Bayar: Savunma sanayi kendine sorsun, TSK için ne ürettim

Güncelleme Tarihi:

Bayar: Savunma sanayi kendine sorsun, TSK için ne ürettim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 00:00

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, savunma sektörünün artık ciddi bir sorumluluk duygusu içinde olmasının zamanının geldiğini söylerken, “Şimdi hep birlikte şu soruyu sormanın zamanı geldi, TSK’ya ne çözüm ürettik, ne verdik, hangi probleme çözüm sağladık” diye konuştu.

SAVUNMA Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, savunma sektörünün artık ciddi bir sorumluluk duygusu içinde olmasının zamanının geldiğini söylerken, “Artık sonucu sorgulamamız gerekiyor. Türk Silahlı Kuvvetlerine ne veriyoruz ve onların hangi problemine çözüm sağlıyoruz ve bunu dünya standardında yapabiliyor muyuz” dedi.

Hangi problem çözüldü

Savunma Teknolojileri (SAVTEK) Kongresi’nin açılışında konuşan Bayar, Türkiye’nin de savunma sanayine büyük bir kaynak aktardığını ve büyük bir sabır gösterdiğini belirtirken, şöyle konuştu: “Kendimiz yaptık diye övünüyoruz, gururlanıyoruz ama bu hangi probleme çözüm getiriyor? Bu hafta gelen şehit haberleri nedeniyle ülke için üzüntü verici bir hafta oldu. Bu da sorumluluğumuzun bir göstergesi. Türkiye’de savunma sanayi sektörü ne için var ve neye hizmet edecek. TSK’nın görevlerinin sorumluluğunu savunma sanayi sektörünün de hissetmesi gerekiyor. Burada çalışan mühendislerin, yöneticilerin, üniversitedeki akademisyenlerin de hissetmesi gerekiyor.”

Yüzde 50’si yurtiçinden

Bayar, sadece Türkiye’de geçerli çözümler değil, uluslararası alanda geçerli olacak çözümlerin üretilmesi gerektiğini kaydetti. Bunun için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarının yüzde 50’sinin yurtiçinden karşılanması hedefini koyduklarını ve 1 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlediklerini ifade eden Bayar, bütün bunların verimlilik içinde olması gerektiğini söyledi. Savunma sanayinin artık tabana yayılması gerektiğini vurgulayan Bayar, “Bunu artık fildişi kulelerden çıkartıp Türk sanayine, Türk akademisine entegre etmemiz lazım ki o yatırımımız teknoloji olarak ülkeye dönmeye başlasın” dedi.

THY’nin simülatörü Thales’ten geliyor

SAVUNMA alanında ürün veren firmaların rahatlıkla sivil sektörde de iş yapabileceğini vurgulayan Murad Bayar, toplantıya katılanlardan örnekler vererek “Havelsan, hava kuvvetlerine uçuş simülatörü yapıyor ama THY’nin simülatörü Thales’den (Fransız firma) geliyor. Savunma firmalarının sivil alana da el atması gerek” dedi. Bayar, “Özel sektörün şikayet edeceği bir şey yok, devlet üstüne düşeni yaptı” derken, son 5 yılda imzalanan 6.2 milyar dolarlık sözleşmeyi hatırlattı.

Savunma sanayii ders konusu olacak

ODTÜ Rektörü Profesör Ahmet Acar, savunma sanayiinde dışa bağımlılıktan kurtulmak için üniversite-sanayi işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı. Acar, ODTÜ Teknokent’te 61 firmanın toplam 367 proje yürüttüğünü, bu projelerde ODTÜ’deki 185 öğretim üyesinin aktif rol aldığını anlattı. Acar, üniversitede savunma sanayisi ile ilgili yüksek lisans programlarının açılacağını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!