9 milyon emeklinin 75 milyarlık maaşı için pazarlıkta son adım

Güncelleme Tarihi:

9 milyon emeklinin 75 milyarlık maaşı için pazarlıkta son adım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2010 11:44

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 9 milyon 243 bin emeklinin yıllık 75 milyarlık maaşı için bankalarla ikinci ve son kez masaya oturacak.

Haberin Devamı

ayalp@hurriyet.com.tr

Geçen hafta 26 bankanın iki numaraları ile masaya oturan SGK, bu kez bir numaralarla kıyasıya pazarlık edecek.

Başkan davet etti!

SGK Başkanı Emin Zararsız, kamu çalışanlarına verilen maaş promosyonunun, emeklilere de verilmesi konusunda bankaların isteksiz olduğunu görünce B planına geçti. Zararsız, 26 bankanın genel müdürünü Ankara’ya davet etti. Zararsız, 26 genel müdürü 9 milyon emeklinin 75 milyarlık maaşına ‘promosyon’ vermeleri için zorlayacak.

Aysel ALP'in haberi

hurriyet.com.tr

1 maaş asla olmaz!

Hürriyet.com.tr bazı banka genel müdürleriyle yaptığı görüşme sonrasında “Emekliye 13.maaş asla olmaz” diye yazmıştı. İşte SGK Başkanı Zararsız da iki gün önce emekli dernekleri başkanlarını kabulünde, “Boş bir ümide kapılmayın. İddia edildiği gibi yılda bir maaş promosyon imkansız” dedi. Zararsız, “Kamu olarak elbette temsil ettiğimiz kitlenin menfaatleri için çaba göstereceğiz. Görüşme zemini oluşturup imkanları zorlayacağız. Geçen hafta bankalarla görüştük. Gelecek hafta da görüşeceğiz. Ama basında yer alan rakamlar doğru değil. İnsanların duyguları sömürüldü.  Kesinlikle bir maaş tutarında olmayacak. Biz sizlere de promosyon verilmesi için sonuna kadar zorlayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Promosyon olursa herkese aynı olmaz!

Emekli maaş promosyonu 9 milyon 243 bin emekliyi ilgilendiriyor. Ancak her emeklinin aynı promosyonu alması mümkün görünmüyor. Bir banka genel müdürü Emekli Sandığı emeklisi ile SSK ve Bağ-Kur emeklisinin promosyonunun aynı olmayacağını vurguluyor.
 
Bankaların ilk tercihini Emekli Sandığı emeklileri oluşturuyor. Çünkü üç emekli grubu içinde geliri en yüksek olanlar memur emeklileri. SGK verilerine göre 1 milyon 804 bin memur emeklisinin aylık ortalama maaşı bin lirayı geçiyor. 5 milyon 331 bin SSK emeklisinin aylık ortalama geliri ise 720 lira. 2 milyon 108 bin Bağ-Kur emeklisinin aylık ortalama maaşı 610 lira. İşte bu nedenle bankaların tercihini, neredeyse iki Bağ-Kur emeklisi kadar maaş alan Emekli Sandığı emeklileri oluşturuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!