Endonezya, 1.8 trilyon dolarlık milli gelirini ‘paylaşmaya’ çağırdı

Güncelleme Tarihi:

Endonezya, 1.8 trilyon dolarlık milli gelirini ‘paylaşmaya’ çağırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2010 00:00

Türkiye-Endonezya Ticaret ve Yatırım Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Endonezya arasındaki potansiyelin 1.8 trilyon dolar olduğunu belirterek, “Bu büyük potansiyeli değerlendirmek işadamlarına kalıyor. Sakın ‘mesafe uzak’ demeyin. Amerika ile mesafeye bakın, Çin’le, Japonya ile olan mesafeye bakın. Endonezya daha uzak değil. Önemli olan kalplerde mesafe olmasın” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu‘nun (TUSKON) düzenlediği Türkiye-Endonezya Ticaret ve Yatırım Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Endonezya’nın kendisi için çok önemli ve büyük bir ülke olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu yıl 1.7 milyar dolara ulaşan ticaret hacmini,  en kısa zamanda 5 milyar, daha sonra da 10 milyar dolara çıkarmamız gerekir. Savunma sanayi konusunda yapabileceğimiz çok şeyler var. Gemicilik alanında, otomobil imalatında yapılacak çok şey var. Uzun süre ekonomik ilişkilerimiz, durağandı. Yeni bir ivme veriyoruz. Turizm başka bir alandır. Dünyanın
en güzel bölgeleri, denizi, adaları ordadır. THY tekrar direkt uçuşlara başlamıştır. Sefer sayısında artışlar görüyoruz. Eğitim alanındaki işbirliğimize çok önem veriyoruz. Üniversiteler arasındaki işbirliğine
çok önem veriyoruz. Üniversiteler arasında işbirliği anlaşması imzalanacak. Vizeleri kaldırma çalışmalarına başladık. Ortak sınırımız olmasa bile bu engelleri kaldırma anlamına gelmektedir.”
Çok fazla kebap yapar
Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, “Türkiye ile Endonezya arasındaki ekonomik ve işbirliği ilişkilerini  geliştirerek, 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabiliriz” dedi. Yudhoyono, Türkiye ve Endonezya’nın, yükselen iki pazar, kendi bölgelerinde bölgesel  güç, G-20 ile İKT üyesi ve BM’de de barış ve işbirliğini savunan iki ülke  olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

7 anlaşma imzalandı

TÜRKİYE ile Endonezya firmaları arasında havalimanı inşaat, buğday unu, multimedya, enerji-sanayi- ticaret ve jeotermal olmak üzere 7 ikili iş anlaşması imzalandı. İmza töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono’nun katılımıyla gerçekleştirildi. İki ülke şirketleri arasında TAV Holding ve Sigma Grup arasında havalimanı inşaatı, Ulusoy Un Sanayi ve Turkindo Makmur Abadi arasında, buğday unu, Jababeka Tbk ve Ajans Press multimedya, Indonesia Mitra Jaya ve Cengiz Holding arasında, nikel, maden, Alfa Global ve Cengiz Construction arasında, enerji, sanayi, Geo Power Indonesia ve Cengiz Holding arasında, jeotermal anlaşmaları imzalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!