İş Bankası konut kredisine ağırlık verecek

Güncelleme Tarihi:

İş Bankası konut kredisine ağırlık verecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2010 17:27

İş Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Altay, bireysel bankacılığın bir dizi alanında özel sektör bankaları içinde lider konumunda bulunduklarını belirterek “Şimdiye kadar konut kredilerinde çok fazla rekabetçi olmadık. Şimdi 2010 ile birlikte İş Bankası konut kredilerinde de daha rekabetçi davranmaya başladı. Çünkü mevcut müşterilerimiz yanı sıra konut kredisine ihtiyaç duyan birçok kişi İş Bankası’nı bu alanda daha aktif görmek istiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye İş Bankası bireysel bankacılıktaki iddiasını güçlendirecek yeni uygulamalara hazırlanırken, konut kredilerinde de 2010’da sektörün önemli oyuncularından biri olmayı hedefliyor.

İş Bankası’nın Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Altay, “Konut kredilerinde geçen dönemde çok fazla rekabetçi olmadık. Artık mevcut müşterilerimiz yanı sıra konut kredisine ihtiyaç duyan birçok kişi İş Bankası’nı bu alanda daha aktif görmek istiyor. Konut kredisi 20 yıl gibi uzun vadelere yayılan çok uzun bir zamana yayılan ve banka ile müşteri arasında güven esasına dayanan bir ilişki. Biz bu yılla birlikte konut kredilerinde daha rekabetçi olacağız ve daha hızlı büyüyeceğiz. 2010’un şimdiye kadarki bölümünde İş Bankası olarak konut kredilerinde sektörden daha hızlı bir büyüme gösterdik” dedi.

Hülya Altay, İş Bankası’nın yakın bir zaman içinde ilk ön ödemeli banka kartı ihracını da gerçekleştirerek bu alanda da müşteri ihtiyaçlarına yönelik çözümler getirmeyi sürdüreceklerini açıkladı.

ANKA’ya bireysel bankacılık faaliyetleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede İş Bankası’nın perakende bankacılık faaliyetlerinin bankanın toplam işlem hacmi içinde yüzde 30’un üzerinde bir payı bulunduğunu belirten Hülya Altay, “İş Bankası kurumsal ve ticari bankacılığın yanı sıra bireysel bankacılık ve özel bankacılığı da kapsayan dört temel iş kategorisi içinde ve genel olarak bankacılığın her alanda büyümeyi hedefliyor. Yaygın ve çok şubeli bir banka olmamız ve müşterilerimizin duyduğu güven sayesinde hızlı büyüme öngörülerimizi daha kolay gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Müşterilerimize tüm ihtiyaçlarını dikkate alan geniş yelpazede hizmet sunmaya çalışıyoruz. İş Bankası özel bankalar arasında bireysel bankacılığın bir dizi alanında lider durumda. Şimdi bu liderlikleri daha da pekiştirmek, ikinci ya da üçüncü olduğumuz alanlarda da öncelikle pazar payını arttırmak ve ardından da ilk sıraya çıkmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“BİREYSEL BANKACILIKTA ÜÇ YILDA PAZAR PAYIMIZ DAHA DA ARTACAK”

2009 sonu verileriyle İş Bankası’nın taşıt kredileri ve bireysel ihtiyaç (nakit) kredilerinde özel sektör bankaları arasında lider durumda olduğunu vurgulayan Hülya Altay bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:

“2009 sonu itibariyle, tasarruf mevduatında yüzde 15’lik payı,taşıt kredilerinde yüzde 18'lik,bireysel ihtiyaç kredilerinde yüzde 12,2’lik pazar payı ile özel sektör bankaları arasında lider durumdayız.Yatırım fonlarında yüzde 22’lik pazar payıyla tüm bankaların açık ara önünde bulunuyoruz.Konut kredilerinde ise daha rekabetçi bir politika izliyoruz. Bu sayede konut kredilerinde de 2010’da sektörün üzerinde bir büyüme gösteriyoruz. Bireysel bankacılıktaki müşteri sayımız 9 milyonu aşmış durumda.”

