Pompadan 3 milyar vergi akıyor, yol-su-elektriğin yüzde 2’sine denk geliyor

Güncelleme Tarihi:

Pompadan 3 milyar vergi akıyor, yol-su-elektriğin yüzde 2’sine denk geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2010 00:00

Petrol Ofisi CEO’su Melih Türker, akaryakıt fiyatlarının yüzde 60’ını vergilerin oluşturduğunu belirterek, “Zaman zaman ‘Vergiler size yol-su-elektrik olarak geri döner’ sloganıyla vatandaştan vergilerini düzenli ödemesi istenir. Sadece Petrol Ofisi, Türkiye’deki yol-su-elektriğin yüzde 2’sini karşılıyor, yani vergilerin yüzde 2’si bizim üzerimizden toplanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Petrol Ofisi A.Ş. (POAŞ) CEO’su Melih Türker, akaryakıt dağıtım şirketlerinin, devletin ‘vergi tahsilatçısı’ gibi çalıştığını belirterek, “Sadece Petrol Ofisi’nin geçen sene akaryakıt üzerinden ödediği vergiler 3 milyar lirayı buldu. Devletin vergi gelirlerinin yüzde 2’sini biz tahsil ettik, ödedik” dedi. Petrol Ofisi’nin ürün gamında motorin, benzin, otogaz, jet yakıtı, fuel oil, kalorifer yakıtı, LNG gibi akaryakıt ürünleri olduğunu hatırlatan Melih Türker, “Akaryakıt fiyatının yüzde 60’ı vergi. Motorinde bayi ve dağıtıcı brüt kâr marjı toplam yüzde 14, benzinde toplam yüzde 11. Bu marjı bayiler ve biz paylaşıyoruz. Devlet adına vergi topluyoruz” diye konuştu.
100 şirket daha olsa
Zaman zaman devletin ‘Ödediğiniz vergiler size yol-su-elektrik olarak geri döner’ sloganıyla vatandaşları vergi ödemeye teşvik etmeye çalıştığını hatırlatan Melih Türker, şunları dile getirdi: “İşte biz, Petrol Ofisi olarak, Türkiye’deki yol-su-elektriğin yüzde 2’sini yapıyoruz. Yani, toplanan dolaylı ve direkt vergilerin yüzde 2’sini Petrol Ofisi, devlet adına tahsil ediyor. Geçen sene 3 milyar lira vergi ödedik. Devletin topladığı dolaylı vergilerin de yüzde 4’ünü Petrol Ofisi ödedi. Böyle 100 tane daha şirket olsa vergi geliri ikiye katlanır.”
Benzin pazarı daralıyor
Akaryakıt piyasasındaki en önemli 3 ürünle ilgili son pazar gelişmelerini de paylaşan Melih Türker, şunları dile getirdi: “Bu senenin ilk 5 ayında benzin grubu, sektörde yüzde 7.2-7.3 daralmışken biz Petrol Ofisi olarak sadece yüzde 3 daralmışız. Pazarda trendi belirleyen diğer ürün olan düşük kükürtlü motorin pazarı yüzde 22 büyürken, biz yüzde 34 büyümüşüz. Yani 1.5 katı. Motorinde ciddi pazar payı kazandık. Türkiye ciddi motorin tüketicisi. Fakat kırsal motorin dediğimiz, yüksek kükürtlü motorin tüketimi çok fazla. Yüksek kükürtlü motorinin motorin pazarında payı yüzde 65-70. Gelecek yıl, EPDK kararı ile pazardan kalkacak. Tüpraş zaten hazır.”
Otogaz 10 yıldır büyüyor
Otogaz pazarının da yaklaşık 10 yıldır sürekli büyüdüğünü hatırlatan Melih Türker, “Geçen yıl ilk kez otogaz, benzin tüketiminin üzerine çıktı. Bu, bence çok enteresan. Benzin ilk 5 ayda yüzde 7 küçülürken, otogaz pazarı geçen yıl yüzde 6-7 büyüdü. Bu yıl ilk 3 ayda da sanırım yüzde 4 civarında büyüdü” dedi. Türker, son 3 yıldır ‘inovasyon’a ciddi yatırım yaptıklarını belirtti, 100 litrede 4 litre tasarruf sağlayan Petrol Ofisi V-Max’in (motorin), pazardan hızlı büyümelerinde etkili olduğunu ekledi.

