İran gemileri de Gazze ye ulaşamayacak

Güncelleme Tarihi:

İran gemileri de Gazze ye ulaşamayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2010 09:23

İran Pazartesi günü önümüzdeki hafta Gazze ye yardım gönderebileceğini belirtti. İran ayrıca, Devrim Muhafızları donanmasının filoya eşlik edeceğini ifade ederken, İsrail Tahran'ın yaygara yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri: 

JERUSALEM POST:  İran gemileri Gazze’ye ulaşamayacak  
İsrail Pazartesi günü önümüzdeki hafta Gazze’ye yardım gönderebileceğini belirten İran Kızılayı’na ait gemilerin geçisine izin verilmeyeceğini açıkladı.

İsrail hükümetinden bir yetkili,  “Eğer bir İrlanda gemisinin Gazze’ye ulaşmasına izin vermediysek, İranlı gemiler içinde aynısı söz konusu olacak” dedi. Yetkili aynı zamanda İran’dan gelen tehdidin boyutunu bilmediklerini ancak Tahran’ın her zamanki gibi yaygara yaptığını ifade etti.

İran’ın geçmişte Hamas ve Hizbullah’a silah tedarik ettiğinin kanıtı olduğunu belirten yetkili, Tahran’ın Gazze’ye göndereceği her geminin büyük kaygı nedeni olduğunu söyledi.

İran Kızılayı’nın uluslararası ilişkiler direktörü Abdolrauf Adibzadeh, Fransız haber ajansı AFP’ye, gemilerden birinin bağışları, diğerinin ise yardım çalışanlarını taşıyacağını söyledi ve gemilerin bu hafta sonunda Gazze’ye yollanacağını belirtti. İran Kızılayı’nın kararı, İran’ın dini lideri Ali Ayetullah Hamaney’in Gazze ablukasını aşmak için yardım taşıyan gemilere  Devrim Muhafızları donanmasının eskorluk edebileceğini açıklaması ardından geldi.

Haberin Devamı

GUARDIAN: İsrail yardım filosu baskını hakkında kendi soruşturmasını yürütecek
Geçen hafta yaşanan Gazze yardım filosu baskını ardından maruz kaldığı uluslararası baskıyı dikkate almayan İsrail, yaşanan olaya yönelik kendi iç soruşturmasını yürüteceğini açıkladı. Savunma Bakanı Ehud Barak, soruşturmanın ayrı olarak askeri alanda yürütülebileceğini ve amacın Gazze’ye uygulanan abluka ile geçen hafta düzenlenen baskının “uluslararası yasalarla uyuşup uyuşmadığını” belirlemek olduğunu belirtti.

Barak, yaşanan olaylardan politik anlamda ve güvenlik uygulamaları üzerinde dersler çıkaracaklarını belirtti. Barak ayrıca, baskında yer alan askerlerin soruşturmaya tabi tutulmayacağını, askerlerin ne İbranice, ne de İngilizce sorguya alınmayacağını söyledi.

Öte yandan, Barak Hamas kontrolündeki Gazze’ye dört yıldan beri uygulanan ablukada düzenlemeler yapabileceklerinin sinyalini verdi. İsrail Savunma Bakanı diplomatik metotların, karar alım mekanizmasının, farklı ayarlamalara yönelilk olasılıkların ve hatta ablukada bazı sonuçlar elde elde etmeye yönelik  ek yöntemlerin ele alınabileceğini  ifade etti.

Haberin Devamı

TIMES: Kım Jong Il oğlunun önünü açmak için bahar temizliği yapıyor
Kuzey Kore lideri Kim Jong Il, geçtiğimiz gün kayın biraderini yardımcısı atayarak, komünist diktatörlüğün hüküm sürdüğü ülkesinin yönetimindeki aile egemenliği geleneğini devam ettirdi.

Ülkenin en güçlü devlet kurumu olarak kabul edilen Ulusal Savunma Konseyi’nin başkan yardımcılığına getirilen Chang Sung Taek, Kim Jong Il’in kendisinden sonra lider olması beklenen küçük oğlu Kim Jong Un ile olan güçlü bağlarıyla tanınıyor.

Yeni atamaya yönelik açıklama Yüksek Halk Meclisi raporunda açıklanırken, aralarında yeni hükümet başkanı Choe Yong Rim’in de bulunduğu çok sayıda kabine değişikliği de duyuruldu. Bir araya gelmesi normalde bir yıldan fazla süren Yüksek Halk Meclisi’nin iki ay içinde ikinci kez toplanması, Kim Jong Il’in oğlunun önünü açmaya yönelik bahar temizliği yaptığı yorumlarına neden oldu.

Haberin Devamı

WALL STREET JOURNAL: Almanya ve İngiltere harcamalarda kesintiye gitmek için hazır
Almanya hükümeti gelecek dört yıl için 80 milyar euro (153 milyar TL) bütçe kesintisine gideceğini açıklarken, İngiltere hükümeti benzer kemer sıkma yöntemlerine gidebilmek için kamuoyunun tepkisini görmek istiyor.

