Bu işe başvuranı telefon yakacak

GLOBAL adlı bir insan kaynakları şirketinin ilanlarına güvenip, Antalya'daki tatil köylerinde çalışmak için başvuru yapanlar, milyarlık telefon faturası ödeyecek. Çünkü, verilen telefon numarası Türkiye yerine, Pasifik Okyanusu'ndaki Norfolk Adası'na kayıtlı bulunuyor.

GLOBAL İnsan Kaynakları adlı hayali şirket, gazetelere ilanlar vererek, dünyanın en pahalı iş başvurularını toplamayı başardı. Bunu da, Antalya'daki tatil köylerinde çalışmak isteyenlerin iş başvurularını, Türkiye yerine dünyanın en pahalı telefon görüşmelerinin gerçekleştirildiği Pasifik Okyanusu'ndaki Norfolk Adaları üzerinden toplayarak yaptı.

Global İnsan Kaynakları, başka örneği olmayan bu dolandırıcılık olayı için ilk önce gazetelere ‘‘eleman aranıyor’’ ilanları verdi. İlanlarda, resepsiyonist, barmen, garson, güvenlik görevlisi olarak Antalya'daki tatil köylerinde çalışmak isteyen bay ve bayan elemanların arandığı çağrısı yapıldı. Başvurular için, dakikası 2 milyon 828 bin lira olan dünyanın en pahalı telefon görüşmelerinin gerçekleştirildiği Norfolk Adaları'na kayıtlı bir telefon numarası verildi.

BANT KAYDI

İş başvurusunda bulunacaklardan özgeçmiş ve kimlik fotokopilerini fakslamaları istenen bu telefon numarası arandığında, adayları bir bant kaydı karşılıyor. ‘‘Global İnsan Kaynakları'na hoş geldiniz’’ diye başlayan bu bant kaydında, adaylardan istenen belgelerin faks çekilmesi için kaydın sonundaki ‘‘bip’’ sesinin beklenmesi isteniyor. Global İnsan Kaynakları'nı aradıkları için adaylara teşekkür etmeyi de ihmal etmeyen şirket, başvurulara daha sonra yanıt verileceği bilgisini iletiyor.

EN PAHALI TARİFE

Norfolk Adaları, Türk Telekom'un anlaşması olmadığı için uluslararası bağlantılarda en yüksek telefon tarifesini uyguladığı ülkeler arasında yer alıyor. Dördüncü kademe olarak adlandırılan bu ülkelere yapılan görüşmelerde görüşme bedelinin tamamı, aracı ülkeye ödeniyor. Fatura da Norfolk Adaları ile aracı ülke arasında pay ediliyor. Böyle olunca da, Türkiye'den bu ülkeye çağrı yönlendiren kişi ya da kuruluşlar, görüşme bedellerinden önemli bir pay kapabiliyor.

Türk Telekom'un saniyesini 1.4 kontör üzerinden faturalandırdığı dördüncü kademede, Afganistan, Arjantin, Burundi, Ekvador, Eritre, Etiyopya, Falkland Adaları, Fiji, Fildişi Sahili, Haiti, Hong Kong, Kiribati, Kuk, Madagaskar, Maldiv, Malezya, Mali, Papua Yeni Gine, Şeysel, Şili, Somali, Sri Lanka, Tanzanya, Uganda, Vallis Futuna, Yeni Hebritler, Yeni Zelanda gibi ülkeler yer alıyor. Bu ülkelerle yapılan bir saatlik görüşmenin bedeli, 170 milyon liraya ulaşıyor.

Daha öncede BV.net adlı servis sağlayıcısı, ‘‘bedava internet’’ kampanyası düzenleyerek, abonelerine 822'li hatlar yerine Norfolk Adaları üzerinden bağlantı kurdurmuş, bu yolla milyarlık telefon faturalarını ödemelerini sağlatmıştı. Bu bağlantı sonucunda internet kullanıcıları bir saatlik bağlantı için 1 milyon 100 bin lira yerine 169 milyon 680 bin lira ödemek zorunda kalmışlardı.

KAMU HİZMETİ

Türk Telekom ise kamu hizmeti verdiği için Norfolk Adaları gibi ülkeler üzerinden gerçekleştirilen telefon bağlantılarının engelleyemediğine dikkat çekiyor. Ayrıca, Türkiye'nin bu ülkelerle direkt telefon devresinin bulunmadığına da değinilen açıklamada, ‘‘Bu ülkeye doğru yapılan aramalarda ülke kodundan sonra gelen kod ve numarayı analiz edemiyoruz. Normal abone numaralarıyla bazı özel hatların da oluşturulduğu bu ülkelerle olan hesaplaşmalar da transit ülke idareleriyle yapılabiliyor’’ denildi.
Yazarın Tüm Yazıları