İthal ette, ‘domuz artığı ile beslenme’ iddiası

Güncelleme Tarihi:

İthal ette, ‘domuz artığı ile beslenme’ iddiası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2010 15:34

KONYA Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, et fiyatlarının yükselmesinde besicilerin spekülatör olarak suçlanmasına tepki göstererek, bunun gerçek olmadığını söyledi. Et ithalatını eleştiren Karabulut, “Televizyonlarda ibretle izledim. Kaliteli hayvan dedikleri Uruguay’dan gelen bu 8 bin 250 hayvan, domuz artıkları ile beslenen hayvanlardır. Ben gemiden arabalara yüklenirken gördüm, tüylerim diken diken oldu. Bu ülkeye bu hayvanları, bu hükümet soktu” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Ziraatcılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin ile birlikte Konya Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen Konya Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, et ithalatı konusunda değerlendirmelerde bulundu. 3 aydır havancılık ile ilgili belirsiz bir ortam olduğuna dikkat çeken Karabulut, şunları söyledi:

“Ülkemizin insanın beslenmesinde, daha sağlıklı yerli üretim dışında, hiçbir düşüncesi olmayan benim vefakar, cefakar besici kardeşlerim spekülatör ilan edilmiştir. Buradan ilgilere sesleniyorum. Girdi fiyatlarına bakılmadan 1 kilogram kırmızı etin 14.5 TL’ye mal olduğu bir ortamda kilosunu 14 TL’ye satan üreticileri hangi vicdan sahibi spekülatör ilan ediyor. Bunu anlamış değilim. Asıl spekülatör bizlerden 14 TL’ye alıp, bunu 25- 35 TL’ye kasap ve marketlerde satanlardır. Kasaplara gidersek 30- 35 TL’ye et satılıyor. Biz bunu anlamış değiliz. Bakanlık spekülatör arıyorsa, buna el atması lazım. Kontrol mekanizması yok. Bakanlık tarafından besiciler, hayvanlarını çıkarmıyor deniliyor. Ben size soruyorum. 3 aydır, Konya’da 30 bine yakın besiye gelmiş hayvan kesildi. Üretici kesilen hayvanlarının yerine bir tane hayvan koymadı. Bir belirsizlik ortamı var. Üretici şaşmış ve perişan durumda.”

Haberin Devamı

‘DOMUZ GİBİ HAYVANLAR’

Uruguay’dan ithal edilen çoğunluğu angus cinsi büyükbaş hayvanların domuz artıklarıyla beslendiğini ileri süren Nazif Karabulut, “Şu an da yer yer et ithalatı yapılıyor. Dün 8 bin 250 tane kasaplık hayvan, Mersin Limanı'na yanaştı. Televizyonlarda ibretle izledim. Kaliteli hayvan dedikleri Uruguay’dan gelen bu 8 bin 250 hayvan, domuz artıkları ile beslenen hayvanlardır. Sizler de görmüşsünüzdür. Ben gemiden arabalara yüklenirken gördüm, tüylerim diken diken oldu. Domuz gibi hayvanlar. Bu ülkeye bu hayvanları, bu hükümet soktu” diye konuştu.

DAMIZLIK HAYVAN İTHAL EDİLMELİ

Türkiye Ziraatcılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin ise kasaplık hayvan yerine damızlık hayvan ithal edilmesi gerektiğini söyledi.

Yetkin, “Türkiye’deki et fiyatlarındaki artışın nedeni Türkiye’deki hayvan varlığı ile ilgilidir. Hayvan sayısında azalma vardır ve bundan dolayı et fiyatları yükselmektedir. Türkiye’nin ihtiyacı damızlık hayvan ihtiyacıdır. Türkiye’de yeterli miktarda damızlık hayvan olduğu taktirde, et fiyatları yükselmeyecektir. Et ithalatı hem ülkemiz hayvancılığını, hem de üreticisini etkileyerek, ülkemizi gelecekte hayvan ithal eden ülke konumuna getirecektir. Bunun için et ithalatı yolundan dönülmelidir. Et Balık Kurumu, piyasada yine etkin bir şekilde görev almalıdır. Türkiye’deki et fiyatındaki artış düşürülmesi isteniyorsa da, maliyetlerin aşağıya çekilerek bir şekilde kendi üretimize sahip çıkılmalı. Kalkınma ve bağımsızlığın tek yolu vardır o da üretmektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!