Sıcaklarda spor yaparken aman canınızdan olmayın

Hayatımın her anında spor var. Bir zamanlar milli atlettim.

Haberin Devamı

İzmir Kız Lisesi’nde atletizm takım kaptanıydım. Ama hep antrenör nezaretinde çalıştım. İstanbul’da karda, kışta bile en az 15 kilometre koştum. Haftanın beş günü spora devam. Yılların dostu Tanju Dokur ve Hilton’daki ekibi Esma, Nazlı, Zehra’nın antrenörlüğünde. Pilates de Derya Acar ile çalışıyorum. Bir yanlış harekette hepsi başınızda bitiyor. Bu konuya niye geldim. Karşıyaka’nın eski Futbol Şubesi Sorumlusu Tuncay Şekerci’nin çok genç yaşta futbol oynarken hayatını kaybetmesinden. Tanımamama rağmen beni de çok üzdü. Yaz aylarında, özellikle bu kavurucu sıcaklarda spor yaparken çok dikkat edilmeli. Bunu Tanju ve Uzman Doktor Hakan Akman ile çok sık konuşuyoruz. Bu sıcaklarda spor yaparken hayatınızdan olabilirsiniz. Tanju ve Hakan haftanın beş günü birlikte spor yapıyorlar. İkisi de bu konuda bakın neler diyorlar:

Haberin Devamı

? Uzman Dr. Hakan Akman: İzmir elitlerinden. 15 sene Tuborg ve Çayırlıbahçe’de voleybol, 25 sene profesyonel tenis oynamış. 10 senedir de amatör olarak fitness yapıyor.
? Tanju Dokur: Vücut Geliştirme-Fitness ve Pilates Antrenörü. Hilton Spor Salonu’nun ortaklarından. 1989-1993 Vücut Geliştirme Türkiye çapındaki yarışmalarda çeşitli ödülleri var.

“Özellikle yaz aylarında hanımlar fazla kilolarından kurtulmak, erkekler de kaslı bir vücut sergilemek ister. Fakat bu sıcaklarda  çok bilinçli çalışmak gerek. Aksi takdirde sıcak çarpması, kas kramplarından ölümle sonuçlanabilecek ısı felcine kadar çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.”
Bu maddelere dikkat!
Özellikle de sağlık sorunu olanların (çeşitli kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon hastaları. v.s.) mutlaka doktor kontrolünde ve uzmanlar eşliğinde spor yapması gerektiğini söylüyor, Hakan. Peki, sağlıklı sporun kuralları ne? Hakan ile Tanju maddeler halinde sıralıyorlar;
Çok yoğun olmayan egzersizler tercih edilmelidir. Hafif tempolu koşu, yürüyüş, yüzme v.s. Açık havada egzersiz yapılırken, giysiler bol, teri emen, açık renkli veya yeni teknoloji olan serinletici etkiye sahip türden olmalıdır. Saat önemli, yazın açık havada, sabah veya akşam saatlerinde, sıcaklığın artmadığı, güneş ışınlarının çok etkili olmadığı zamanlar tercih edilmelidir. Yoksa 10.00 ila 17.00 arası spor yapmak eğer bir spor salonunda değilseniz tehlikelidir. Sıcak saatlerde, dış mekânlar tercih edilecekse, sıvı-tuz kaybı normale göre çok daha fazla olur. O nedenle sıvı alımının artırılması ya da dengeli su-tuz içeriği olan özel sporcu içecekleri tüketilmelidir. Ancak sporcu içeceği tüketilirken, kalori miktarı da göz ardı edilmemelidir. Su tercih edilmelidir.  Uygun saatte belediyelerin parklara yerleştirdiği spor aletleri de kullanılabilir. Ancak bu aletler doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Yoksa sakatlanmalara yol açabilir.

