değil. Sadece zaman içinde hisler gelişti ve gerçekten çok uyumlu ve birbirimizi tamamlayan bir çift olduk. Zaten Adnan ve ben kendimize güvenimiz ve de çok açık sözlü olduğumuzdan hissettiklerimizi birbirimize aktarmaktan hiçbir zaman kaçınmadık.

ADNAN ADAM GİBİ ADAM

Bu ilişkide mantık daha geri planda kalmış sanırım...

- Evet. Başlangıçta ne olduğunu ikimiz de anlamadık. Adnan her zaman olduğu gibi her şeyin hızlı bir şekilde sonuçlanmasını istedi. Bense mantıklı düşünmeye çalışan ama bu konuda pek becerikli olamayan bir insanım. Esasen bütün riski ben aldım. Çünkü Barselona’dan çok da iyi tanımadığım bir insanın yanına geldim. Hislerim yine mantığımın önüne geçmişti. İyi ki de öyle oldu. Ailem de bana destek verdi ve bugünlere gelmemde büyük katkı sağladı.

Türkiye’ye alışma süreciniz nasıl geçti?
- Türkiye’ye altı yıl önce geldim. Burası benim evim. Türkiye sanki Dominik’le Avrupa’nın karışımı gibi. Doğal olarak ilk zamanlarda lisan problemi yaşadım ama insanlar tıpkı benim ülkemdeki gibi sıcakkanlı ve yardımsever. Artık Türkçe konuşabiliyorum ve birçok arkadaşım var. Eşimin ailesi ve arkadaşlarının gösterdikleri yakınlık Türkiye’ye çok kısa sürede alışmamı sağladı.

Adnan Bey’de her şeyi bırakıp gelecek kadar sizi çeken ne oldu?
- Adnan’ın kendine olan güveni, çalışkanlığı ve beni olduğum gibi kabul etmesi... En önemli özelliği de Türkçe’de sizlerin söylediği gibi adam gibi adam olması. Tabii yakışıklılığı da unutmayalım.

Tartışma yaşar mısınız?
- Birçok insan buna inanmayabilir ama bizim aramızda pek tartışma yaşanmaz çünkü eğer tartışmaya meyil bir konu varsa birimiz geri adım atarak konuyu soğumaya bırakırız. Sonrasında konuşup, halletmek daha kolay. Fakat bu bile pek karşılaştığımız bir durum değil.

Eşim dünya güzeli, güleryüzlü ve hayat dolu
ADNAN TAŞPINAR


Indhra dünya güzeli. Güzelliğiyle dikkatimi çekti tabii ama güleryüzlü olması ve sosyalliği de benim için çok önemliydi. Hayat dolu. Çevresindekileri desteklemesi ve en önemlisi sürekli pozitif enerji verebilmesi inanılmaz.

MAVİ DONDURMANIN ORGANİK SIRRI

Indhra Taşpınar’ın yaptığı dondurmalar arasında en ünlüsü Blue Sky. İçinde vanilya ve karamel aromaları var. Organik renklendiriciyle gökyüzü gibi masmavi bir görünüme sahip. Bir diğer favori de Dolce di Latte. Tiramisuyla hazırlanıyor, içinde bol süt ve karamel parçaları bulunuyor. Ayrıca peynir tadı olan Gorgonzola, rakılı dondurma, fındık, çikolata ve sütle oluşturulan nutella, kestaneli, naneli, kurabiyeli, kavunlu, kivili dondurma en beğenilenler arasında. Taşpınar diyet yapanları da unutmadığını söylüyor: “Yüzde 50’si doğal meyvelerden oluşan ve süt içermeyen sorbeler, hafif lezzet arayanlara hitap ediyor. Ayrıca yağsız sütten yapılan diyet dondurma ve diyabetik dondurma çeşitleri de var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!