Rhys: Bu ismi unutmayın!

İlk rekoltesi 2004 olan Rhys tanınmayan bir yeni yetme iken kısa sürede kulaktan kulağa bir efsaneye dönüştü. Bu şarabın geldiği bağı gözlerimle görmem, onu anlamam gerekiyordu ve sonunda fırsat kapıyı çaldı

Üç yıl önce bir Burgonya kör tadımındayız. İlk altı şarap beyaz ve geceyi organize eden arkadaşımız aralarında kural dışı şarap olabileceğini söylüyor. Böyle tadımlarda temanın dışına çıksa da yine de benzer tarzda yabancı şarap katmak hem eğitici hem de eğlenceli oluyor. Hele etiketler bir bir gün yüzüne çıkarılırken... Kaliforniya’dan olma ihtimali yüksek, diğerlerinden daha olgun, daha meşeli ve hatta neşeli bir yabancıyı ayırt ediyorum. Başarılı bir seçim ama yakayı yoğun meyvemsiliğiyle ele veriyor.
Sonoma’da muazzam bir otomobil bayileri zincirine sahip olan Hansel ailesinin aynı zamanda Walter Hansel adında bir şaraphanesi de var. Walter’ın oğlu Stephen Hansel tam bir Burgonya hayranı ve şarapları da bunu yansıtıyor. Bir de hepsinden farklı bir favorim var ki, hem tanıdık hem yeni. Yere göğe sığmaz büyük üstad Coche-Dury’den bir Meursault olduğuna neredeyse eminim bu aklımı başımdan alan şarabın. Oysa sonunda maskesi düşüyor ve hayret dolu bakışlar eşliğinde Kaliforniya’dan çıkıyor.
Hala Rhys kadar ayaklarımı yerden kesen bir Kaliforniya beyazı bulamadım desem? Üstelik en acıklısı, bu sevdada bahtsız çıkmam. Belki en iyi ama bir o kadar da zor bulunan bir Chardonnay bu! Sadece liste üyelerine satılan Rhys her müşterisine yılda ylnızca bir şişe gönderebilecek kadar az üretiliyor.
Talep sonsuz, arz adamı çileden çıkaracak kadar düşük. Gece gündüz köşe bucak bulduğum her şişeyi ne pahasına olursa olsun kapıyorum. Kavımda ne kadar derinlere atsam da elim hep onlara gidiyor.
O kör tadımda Leroy, Pernot, de Montille gibi dev isimlere, Bienvenue-Bâtard-Montrachet, Meursault-Perrières, Meursault-Genevrières gibi yüce bağlara adeta yukarıdan bakıyordu Rhys.
Silikon Vadisi’ni Pasifik Okyanusu’ndan ayıran Santa Cruz Sıradağları’na gizlenen küçücük bir bağdan hem de... İlk rekoltesi 2004 olan Rhys tanınmayan bir yeni yetme iken kısa sürede kulaktan kulağa bir efsaneye dönüştü. Bu şarabın geldiği bağı gözlerimle görmem, onu anlamam gerekiyordu ve sonunda fırsat kapıyı çaldı.

eBAY’İN ORTAĞI

Rhys’in arkasındaki dahi Kevin Harvey. Bu mütevazı şahsiyet aslında teknoloji dünyasının en önemli isimlerinden. Elektrik mühendisliğinden yazılım uzmanlığına, yatırımcılıktan bağcılığa uzanan nefes kesici bir yolculuğu var. Şarap işinde yaygın bir söylem vardır; küçük bir servete ulaşmak için yola büyük bir servetle çıkmak gerekir derler. Harvey, evinin arka bahçesini bağ, garajını da şaraphane yaptığı yıllarda ortak olduğu şirket de ‘eBay’ adlı meçhul bir internet sayfasına destek ve sahip çıkmış.
Değeri iki yıl içerisinde altı milyon dolardan beş milyar dolara fırlayan eBay, Harvey için ardı arkası kesilmeyen başarılı teknoloji yatırımlarına vesile olmuş. Bugünkü şahsi serveti tahminen milyar dolar boyutunda. Şaraba tutkuyla gönül veren Harvey sonsuz kaynaklara sahip ama sektördeki diğer zenginler gibi varlığını gösteriş ve pazarlamaya kanalize etmiyor. Onun için en öncelikli yatırım bağ, çünkü dünyanın en önemli şaraplarının bağda yapıldığını çoktan birinci ilkesi olarak benimsemiş.
Sarp dağ sırtlarına kurulmuş çarpıcı Rhys bağlarını şahsiyeti kadar tevazu yüklü BMW cipiyle gün boyunca etraflıca gezip durduk. Harvey’nin amacı her farklı tek bağ şarabının bambaşka doğal şartlara, kendini her yudumda belli eden farklı bir teruara sahip olması. Günün sonunda tattığımız dokuz şarap bunu büyük ölçüde başardığının bir kanıtı. Kaliforniya’da bir benzeri olmadığına inandığım Chardonnay dışında Rhys aslen bir Pinot Noir uzmanı. Eşsiz Chardonnay’sine bir Syrah, sekiz de Pinot Noir eşlik ediyor.
(Devam edecek?)
Yazarın Tüm Yazıları