Bu eseri sanki Ayasofya için yazmışım

Güncelleme Tarihi:

Bu eseri sanki Ayasofya için yazmışım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2010 00:00

İstanbul Müzik Festivali’nde pazartesi akşamı dünya prömiyeri yapılan “Ademin Yakarışı” adlı eseri için İstanbul’a gelen ve Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden alan ünlü besteci Arvo Part; “İstanbul’u, Aya İrini’yi daha önce hiç görmedim. Fakat sanki bu eseri Ayasofya için yazmışım” dedi. Akbank Oda Orkestrası bu akşam İstanbul Müzik Festivali’ndeki konserinde Arvo Part’ın Los Angeles Senfonisi’ni seslendirecek.

Serhan YEDİG
İSTANBUL, sekiz gündür çağdaş müziğin en önemli isimlerinden birini ağırlıyor. Eston besteci Arvo Part (74), İstanbul Müzik Festivali’nde pazartesi akşamı dünya prömiyeri yapılan “Ademin Yakarışı” adlı eseri için 3 Haziran’da Türkiye’ye geldi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın siparişi üzerine bestelediği eserinin tüm provalarına katıldı. Şef Tonu Kaljuste’nin Borusan Filarmoni Orkestrası ve Estonya Filarmonik Oda Korosu’yla ortaya çıkardığı yoruma son şeklini verdi. Konser akşamı festivalin “Yaşamboyu Başarı Ödülü”nü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Ilves’den alan Part, seslendirilen altı eserinin icrasından memnun kaldı. Özellikle “Te Deum”un mekanla uyumundan çok etkilendi, konserden sonra müzik yazarı Evin İlyasoğlu’yla yaptığı görüşmede “İstanbul’u, Aya İrini’yi daha önce hiç görmedim. Fakat sanki bu eseri Ayasofya için yazmışım” dedi. Sanatçının eserlerini yayımlayan ECM plak firmasının sahibi Manfred Eicher’in de izlediği konserde ses ve görüntü kaydı yapıldı.

Pazar ayinine katıldı

Salı akşamı festival kapsamında “Magnificat” adlı eseri Estonya Oda Korosu’nca seslendirilen besteci, provalar nedeniyle düne kadar İstanbul’u gezme fırsatı bulamadı. Kenti panoramik manzaralı otel odasından seyretmekle yetindi. Dün eşi Nora ile birlikte Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı ve Kariye’yi ziyaret etti. Bu arada pazartesi günü Fener Rum Patrikhanesi’nde Patrik Bartholomeos’la kahvaltıda buluştu, Beyoğlu’ndaki St. Antuan Kilisesi’nde pazar ayinine katıldı.

Arvo Part önceki gün Akbank Oda Orkestrası’nın İTÜ Türk Müziği Konservatuvarı’ndaki provasını izledi. Şef Cem Mansur’un yönetiminde 4 saat süren prova sırasında eserin partisyonunda iyi duyulmayan, vurgusunu yeterli bulmadığı bölümlerde tek notadan, 2,5 ölçüye kadar toplam yedi düzeltme yaptı. Eserlerinin notalarını yayımlayan Universal’in editörü Durek Joseph değişiklikleri not aldı. Part prova sonrasında orkestraya yaptığı teşekkür konuşmasında “Çok mutluyum, harika bir yorum çıkardınız, İstanbullu müzisyenlere aşık oldum” dedi.

“Gece yarısı uyanıp İstanbul’u seyrediyorum”

Gazetecilere röportaj vermeyi reddeden Part’la provadan sonra ayaküstü sohbet etme fırsatı bulduk. İstanbul’dan çok etkilendiğini söyleyen besteci “Gece yarısı uyanıyorum, 14’üncü kattan kuşbakışı İstanbul’u seyretmeye doyamıyorum” dedi. Kentin verdiği esinden, 4’üncü Senfoni’deki değişikliklerden bahsetti. “Bundan önceki icralar sırasında da eserde değişiklikler yapmıştım. Fakat Akbank Oda Orkestrası’nın yorumundan o kadar etkilendim ki büyük değişiklik yapmak gerekmedi. Çok güçlü, içten bir yorum çıktı ortaya, çok mutluyum. Orkestranın konser kayıtlarını daha sonra yeniden dinleyeceğim. Bugüne kadar yaklaşık 30 kez seslendirildi, herbirinde farklı özellikler vardı.”
Besteci, Adem’in Yakarışı’nın sonbaharda Salzburg, Stockholm ve New York’ta seslendirileceğini söyledi.

Gülsin Onay 50’nci sanat yılını kutlayacak

SANAT yaşamına altı yaşında TRT İstanbul Radyosu’nda verdiği konser ile başlayan piyano sanatçısı 56 yaşındaki Gülsin Onay, 50’nci sanat yılını bir dizi konserle kutlayacak. Bodrum’da konserlere hazırlanan Gülsin Onay’a, babası Joachim Reusch ile annesi Gülen Reusch yardımcı oluyor.

Kapadokya sanat kampı başlıyor

BU yıl 7’ncisi düzenlenecek Uluslararası Kapadokya Sanat Kampı 20-30 Haziran tarihleri arasında Türkiye’nin yanı sıra 17 ülkeden gelen 28 sanatçının katılımı ile Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Uçhisar beldesindeki Karlıkevi’nde düzenleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!