Sokak köpeği Kömür’den uluslararası başarı

Güncelleme Tarihi:

Sokak köpeği Kömür’den uluslararası başarı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

Türkiye’de ilk kez bir sokak köpeği operasyonel arama kurtarma köpeği oldu. Uluslararası Arama Köpekleri Sınavı’nda enkaz arama dalında A sınavını geçen Kömür bir ilke imza atmayı başardı

KÖPEK eğitim uzmanı Tarkan Özvardar’ın eğittiği sokak köpeği Kömür, LİDAM Köpekli Arama Ekibi tarafından İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Arama Köpekleri Sınavı’nda (IRO) enkaz arama dalında A sınavını geçerek bir ilke imza attı. Türkiye’de ilk kez bir sokak köpeği operasyonel arama kurtarma köpeği oldu.

Sokak köpekleri de eğitilir

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Ankara Ekibi K9 Köpekli Arama Birimi Sorumlusu, Canine College Köpek Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Veteriner Hekim Köpek Eğitim Uzmanı Tarkan Özvardar’ın eğittiği sokak köpeği Kömür ekibin gururu oldu. Ayrıca aynı birimden Hasan Doğan’ın eğittiği Ruina, enkaz arama dalında A ve B sınavlarını, AKUT İstanbul Ekibi Samandıra K9 Köpekli Arama Birimi’nden Erdinç Sarımusaoğlu’nun eğittiği Nanto doğada arama dalında B sınavlarını geçerek Türkiye’de ilklere imza attılar.

Çankaya Belediyesi ile ortaklaşa yürütülen sokak köpekleri rehabilitasyonu projesinde Kömür ile tanıştığını söyleyen Özvardar, “Türkiye’de sınavı geçen beş köpekten üçü bizim bünyemizde. 99 depreminde yurtdışından birçok arama kurtarma köpeğinin gelip burada çalıştığını gördük. IRO dediğimiz kuruluşun köpekleri geldi. Bunun üzerine bir gereklilik olduğuna karar verip kendimiz çalıştırmaya başladık. Umuyoruz ki daha çok köpek bu sınavlara katılır, yeterlilik alır” diye konuştu. Özvardar sözlerine şöyle devam etti:

“Amacım Kömür’e B sınavını da geçirtmek. Daha sonra doğa araması sınavını. Hedefim bir sokak köpeğinin de en az ırkı olan köpekler kadar eğitilebileceğini göstermekti. Bu sınava giren köpeklerin çoğu çok ciddi seçilmiş saf ırka sahip köpeklerdi. Bunların arasından Kömür sıyrılıp sınav geçti.”

Onlar da eğitilebilir

VARDAR barınaklarda binlerce sokak köpeği bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “İnsanların kafasındaki sokak köpekleri eğitilmez mantığını silmek istiyoruz. Barınaklar ağzına kadar sokak köpekleri ile dolu ama insanlar her nedense Pet Shop’lara gidip binlerce dolar verip ırkı olan köpekleri almayı tercih ediyorlar. Halbuki ücretsiz bir şekilde yuva edinmeyi bekleyen binlerce köpek var. Köpek edinmedeki birinci mantık dostluktur. Dostluk kurabilmek için illa köpeğin ırkının saf olması gerekmiyor. Dolayısıyla Kömür bunu ispatlamış oldu. Sokak köpeği olarak bir nefer oldu.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!