İş Bankası’nın bireysel bankacılıkta önemli yatırımlar yaptığını ve müşteriyi hizmetin odağına yerleştirdiğini ve bu alanda fark yarattıklarını ifade eden Altay şunları söyledi:

“Önümüzdeki dönemde de teknolojik çözümleri devreye sokarak müşteriyi merkeze alan, kişiye özel hizmetlerimize yeni boyutlar getireceğiz. Müşterilerine değer katan, onlara yol gösteren rehberlik eden bir banka olacağız her zaman. Gelecek üç yılda, mevduat pazar payımızı yüzde 16,8 e,karlılık ve risk unsurlarını da gözetmek suretiyle, konut kredileri piyasa payımızı yüzde 16‘ya,ihtiyaç kredileri payımızı yüzde 15'e, kredi kartları cirosu pazar payımızı yüzde 15,5’e getirmeyi ve taşıt kredilerinde piyasa liderliğimizi korumayı öngörüyoruz.”

“KREDİ KARTLARINDA DAHA BÜYÜK POTANSİYEL BİZİ BEKLİYOR”

Kredi kartlarında Mart sonu verileri itibariyle İş Bankası’nın 5 milyon 17 bin adet kart ve 7 milyar 99 milyon TL toplam işlem hacmi ile İş Bankası’nın sektörde üçüncülük konumunda olduğunu belirten Hülya Altay, “Avrupa ülkeleri ile bir kıyaslama yaptığımızda kredi kartlarında önümüzde daha büyük bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Kredi kartı kullanma potansiyelini taşıyan 20 ile 65 yaş arasındaki nüfusun yaklaşık 42 milyon kişi olduğu düşünülürse kredi kartlarında daha gidilecek epeyce bir yol olduğu açık. Şu an itibariyle sektörde 20 milyon civarında bir kart müşterisi var. Bu nedenle kredi kartlarında piyasanın doymuş olması gibi bir durum söz konusu değil tersine, kredi kartı bir yaşam biçimi olma özelliğini daha da güçlendirecek” dedi.

“BANKAMATİK KAMPANYASI ÇOK BAŞARILI OLDU”

İş Bankası’nın şube dışı kanalları geliştirme ve gerçekleşen toplam işlemlerin önemli bir kısmını şube dışı alternatif dağıtım kanallarına taşıma politikasının başarılı sonuçlar verdiğini belirten Hülya Altay bu konuda şunları söyledi:

“Bankamatik- İş Bankası’ndan Neyi Eksik sloganıyla yürütülen kampanya sayesinde Bankamatik işlem adetlerimiz yüzde 30 oranında artış gösterdi. Bankamızın toplam işlem adetleri içinde şubelerimizden yapılan işlemlerin payı 2009 sonunda yüzde 38.8 iken 2010 Mart ayı sonunda yüzde 34 e geriledi. Bir başka deyişle şube dışı kanallardan yapılan işlem hacmi yüzde 66’ya yükseldi. Bu oran daha da yükselmeye devam edecek. Çünkü, günümüzün ihtiyaçları ve zaman kısıtları nedeniyle müşterilerimiz şube dışı kanallardan birçok bankacılık ihtiyacını rahatlıkla yerine getirebiliyor. Türkiye’de ilk kez İş Bankası yatırım fonlarının Bankamatikler kanalıyla alım ve satımını sağlayarak gerçekten büyük bir çığır açmıştı. Şimdi Bankamatikler’de kartsız işlemi yaygınlaştırmak için önemli bir çalışma içindeyiz.”

“SGK EMEKLİLERİNE EN İYİ PROMOSYONU ZATEN BİZ VERİYORUZ”

Hülya Altay, SGK emeklilerin maaşlarına bankalarca yeni promosyonlar uygulanması yönünde hazırlıklar olduğu yönündeki haberlerle ilgili olarak şu yorumu yaptı:

“Promosyon tümüyle birey ile bankası arasında özel bir ilişki içinde belirlenen bir şey. Bunu topyekun bir model içinde ve herkese aynı kriterlerle uygulamak mümkün görünmüyor. Çünkü her banka kendi müşterisi ile hesabına, hesabını kullanma vadelerine ve bankadan aldığı hizmet ve ürünlere göre bir özel anlaşma yapabilir. Nitekim İş Bankası’nda emeklilere yönelik ‘Hoşgeldin Paketi’ olarak adlandırdığımız başarılı bir modelimiz var. Biz bunu zaten uzun zamandır yapıyoruz. Kredi kartlarından ücret almıyoruz. Hesap işleme ücreti talep etmiyoruz. Kredi kartlarında yüzde 20 daha fazla puan uygulamamız var. Ayrıca diğer bankacılık ürünleriyle ilgili olarak değişik sadakat programlarımız bulunuyor. Emekli maaşını İş Bankası’ndan alan müşterilerimizle gayet başarılı ve mutlu bir ilişkimiz var. Emeklilerimizi ümitlendirmeden önce bu konunun iyi düşünülmesi gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!