Yankesici güzel kızlara dikkat

SEVGİLİ kadın okuyucularım bu uyarım özellikle size.

Ankara’da hırsızlardan sonra yankesiciler fazla mesaiye başladı. Bahçeli ve Tunalıhilmi’deki mağazalarda güzel giyimli “yankesici” kızların cirit attığını biliyor musunuz?
Siz mağazadaki kıyafetleri dener ya da incelerken, bazen çantanızı bazen de içindekileri çalıyorlar. Ruhunuz bile duymuyor. Benim başıma da geldi. Çantamdam, gözlüğüm, telefon numaralarımın kayıtlı olduğu databank, bozuk para cüzdanım çalındı. Nasıl oldu hala bilmiyorum. Bir iki tanıdığımın cep telefonu, bizim sokaktaki adını sayamayacağım kadar çok kadın, yankesici kurbanı oldu. Önce kendi başıma geleni anlatayım:
Cumartesi akşamı iş çıkış Bahçeli 7. Cadde’de bir arkadaşımla buluştum. Vitrinlere baktık, alışveriş yaptık. Çantamın içinin boşaldığını ise birkaç saat sonra fark ettim. Soluğu içeriye girdiğimiz ve ürünlerini incelediğimiz tek mağaza olan 7. Cadde’deki Mango’da aldım. İçerisi tıklım tıklım. Adım atmak, nefes almak imkansız. Sırada bekleyenlerin kötü bakışları arasında uzun kuyruğu aşıp, kasaya ulaştım. Görevlilere çantamdaki eşyalarımın çalındığını kimseyi suçlamak istemediğimi belki de mağazada kaybolmuş olabileceklerini söyledim. Hiç şaşırmadılar ve gayet normal karşıladılar. Güneş gözlüğü ya da başka bir eşyanın teslim edilmediği yanıtı verip işlerine döndüler. Ben de çaresiz mağazadan çıktım.
Bir Yargıtay üyesi arkadaşımı arayıp, “Ne yapayım” diye danıştım. Kendi evinin de soyulduğunu, Yargıtay savcılarının evlerine kapıda polis bekleyen lojmanlara bile hırsız girdiğini, boşuna uğraşmamamı tavsiye etti. Polis arkadaşımın yaklaşımı aynıydı. Ama yine de sizin için yankesici kurbanı olmanız halinde yapmanız gerekenleri sıralıyorum. Bakın şöyle:
Alışveriş sigortanızı kullanın
Suç mahaline en yakın karakola gitmek ve tutanak tutturmak. (Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün internet sayfasından karakolun adresini ve haritadaki yerini bulabilirsiniz.)
Çantanız ya da içindekileri gözlük vb. nakit değil kredi kartıyla aldıysanız şanslısınız. Alışveriş sigortasından yararlanmanız mümkün. Ancak, çalınan eşyanın faturası, kart satış silibi, 36 saat içinde alınmış polis raporu ile birlikte talep formu doldursanız sigorta size ödeme yapıyor. Mesela benim memnuniyetle yıllardır kullandığım Worldcard çalınan her parça ürün için 500 Euro ödeme yapıyor. Gözlüğümü taksitle ve kartla aldığım halde, slibini bulamadığım için ben bankaya başvuramadım. En iyisi siz kartla aldığınız değerli eşyaların fişi gibi silibini de atmayın. Ben de artık atmayacağım.
Cep telefonunuz çalınırsa ne yapacaksınız
Cep telefonunuz kaybolur ya da çalınırsa ne yapacağınızı biliyor musunuz?
Sakın “Canım sağolsun, yenisini alırım” demeyin. Çalan ya da bulan kişi kendi kullanabileceği gibi, başka birine verebilir. Sahte bir kimlikle sim-kart alıp telefonuzu “hırsızlık, tehdit, şantaj, terör veya yasa dışı başka bir olayda” kullanabilir. IMEI denilen elektronik kimlik bilgisinden hareketle de suçlu olarak polis size ulaşılabilir. Haksız bir suçlama ya da tutuklama tehlikesi bile doğabilir. Bu risklerden kurtulmak için şöyle hareket edin:
1- Cep telefonunuzun IMEI numarasını, uygun bir yere kaydedin.
2- Cep telefonunuz kaybolduğunda veya çalındığında, Telekomünikasyon Kurumu Bilgi İhbar Merkezi’ni 444 97 77 veya 0312 232 23 23 numaralardan arayarak, kimlik bilgilerinizi doğrulatmak suretiyle, cep telefonunuzu geçici olarak kullanıma kapattırın.
3- Cep telefonunuzun IMEI numarasını bilmiyorsanız “* # 06 #” tuşlarına basın. Elektronik kimlik belgenizi ekranda göreceksiniz. O numarayı uygun bir yere kaydedin.
4-Çalınınca ya da kaybolunca Bilgi İhbar Merkezi’ne bildirip, olası tehlikelerden kurtulun.
5-Cep telefonunuzun arka kasasındaki IMEI numarasını bulun. İkisinin de aynı olması gerekir. Aksi halde, elinizdeki telefonun IMEI numarası klonlanmış (elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş) olabilir.
Son olarak, beni çarpan yankesiciden rica ediyorum. Güneş gözlüğüm, paralar kalsın ama databankımı ödemeli postala. Peşine düşmeyeceğime söz veriyorum.Polisin bile çanta hırsızlarının peşini düşecek hali yok zaten...
Yazarın Tüm Yazıları