İki ülkenin bütçe açığı üzerine gösterdikleri odaklanma, Avrupa’da artan kamu borcunun finansal piyasalarda neden olduğu endişeler ardından kıta ülkelerinin mali disipline verdikleri önemi ortaya koydu. İngiltere ve Almanya’nın bütçe kesintilerine yönelik kararı, bazı ekonomistlerin erken kesintilerin hassas ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyebileceği uyarılarını göz ardı etti.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, anayasalarındaki borç sınırı ve Avrupa Birliği’nin (AB) öngördüğü kurallara uyum sağlayabilmek için Avrupa’nın en büyük ekonomisi unvanını taşıyan ülkesinin bütçe açığını 2014’e kadar büyük oranda indirmeyi planlıyor.

2011 yılında başlayacak olan kemer sıkma politikası çerçevesinde, Alman hükümeti aynı yıl GSYİH’nın yüzde 0.5’inin çok az altına denk gelen 11.2 milyar euroluk (21.5 milyar TL) tasarruf yapmayı planlıyor. Bu amaç altında, kamu harcamalarının genel olarak kısılması ve bazı ek vergiler konması planlanıyor.

REUTERS: Çin internet üzerinde devlet kontrolünde yumuşamaya gitmeyecek
İnternet kullanıcılarının özgürlüğü üzerinde aylar süren tartışmaların ardından, Çin hükümeti Salı günü yayımladığı bildiride internet üzerindeki kontrolünü gevşetmeyeceğini ve uluslararası eleştirilerin dikkate alınmayacağını belirtti.    

Haberin Devamı

Çin’in dünyanın en çok internet kullanıcısını barındıran ülke haline gelmesiyle, hükümet politika ve etnik düzensizlik gibi konularda sanal ortamı denetlemeye başlamıştı. Yayımlanan 31 sayafalık belgede, internet “insan bilgeliğinin kristalleştirilmesi” olarak tanımlanırken, dünyanın en kalabalık ülkesindeki kullanımı “ekonomik gelişim modelinin dönüştürülmesi” olarak ifade edildi.

Belgede, ülke çapında internet kullanımının teşvik edileceği ve bugün yüzde 30 olan internet kullanıcılarının gelecek beş yıl içinde yüzde 45’e çıkartılacağı belirtildi.         

CNN: Meksika’da bir madenden 55 ceset çıkarıldı 
Meksikalı yetkililer, Pazartesi günü Taxco kentindeki bir madenin havalandırma bacasından 55 cesedin çıkarıldığını açıkladı. İlk olarak geçtiğimiz hafta Pazartesi günü tespit edilen cesetlerin tamamının çıkartıldığı belirtildi.

Bulunan 55 cesetten üçünün mumyalandığı, diğerlerinin ise kemik parçaları halinde olduğu belirtildi. Maden havalandırma bacasının toplu mezar olarak kullanıldığını ifade eden yetkililer, kimliği belirlenen dört cesetten birinin bölgede cezaevi gardiyanlığı yapan birine ait olduğunu belirtti.
 
Polis madenin diğer dokuz havalandırma bacasının da inceleneceğini belirtirken, bazı cesetlerin ellerinin arkadan bağlanmış ve gözleri kapatılmış halde bulunması, uyuşturucu kartelinin toplu mezarla bağlantısı olduğu şüphesini uyandırdı.

NEW YORK TIMES: Afganistan’da 10 NATO askeri öldü
Afganistan’daki isyancı güçler Pazartesi günü 12 NATO askerini öldürürken, ölenlerin yedisinin ABD askeri olduğu belirtildi. Yaşanan kayıplar, son yedi ay içinde Afganistan’daki koalisyon güçlerinin verdiği en büyük zayiat olarak kayıtlara geçti.
 
NATO’nun Afganistan’da bulundurduğu Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF), ölümlere neden olan saldırıların ülkenin güney ve doğu bölgelerinde ayrı ayrı düzenlendiğini belirtti. Öte yandan, Kandahar kentinde düzenlenen bir intihar saldırısında ise biri ABD’li olmak üzere iki güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Ülkenin  güneyinde düzenlenen saldırıda beş ABD’li askerin geliştirilmiş infilak aygıtı olarak bilinen ev yapımı bombanın patlaması nedeniyle hayatlarını kaybettikleri, güneydeki saldırıda ise iki askerin patlayan bir bomba nedeniyle öldükleri belirtildi.

BBC NEWS: Gözü yaşlı anne İngiltere’nin konuştuğu tilki saldırısını anlattı
İngiltere’de odalarında uyumakta olan ikizleri evin içine giren bir tilki tarafından saldırıya uğrayan Pauline Kaupparis, yaşadıklarını bir “kabus” olarak tanımladı. Cumartesi gecesi yaşanan olayda, üst kattaki odalarında uyuyan Lola ve Isabelle adlı ikiz bebekler, evin açık bir kapısı veya penceresinden girdiği düşünülen tilkinin saldırısına uğradı.

İkizler kollarından yara alırken, bir tanesinin yüzünde de yaralanma olduğu belirtildi. Hemen Londra’daki Royal London Hastanesi’ne kaldırılan bebeklerin durumlarının ciddi olduğu ancak düzelmekte oldukları belirtildi.

Göz yaşlı anne ise üst kattan normal değil ancak tuhaf ağlama sesleri duyduğunu ve hemen kızlarının odasına çıktığını söyledi. Isabella’nın üzerinde kan olduğunu ve ardından burnunun da kanadığını fark eden anne, hemen ışığı açtı ve tilkiyle göz göz geldi. Tilkinin kendisinden hiç korkmadığını söyleyen anne, yaşadıklarını tam bir kabus olarak belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!