Van Emniyet Müdürü'ne sahtecilik suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Van Emniyet Müdürüne sahtecilik suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2010 21:01

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın olaylı Van gezisi ile ilgili, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri’nin hazırladığı 17 sayfalık rapordan sonra Van Cumhuriyet Savcısı dava açılması için 3 sayfalık bir iddianame hazırlayarak Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Savcılık Van Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert’i ‘Resmi belgede sahtecilik’le suçluyor.

Haberin Devamı

Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanı olduğu dönemde İl Kongesi’ne katılmak üzere geldiği Van’da çıkan olaylarla ilgili yankılar sürüyor. 2 Nisan 2010’da havaalanında karşılanan Baykal, kongrenin yapılacağı Sıhke Caddesi üzerinde bulunan Beyaz Saray Düğün Salonu’na geldiği sırada bir grubun taşlı, yumurtalı saldırısına uğramış ve bu olaydan sonra da CHP yöneticileri, salıdırıyı AK Parti'lilerin organize ettiğini ileri sürererek araştırılmasını istemişti.

Yaşanan bu olaydan sonra İçişleri Bakanlığı 2 Mülkiye Müfetişini 7 Mayıs 2010’da Van’a gönderererek inceleme başlattı. Müfettişler yaptığı incelemenin ardından bir rapor hazırlandı. Müfettişler, gezi öncesi 39 polisin görevlendirildiğini Van Emniyet Müdürlüğü’nün saldırıdan 3 gün sonra 163 kişilik ikinci bir liste hazırladığını ve buna ilk listenin hazırlandığı tarihi attığını saptadı. Müfettişlerin hazırladığı 17 sayfalık raporun ardından da savcılık olaya el koyarak soruşturma başlattı.

Haberin Devamı


Van Cumhuriyet Savcısı Resul Köse, hazırladığı 3 sayfalık iddianaye bugün Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Savcı Köse'nin hazırladığı iddianamede Van Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, ‘Resmi belgede sahtecilik’ yapmakla suçluyor. Savcı Köse’nin hazırladığı iddianamede şu ifadelelere yer verildi:

“CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Van CHP İl kongresine katılmak üzere Van iline gelişi münasebetiyle Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert tarafından 01.04.2010 tarihli emniyet tedbiri konulu emir yayanladığı, ancak sayın Deniz Baykal’ın kongre salonuna girişi esnasında pankartlı, yumurtalı ve taşlı saldırıya maruz kalması sonrasında yeterli önlem almadığı, ortaya çıkan görev zaafiyetini gizlemek amacıyla gerçek istihbari bilgiye dayanmadığı halde istihbari bilgi varmış gibi göstererek 02.04.2010 tarihli ikinci bir görev emri hazırladığı, bu görev emrinin 04.04.2010 tarihinde hazırlandığı halde 02.04.2010 tarihli olarak imza ettirdiği ve ilgili birimlere gönderdiği anlaşılmıştır. İddianamede ayrıca, şüphelinin savunmalarını suçtan kurtulma maksatlı olduğu, gerçeği ifade etmediği değerlendirilmiştir.”

Haberin Devamı

CHP Van İl Başkanı Halil Kartal, iddianamenin, Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdikten sonra mahkemenin 15 gün içerisinde kabul edip-etmeyeceğinin belli olacağını söyledi. Kartal, mağdur olduklarını ve CHP Genel Başkanlığı tarafından davanın takip edileceğini, Van’da da bu davaya 4 müdahil avukat olarak gireceklerini belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!