“İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davası başladı

Güncelleme Tarihi:

“İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davası başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 09:45

“İrtica ile Mücadele Eylem Planı” iddialarıyla ilgili olarak haklarında dava açılan ve aralarında Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan ile Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması başladı. Mahkeme reddi hakim talebinin karar bağlanması için duruşmayı erteledi.

Haberin Devamı

“İRTİCA ile Mücadele Eylem Planı” diye adlandırılan belgeye ilişkin davanın ilk duruşması başladı. İddianamenin yakalamalı sanığı olan ve halen yurtdışında olan İSTEK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Dalan'ın dışındaki 6 sanık, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tarafından yargılanacak.

Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonunda görülen davaya “İrtica İle Mücadele Eylem Planı" diye adlandırılan belgede ıslak imzası olduğu iddia edilen ve 30 Nisan 2010'da tutuklanan Kurmay Albay Dursun Çiçek, tutuklu sanıklar Avukat Serdar Öztürk, Ulusal Kanal istihbarat şefi Ufuk Akkaya, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım ile tutuksuz sanıklar Dalan’ın özel kalem müdürü İlhami Ümit Handan katıldı. Tutuksuz sanık MİT İzmir eski Bölge Başkanı Özel Yımaz ise duruşmaya gelmedi.

Haberin Devamı

MÜŞTEKİLER MAHKEME ÇAĞIRMADIĞI İÇİN GELMEYECEK

İddianamede müşteki olarak yer alan AK Parti adına Milletvekili İdris Naim Şahin, Hasan Hüseyin Tanrıverdi, Süleyman Küçüksucu, Ali Aydın, Mustafa Coşkun ise ilk duruşmaya mahkeme çağırmadığı için katılmayacak.

DALAN'A MÜEBBET VE 22,5 YIL

Hakkında yakalama emri olan İSTEK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Dalan’ın, “Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını isteniyor.

ÇİÇEK'E MÜEBBET VE 15 YIL

Hasdal Cezaevi'nde tutuklu olan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in “Silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor.

ÖZTÜRK'E 54, AKKAYA'YA 55,5 YIL

Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan Avukat Serdar Öztürk’ün “Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme, devletin savaş imkanlarının tehlikeye sokulması, silahlı terör örgütüne üye olma, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma" suçlarından 27 yıldan 54 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor. Yine Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ulusal Kanal istihbarat şefi Ufuk Akkaya’nın “Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma hile ile alma, çalma, kayda alınan konuşmaların basın, yayın yoluyla yayınlanması" suçlarından 27 yıl 3 ay’dan 55,5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor.

Haberin Devamı

MİTÇİ ÖZEL'E 15 YIL

İddianamenin, tutuklu sanıklarından Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım’ın “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek, özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak, silahlı terör örgütüne üye olma, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma ve hile ile çalma” suçlarından 27 yıldan 57 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor. İddianamede Bedrettin Dalan’a operasyon konusunda bilgi verdiği öne sürülen MİT İzmir Bölge Başkanı Özel Yılmaz, Dalan’ın özel kalem müdürü İlhami Ümit Handan’ın “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5’şar yıldan 15’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!