Dünya mirasından bir rüya Kapadokya

Dünyanın pek çok yerini gezdim. Hem de birkaç kez.

Haberin Devamı

Kendi ülkemde de Özellikle Ege, Akdeniz doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu bir rehber kadar bilirim. Fakat Karadeniz ve dünya mirasında bir rüya olan Kapadokya’ya daha yeni gittim. Bu da benim ayıbım olsun. Aşık oldum. Yalnız ben mi? İzmir’de sayıları bir elimin beş parmağını geçmeyecek kadar az olan dostlarım arasında yer alan Meltem-Hamdi Türkmen çifti de. Tabi bunda rehberimiz İrfan Ölmez’in, bize muhteşem bir program yapan Signtour’un Genel Koordinatörü arkadaşım Yonca’nın rolü büyük. Kaldığımız Yasemin Cave House’nin Sahibesi Yasemin Hanım ile sağ kolu Ahmet’in güler yüzü sabahın en büyük keyfiydi. Beş yıldızlı otelleri aratmayacak sabah kahvaltıları ise süper. Kaptan Ömer, kısacası Kapadokya aslında anlatılmaz yaşanır. Bir tatil döneminde yeğenlerimle kısmetse yine gideceğim.

Peribacaları ve oluşumu

Haberin Devamı

Toplam bir dört gün yeterli. Mevsim olarak mayıs sonu haziran ayı ideal. Bugünkü Kapadokya Bölgesi Uçhisar, Göreme, Kaymaklı, Ürgüp, Derinkuyu, Avanos, Ihlara’ dan meydana geliyor. Rehberimiz İbrahim Ölmez Şiir gibi anlatıyor. Biz de masal dinler gibi dinliyoruz. Kapadokya Bölgesi’ndeki Erozyonun oluşturduğu peribacası tipleri; sütunlu, sivri, şapkalı, konili, mantar biçiminde kayalar. Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla oluşmuş peribacaları.

600’e yakın kilise

Aslında Kapadokya’yı anlatmak öyle bir günlük bir yazı ile olmaz. Gidin görün. NevÅŸehir-Göreme yolu üzerinde Uçhisar, bölgenin en yüksek noktası. Buradaki kalenin zirvesinden bölgenin panoramik seyrine doyulmuyor. Göreme Açık Hava Müzesi ve Göreme Kiliseleri hemen her yıl milyonlarca yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. O gün de dört araba dolusu yabancı vardı. Çok gururlandım. Ama Turizm- Tanıtma Bakanı ErtuÄŸrul Günay’a çok iÅŸ düşüyor. El Nazar, Saklı, Meryem Ana, Yılanlı, Kılıçlar bizim 600’e yakın kilise arasında ancak görebildiklerimiz. Bu ve diÄŸer kiliselerde yer alan bazı resimler zarar görmüş. Fakat yine de iyi toplatılmış. Resmedilen sahneler sizi kendinizden geçiriyor. Melek Gabriel’in, Yusuf adında bir erkekle niÅŸanlı olan bakire Meryem Ana’yı ziyaret ederek, Tanrı’nın ruhu tarafından hamile kaldığını müjdelemesiyle baÅŸlıyor resimler. Ä°sa Peygamber’in doÄŸumu, Vaftizi, Ä°sa Peygamber’in mucizeleri, Kudüs’e giriÅŸi, 12 havarisi ile son akÅŸam yemeÄŸi ve çarmıha geriliÅŸ sahneleri hemen tüm kiliselerde resmedilmiÅŸ.  Â

Avanos, Zelve ve Ihlara

Haberin Devamı

Görülmesi gereken yerler arasında bulunan Avanos’da 13. yüzyıl Selçuklu döneminden kalan Saruhan Kervansarayı, Alaaddin Camii var. Çok sayıda çanak, çömlek ve seramik atölyeleri de burada. Bunlar arasında Güray Çömlekçilik ve Kaya Seramik’i mutlaka görün. Zaten zor çıkacaksınız. Harika çok özel bir koleksiyon var. Hemen Avanos’a 5 km uzaklıkta Zelve Ören Yeri, peribacalarının en yoğun olduğu bölge. Ama bizim saatlerce oturup da yağmurun bastırmasıyla kalkmak zorunda kaldığımız tek yer Ihlara Vadisi. Rehberimiz, ben ve Meltem 420 basamak inip, 3,5 kilometre yürüdük. Geçmiş zamanda keşiş ve rahipler için en uygun inziva ve ibadet yeriymiş. Melendiz çayının kenarındaki, yeşillikler arasında yer alan restoranlarda harika bir gün geçirdik. Kaymaklı Yer altı şehri ise bizi büyüledi.