Haberin Devamı


Geğirme, yellenme 4,5 trilyon ederse Şahan da tuttuğu her  güzele muck yapar

Altı yeğenim var. Allah bağışlasın. Yaşları 21-28. Hepsi Şahan Gökbakar hayranı. Üç kız kardeşimden ikisi de öyle.  Defalarca aynı filmlerini izlemekten sıkılmadılar. Aralarında ikinci üniversitesini okuyanlar var. Bu nasıl bir hayranlıktır şaşarım. Show TV’de sanırım bir filmi oynadı. 10 dakika tahammül edemedim. Şimdi hayranları 4. ‘Recep İvedik’i de çekmesini istiyorlar. Düşünün geğirme ve yellenme ile adam trilyonları götürüyor.
Bu arada Cengiz’e (Semercioğlu) Doğa Rutkay’dan ayrıldığı sırada çektiği mesajda da “Türkiye’de şöhretli ve genç tüm güzel kadınlarla olacağım” demiş. Bakın doyumsuzluğa. Tam Recep İvedik tarzı bir düşünce...
Ben en çok da kadınlara şaşıyorum. Doğa Rutkay dünya tatlısı, süper kaliteli, saygılı bir genç yıldız, o kadar sene bu tarz konuşan bir adama nasıl tahammül etmiş?
Merve Sevi, Zeynep Beşerler, her yazısıyla Şahan’ı yerden yere vuran Ayşe Özyılmazer, Berrak Tüzünataç nasıl dostluk etmiş. Çünkü Şahan’ın Zeynep, Ayşe ve Berrak ile birlikte olduğunu sanmıyorum. Ama mesajında yazdığını görsel de olsa gerçekleştirdi.
Fox 10 numara ama ihbar kimden?
Hepsini magazin basınına yem etti. Geğirerek, yellenerek para kazanan adam, tuttuğu her güzel kadını ‘muck’ yapma hakkını kendinde buldu. Ama özellikle Berrak Tüzünataç olayında bir gizlilik var. Fox ‘Bizden Kaçmaz’, Ömür Varol ve ekibi on numara bir iş çıkardılar. Yalnız yılların magazincisi olarak ben, bu yakalanma olayınca “bir ihbar var” diyorum. Berrak kaçıyor, Şahan zorla muck yapıyor. Acaba bu sahnelerden sonra sizce ihbarcı kim?

Haberin Devamı

Süper bir dergi sakın kaçırmayın

Benim hemşerim, Kenan’ım (Erçetingöz) ve güzel karısı Gül’ün sahibi oldukları Gecce Yayın Grubu tarafından hazırlanan ‘Best Restoran Summer 2010’ çıktı. Yaz geldi! Tatil programınızı yaptınız mı? Nereye gideceksiniz, nerede kalacaksınız, hangi mekanlarda eğleneceksiniz? Her şeyi netleştirdiniz mi? İşte tüm bu soruların yanıtı bu kitapta.
Huzurlu yaz için
Ayrıca öylesine kapsamlı ki, Ege, Akdeniz, tüm Türkiye’de, nerede tatil yapıp, hangi mekanlarda eğlenmelisiniz; kaç para vermelisiniz, bunların cevapları da bu kitapta. Kısacası Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı yaz rehberi Gecce Summer Guide’da İstanbul, Bodrum, Çeşme, Antalya, İzmir, Fethiye, Marmaris, Göcek, Kuşadası ve Kıbrıs’ı içeren binin üzerinde restoran, gecce kulübü, bar, cafe, beach ve otellerin bilgileri, telefon numaraları, yıldızları, yorumları mevcut... Tüm bayilerde. Ben bile edindim. Eğer huzurlu ve bilinçli bir yaz geçirmek istiyorsanız sizde Best Restoran Summer 2010 Dergisi’ni alın.

Haberin Devamı

Özürlüler için acil rampa lütfen

Efendim unutmayın bir gün hepimiz bir özürlü olabiliriz. O nedenle özürlü dostlarımıza acımak yerine, sevgi gösterin. Tıpkı Hakan Akar ve Olcay Zamangür gibi. Kıbrıs Şehitler Caddesi’nde ‘Dostlar Fırını’nın bulunduğu kısımda özürlülerin karşı yola geçebileceği bir rampa yok. Haydi bizim özürlülerimizin yanında biri oluyor. Ama günde bazen üç geminin geldiği İzmir Limanı’nda gemiden inip, bu caddede turlamak isteyen özürlü turiste, rampa olmadığı için cadde esnafından Akar ve Zamangür yardım ediyor. O nedenle acilen buraya bir rampa yapılması gerekiyor.
İlgililerin bilgilerine...  

 

Yazarın Tüm Yazıları