SBS 7 bitti, sırada 6’ncı sınıflar var

Güncelleme Tarihi:

SBS 7 bitti, sırada 6’ncı sınıflar var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2010 00:00

Yaklaşık 1 milyon 68 bin ilköğretim 7’nci sınıf öğrencisi, dün Seviye Belirleme Sınavı’nda ter döktü.

Haberin Devamı

Öğrenciler, 90 soruyu 100 dakikada yanıtlamaya çalıştı. Sınavı geçen yıla göre daha kolay bulan uzmanlar, tartışmalı bir Türkçe sorusunun iptal edilebileceği görüşünde. 6’ncı sınıfların SBS’si ise haftaya yapılacak.

İLKÖĞRETİM 7’inci sınıfta okuyan 1 milyon 68 bin aday, dün Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) girdi. Tüm il merkezleri ile yurt dışında Lefkoşa, Trablusgarp, Riyad, Medine, Cidde, Tebük, Kuveyt, Aşkabat, Taşkent, Bakü ve Bişkek’de gerçekleştirilen SBS, tüm sınav merkezlerinde Türkiye saatiyle 10.00’da başladı ve 100 dakika sürdü. Öğrencilere sınavda 90 soru yöneltildi.

6’ıncı sınıflar haftaya

Sınavın soru ve cevapları, http://www.meb.gov.tr/sinavlar/sbs8.html adresli linkten yayımlanacak. İlköğretim 6. sınıflar da 12 Haziran Cumartesi günü SBS’ye katılacak. İlköğretim 6 ve 7. sınıfların sınav sonuçları ise 6 Ağustos 2010’da açıklanacak.

İŞTE SINAVIN DEĞERLENDİRMESİ

Haberin Devamı

Türkçe’deki bir soru çok tartışılır

BİLFEN İlköğretim Okulları Bölüm Başkanları, 7. sınıf SBS 2010 sorularını Hürriyet için şöyle değerlendirdi:

TÜRKÇE: Önceki gün yapılan 8. sınıf SBS’si ile karşılaştırıldığında daha ölçücü sorulardan oluşan bir sınav. A kitapçığı 10. soru, B kitapçığı 4. soru birçok öğrencinin yanlış yaptığı bir soru oldu. Çünkü paragrafta geçen canlandırmak anlamındaki “ete kemiğe büründürmek” deyimi bir grup öğrenciyi A seçeneğine yönlendirirken paragraf B seçeneğindeki “tarihi belgelere dayandırmak” sözü üzerine kuruluydu. Bu soru daha çok tartışılacak gibi görünüyor. Bu sorunun iptali sürpriz olmaz.

MATEMATİK: Sorular geçen yıla göre biraz daha kolay. 7. sınıf müfredatı ile uyumlu. Seçici ve düzey belirleyici soruların da bulunduğu sınavda matematik, geometri dağılımına dikkat edilmiş. Bu sınav 8. sınıf SBS Matematik sorularına göre daha belirleyici. 

FEN VE TEKNOLOJİ:
Fen Bilgisi soruları yorumdan çok bilgiye dayalı sorular. Beklediğimizden kolay bir sınav. Müfredat dışı ya da hatalı soruya rastlamadık. B kitapçığındaki 3. soru olan Elektrik sorusunun ve 8. soru olan Elementlerin sembolleri ile ilgili sorunun ayırt edici nitelikte olduğu söylenebilir. “Basit Makineler” konusundan soru çıkmaması dikkat çekici.

SOSYAL BİLGİLER:
Sorular, Milli Eğitim Bakanlığının daha önceki sınavlarında olduğu gibi kazanımları iyi sorgulayan, görsel unsurlarla desteklenmişti. A kitapçığının 4. sorusu dışında ayırt edici soru ön plana çıkmıyor. “Ülkemizde Nüfus” ünitesinden geçtiğimiz yıllara oranla çok daha az soru yer almış, “Yaşayan Demokrasi” ünitesinden ise soru sorulmamış.

İNGİLİZCE: Soruların tamamı müfredata uygun. Sorular uyumlu görsellerle desteklenerek daha rahat anlaşılır hale getirilmiş. Tam 7. sınıf seviyesine uygun sorular sorulmuş. Tamamen bilgi istenen sorular yer almış, kafa karıştırıcı sorular yok.

SBS 8’de sınav iptal olabilir

Haberin Devamı

UZMANLAR, önceki gün yapılan ilköğretim 8.sınıflar SBS’de, Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önceden uyarı yapmadan cevap anahtarını farklı vermesinin, sınavın iptaline bile neden olabileceğini savundular.
Uzmanlar, sınav tümden iptal olmasa bile, bu durumda, en azından yabancı dil sorularının sınav değerlendirilmesine katılmaması gerektiği görüşünde.
Final Dergisi Dershanesi kurucusu İbrahim Taşel, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Bugüne kadar yapılan SBS’lerde dört ayrı yabancı dilde soruların cevapları aynı oluyordu. Birden fazla yabancı dil bilen öğrenciler, bir bölümde zorlandıkları soruyu diğer dilden bakarak çözüyorlardı. Milli Eğitim Bakanlığı, bununla ilgili hiçbir değişiklik açıklaması yapmadan, bu yıl soruların cevaplarını farklı hazırladı. Bu çelişkilere yol açtı. Birisi kalkıp dava açmak isteyebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!