Kan şekeri önemlidir

Diyet ve spor yapmak, sağlıklı bir hayat sürmek

Haberin Devamı

isteyen her insanın yaşamının bir parçasıdır. Dengeli beslenme dediğimiz şey de çok katı kuralları olmayan bir tür rejim sayılabilir.
Diyet, yanlış uygulandığında metabolizmada dengesizlikler yaratabildiği gibi insanın ruh halini de olumsuz etkiler.
Son günlerde yaygınlaşan “reaktif hipoglisemi” yani kan şekerinin aşırı düşmesinden doğan rahatsızlıkların ilaçla tedavisi yok. Tek çözüm diyet yapmak. Bu diyetin de tek bir kuralı var: Kandaki şeker seviyesini belli bir dozda tutmak...
Bunu sağlamak için beş saatte bir yenen günlük öğünümüzü beşe çıkarmak, rafine edilmiş şekeri tamamen kesmek ve öğün aralarında yenen meyveleri süt, ayran veya yoğurt gibi ürünlerle birlikte tüketmek gerekli.
Vücuda girdiğinde hızla şekere dönüşebilen karbonhidratlara da -mesela beyaz ekmek- dikkat etmek gerekiyor.
Bu rahatsızlığı olanlar şeker, bal ve pekmez gibi yiyecekleri tüketmeye devam ederlerse, bedensel ve ruhsal rahatsızlıkları artmakta ve şeker hastalığı riskleri yükselmekte.
Bu nedenle siz siz olun, hiçbir rahatsızlığı küçümsemeyin.

Zeytinyağlı taze iç bakla

Haberin Devamı

· 2 su bardağı dolusu ayıklanmış taze iç bakla · 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
· 1 adet küçük boy kuru soğan · 2 adet orta boy patates · 2 adet orta boy ince havuç · 1 adet kereviz sapı (tavla zarı formunda doğranmış/2 su bardağı dolusu) · 4 tatlı kaşığı tozşeker · 1 çay kaşığı tuz, karabiber · 4 su bardağı sıcak su (tavuk ya da et suyu da kullanabilirsiniz)

YAPILIşI
Yeşil fasulye şeklindeki taze baklaların içini açıp kuru fasulye şeklindeki baklaları alın. Bıçak yardımıyla bu baklaların kabuklarını çıkarıp içindeki yeşil taze baklaları ortaya çıkarın.
Taze baklaları yıkadıktan sonra süzülmeye bırakın.
Soğanı incecik yemeklik, patatesleri tavla zarı formunda doğrayın. Soyulmuş havucu önce ikiye bölün, sonra da  yarım santim kalınlığında küp küp dilimleyin.
Yeşil soğan gibi olan kereviz sapını tavla zarı formunda doğrayıp 2 su bardağını bu yemek için ayırın.
Zeytinyağını orta boy bir çelik tencerede kızdırın. Soğanları ekleyip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1 dakika kadar kavurun.
Hemen üzerine havucu ve kereviz sapını katıp 2-3 dakika daha karıştırarak kavurmaya devam edin.
Patatesleri ve süzülmüş taze baklayı ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. Tozşeker, tuz ve karabiberi serpiştirin.
4 su bardağı sıcak suyu tencereye aktarıp kapağını kapatarak orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca altını kısıp, baklalar iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30 dakika daha pişirin.
Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Yemeği servis tabağına aktarıp servise sunun.
Not: Kereviz sapı, yeşil uzun ve kalın saplar şeklinde satılır. Büyük marketlerde bulabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları