ANKA Hangardan çıktı

Güncelleme Tarihi:

ANKA Hangardan çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2010 00:00

Tamamı Türk bilgisiyle üretilen insansız hava aracı “Anka” dün, Dünya prömiyerini yaptı. TAİ tesislerinde düzenlenen törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kuvvet komutanları, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve askeri ataşeler katıldı.

İŞTE ANKA'NIN İLK GÖRÜNTÜLERİ

İsrail’den alınan Heron’la yapılan karşılaştırmada da Anka’nın daha fazla radar ve algılayıcı sensörler ile aynı yükseklikte görev yapabildiği ve 15 knot daha hızlı uçabildiği anlatıldı.

Uçuş hattına alınacak

Törenden sonra hangardan çıkarılan Anka’nın kısa bir süre motoru çalıştırıldı. Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, “Bugün (dün) gerçekleşen tören uçak tasarımının tamamlandığı anlamına geliyor. Anka buradan sonra uçuş hattına alınacak ve hazır hale getirilecek” dedi. Yer testleri devam eden Anka’nın iki ay içinde uçuşa hazır hale gelmesi planlanıyor. Geliştirme testleri 2011 yılında tamamlanacak olan aracın 2012’de veya 2013’de TSK envanterine girmesi kararlaştırıldı. Tasarım ve geliştirilmesi 107 milyon dolar bir bütçeyle gerçekleştirilen Anka 24 saat uçma, 30 bin fit irtifaya kadar yükselme özelliğine sahip olacak. 1,6 ton ağırlığındaki Anka’nın kanat açıklığı 17,3 metre, boyu 8 metre, yüksekliği 1,70 metre. 200 km’yi 1 saatte alabilen ve bu mesafeden kontrol edilebilen Anka, görüntüyü kaydedip, yer istasyonuna aktarıyor.

Heron’a gönderme

ANKA Hangardan çıktı


İBRANİCE’de kartal anlamına gelen Heron’a da törende gönderme yapılarak Anka isminin hikâyesi şu şekilde anlatıldı: “Anka kuşu bütün kuşların en bilgesidir ve Kaf Dağı’nın üzerinde yaşar. Efsaneye göre başı derde giren kuşlar o güne kadar hiç görmedikleri Anka kuşunun izini bulmak üzere yola çıkarlar. Ancak kartal, yükseklerdeki krallığını terk edemeyerek yolculuktan ayrılır ve bütün kuşların hepsinden daha bilge olan Anka kuşuna ulaşamaz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!