Kansız ilk ameliyat

Güncelleme Tarihi:

Kansız ilk ameliyat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2010 00:00

Genel cerrahi ameliyatlarında doktorların yaygın biçimde kullandığı, kansız ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahi, akciğer kanserine de çare oluyor.

Haberin Devamı

GENEL cerrahi ameliyatlarında yaygın olarak kullanılan ve kansız ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahi, akciğer kanserine de çare oluyor. İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Cerrahi Klinik Şefi Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya daha önce birçok bölgede uygulanan kapalı ameliyatı İzmir’de ilk kez akciğer kanseri vakalarına uyguladı. Bugüne kadar üç hastayı bu yolla ameliyat ettiklerini vurgulayan Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya, “Daha önce akciğer kanseri hastalara yönelik sadece İstanbul’da yapılabilen bu ameliyatı ilk kez hastanemizde uyguladık. Hastalarımız bu sayede ameliyat sonrasında daha ağrısız bir dönem geçiriyor” diye konuştu. Bugüne kadar uygulanan klasik ameliyatlarda yaklaşık 30 santim boyutunda bir kesik olduğunu kapalı ameliyatta ise bu kesinin 5 santim olduğunu belirten Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya, ameliyatın kameralar yardımıyla yapıldığını söyledi. Normal uygulamada hastanın akciğerine ulaşmak için kaburga kemiklerinin de 15 santim açılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Kaya, “Bu şekilde yapılan ameliyatlarda hastanın kaburgalarında kırıklar oluşabiliyordu. Kesiğin büyük olması ve kaburgaların zorlanması nedeniyle hastalar ameliyat sonrasında ağrılı bir süreç yaşıyordu. Bizim uyguladığımız kapalı ameliyatlarda ise küçük kesilerden, kameralar yardımıyla akciğere ulaşıyoruz. Hasta ameliyat sonrası nefes almaya yönelik olumsuz komplikasyonları da bu ameliyat sayesinde yaşamamış oluyor” diye konuştu.
Kapalı ameliyatın her akciğer kanseri hastaya uygulanamayacağını belirten Doç. Dr. Şeyda Örs Kaya, birinci ve ikinci dönem hastalarının ameliyat için uygun olduğunu vurguladı. Bugüne kadar üç hastaya uygulanan kapalı ameliyatla kanserli hücreleri tamamen almayı hedeflediklerini belirten Doç. Dr. Kaya, yüzde 100 başarı sağlandığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!