Haberin Devamı

Kadir İnanır PO’nun ‘fahri müfettişi’ oldu

Haberin Devamı

USTA oyuncu Kadir İnanır’ın oynadığı Petrol Ofisi reklamlarının çok başarılı olduğunu, satış anlamında da çok iyi geri dönüşler aldıklarını bildiren Petrol Ofisi CEO’su Melih Türker, şunları anlattı: “Zaman zaman oturup sohbet ediyoruz, çok birikimli bir sanatçı. Çok seyahat ediyor, konferanslara gidiyor. Fahri müfettişimiz gibi oldu. Karadeniz’den beni defalarca arayıp, Petrol Ofisi bayilerinde konuştuğu vatandaşların isteklerini iletti. ‘Burada bu olmuş’ diyor. Bize böyle de çok katkısı oldu.”

Çatal-bıçak ve bardak isteği halktan geldi

PROMOSYONLARIN ve ‘müşteri sadakati’ programlarının, yoğun rekabetin yaşandığı akaryakıt dağıtım sektöründe büyük önem taşıdığını söyleyen Melih Türker, “Biz, ‘çatal-bıçak’ promosyonunda müşteriye ürün yetiştiremedik. Müşteri sadakati programımızın önemli ayağı Positive Card da başarılı. ‘Puan karşılığı uçak bileti vermeyin, promosyon yapmayın’ eleştirileri var ama, bunlar gece yatınca aklımıza gelmiyor. Müşterinin istediğini yapıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hesapta yokken 2 bin bayiyle 250 milyon dolara imza atacak

PETROL Ofisi’nin yaklaşık 3 bin bayisi olduğunu bildiren Melih Türker, “Son 5 yılda, yaklaşık 1.3 milyar lira yatırım yaptık. Bu rakam her standartta müthiş. Bunlar sadece depo, teçhizat, yeni istasyon, işyeri geliştirmeye yönelik yatırımlar. Pazarlama yatırımları dahil değil. Bu seneyle birlikte, 6 yıllık yatırım 2 milyar liraya yaklaşacak” dedi. Melih Türker, yatırımlarının bu yıl neden arttığını şöyle açıkladı: “Bayilerle belirli süreli anlaşma yapıyoruz. 10 yıllık anlaşmayla, çok ciddi üst kullanım, yani ivaz bedeli ödüyorum. Rekabet Kurulu, ‘2005’ten önce yaptığınız anlaşmalar kaç yıllık olursa olsun 2010 Eylül’de bitecek’ deyince, bayilerle anlaşmazlığa düştük. 10-15 senelik anlaşıp, 6 senede sözleşme yenilemek zorunda kalınca mahkemelik olduk. 10-15 yıl için 3 milyon lira vermişim. ‘5-6 yıl geçti, 1 milyonu düşelim 2 milyon lira borcun var’ diyorum. Aynı zamanda Eylül için yeni anlaşma yapmaya çalışıyorum. Hiç hesapta yokken 2 bin bayiyle kontrat yenileyeceğiz. Sektörde 12-13 bin istasyon var, 7-8 bin kontrat açığa çıktı. Biz bu yüzden 250 milyon dolar ek yatırım yapacağız. İtirazım yok, fakat; süre verip sektörü rahatlatabilirlerdi.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin gazının yüzde 25’ini çıkarıyor

PETROL Ofisi’nin, Karadeniz’de, Akçakoca açıklarındaki doğalgaz sahasının yüzde 26.75’i için TPAO ile 55 milyon dolara ortak olduğunu hatırlatan Melih Türker, “Bölgede önemli rezerv var. Denizdeki kuleler insansız olarak çalışabiliyor. Ciddi yatırım yapılıyor. Diğer fırsatlara da bakıyoruz. Petrol de arayabiliriz” dedi. Akçakoca’da, TPAO’dan sonra ikinci büyük hissedar olduklarını bildiren Türker, bu sahada Türkiye’nin toplam doğalgaz üretiminin 2009’da yüzde 20’sini, Ocak-Mayıs 2010 üretimine göre yüzde 23.7’sini, Mayıs 2010’da ise yüzde 25.6’sını yaptıklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!