EÄŸlence ve yemek

Haberin Devamı

Sosyal yaşam sıfır. O nedenle gençler üzgün. Ama yine de gidilecek birkaç düzgün restoran var. Yalnız fiyatlar yüksek. Dimrit bunlardan biri. Sabaha kadar eğlence, saz, söz, türkü ve erkek cengiler ise Asım’ın Yeri’nde. Kebap için Taş Köprü’de Dayının Yeri, Güvercinlik tepesinde Hasan Karacan’ın Gizli Bahçe’si ise çok keyifli. Bir zamanların fenomen dizisi Asmalı Konak’ın Çekildiği Süleyman Öztürk’ün Old Grek House görülmeğe değer. Hele de Sahipleri harika insanlar. İyi şarap Uçhisar’da Kocabağ Wines tesislerinde. Birer kasa aldık. Ortahisar’ da muhteşem bir adam Crazy Ali’yi görmemek ise şansızlık olur. Yabancıların hayran olduğu bir adam. Şair, antikacı, filozof. Daha anlatacak çok şey var. Ama siz en iyisi gidip görün.

BÄ°RAZ DA MAGAZÄ°N

Popun gizli starı

Haberin Devamı

Son zamanlar da herkes Tarkan’ın ‘Sevdanın Son VuruÅŸu’n dan söz ediyor. Ben de dinledim. Canım Aysel’im, Allah rahmet eylesin. Yani Aysel Gürel sözlerini yazmış. Bana göre bu yazın favorisi pek deÄŸil. Sözler mükemmel ama müzik ııh. Yazın gizli starı Nazan Öncel. ‘Tuttum Bırakmam’ mutlaka dinlemelisiniz. Sözler Nazo’nun, beste Janti. Ä°skender PaydaÅŸ baÅŸta olmak üzerse, Türkiye’nin en iyi müzisyenleri çalmış. Hele bir klip çekmiÅŸler yıkılıyor. ‘Herkes evine dönerken/Ben senin derdinde/İçime aÄŸlarım ben/Sokak köşelerinde/ÅžiÅŸede gözyaÅŸlarım/Nerde olsa yatarım/TaÅŸları yastık yaptım/Bulutlar yorganım/Tuttum bırakmam tuttum. Devamını siz dinleyerek getirin. Â

Kıyamet kopabilir

Haberin Devamı

İzmir’de muhteşem bir yer açıldı. İlk haberi, her zaman olduğu gibi benim köşemden duydu İzmir ve Ege halkı. Arena. Her hafta muhteşem konserler yer alıyor burada. Ama benim kafam kaldırmadığı için yeğenler durumu bildiriyor. 12 Haziran’da Teoman ve Emre Aydın ilk kez aynı sahneyi paylaşacak. Bu da İzmirlilere nasip olacak. İzmir Arena’nın genç patronlarını kutluyorum. Ama bu işi yapana kadar tabiri caiz ise göbekleri çatlamış. Duyumlarıma göre yaşı ve sahne geçmişi olarak Teoman’ın final yapması gerekirken Emre Aydın’ın menajeri itiraz etmiş. İlanları beğenmemiş. Yaklaşık 20 tasarım yapılmış. Bu arada bir şarkıda ikilinin düet yapması önerilmiş. İki tarafın da menajerinden itiraz gelmiş. Araya girenler terlemiş. Kadın assolistlerden daha da kaprisli çıkmış Teoman ile Emre Aydın. Daha doğrusu menajerleri. Yıllarca bu işi yaptığım için menajerlerin attığı her adımını aslında  solistler bilirler. İş tatlıya bağlanmış. Ama 12 Haziran’ı bekleyelim yine de?

Yazarın Tüm Yazıları