Gavur İzmir Tiyatrosu Beyoğlu’nda

“Air Chillout Bar”da sahne alan Gavur İzmirliler, vatan özlemiyle cayır cayır yanmakta.

Haberin Devamı

BEYOĞLU’na, Taksim Meydanı’ndan girince İstiklal Caddesi boyunca yürümeye başladım. Balo Sokak’tan aşağı inmeye başladım. Çevrem barlar, birahaneler ve küpeli, dövmeli gençlerle doluydu. Yokuş doğru Tarlabaşı’na inmekte. Hemen soldaki 25 numarada solucan gövdesi gibi tentesi sokağa taşmış Air Bar’ı gördüm. Tentenin altından tünele girip koyu karanlık bara adım attım. Gavurların hepsi oradaydı..
SİRTO TİYATROSU
Kızlı erkekli, cana yakın, gepegenç, sevimli ve matrak bir grup beni karşıladı. Gavurluklarıyla övünen bu tiyatro gubu, “Sirto” dedikleri ve sitcom-bar tiyatrosu anlamına gelen sıra dışı bir konseptle halkın karşısına çıkıyor. İstanbul özel tiyatrolarına yeni bir halka eklerken, halkalarını İzmir imbatıyla süslüyor, her hafta arka arkaya doğaçlama yeni seri oyunlar sahneye koyuyorlar. Oyunun İzmirli yönetmeni Serhat Yiğit şunları anlattı: “Başarısız bir evlilik danışmanı olan İlyas ve başarısız ressam olan Asya’nın evliliklerinde satın aldıkları barda geçiyor olaylar. Kavgaları da aşkları ölçüsünde büyük olan İlyas ve Asya, bir yanlış anlama yüzünden boşanırlar. Asya’nın babası Berkecan hala devam eden sıkı devrimci düşleri ve kendine özgü aşırılıklarıyla ikilinin hayatını epey zorlaştırırken, bara garson olarak alınan Bihter ve Behlül ikilisi, şamatanın başlangıcını oluştururlar.”
GAVUR TANIMI
Gavurlar’ın sözcüsü Yiğit, niçin gavur olduklarını bana şöyle açıkladı: “Gavur İzmir tanımlaması nasıl birilerinin ağzından hakaret ya da aşağılama maksadıyla çıkmışsa, ardından hararetle savunmaya geçenler de aslında ‘Gavur’ kelimesinin bir hakaret sıfatı olduğunu kabullenmiş oldu.
Biz her iki kesime de acı bir gülümsemeyle bakıyoruz. Çünkü insandan ve insancıl olandan yana tavır alan herkes, dünyanın her yerinde mevcut egemenler tarafından gavur ilan edilmiştir ve edilecektir. Bu doğrultuda gavur olmak bir gurur vesilesidir.
Yani mesele, ülkemizin bir şehrinden yana olmak da değildir. Gavur, taşıya geldiği anlam açısından her zaman ve her yerde ‘Öteki’ olandır. Ne mutlu bize ki gavuruz!”..
Bana bunları söyleyen Gavurlar’ı kutladım.
İZMİRLİ AVUKATIM
Bu arada yıllardır İzmir’de avukatlığımı üstlenen ve beni kurda kuşa yem etmeyen Hakan Bintepe’nin de avukatlığı rafa kaldırıp bu grupta oyunculukta karar kılması sebebiyle ona sarıldım. Birkaç yıl önce avukatlığının yanı sıra İzmir’de ‘Makine Mühendisleri Kentin Oyuncuları Tiyatro Grubu’nun aslarından olan ve matrak oyunculuğu herkesi gülüp geçiren Hakan’a bu gavurluğunun sebebini sordum: “- Abi sana da gavurluk öneririm. Hayatın boyunca vatan, millet, sakarya, kuvayı milliye dedin, boyun bir karış uzadı mı?.. Bak, ben gemilerimi yaktım, avukatlıktan istifa ettim, Beyoğlu’nda bu grubu kurduk. Keyfimden yanıma yaklaşılmıyor. Çok mutluyum. Peki abi, seni kim koruyacak bundan sonra? Abi sen de bizim tarafa geç, tüm Gavurlar senin avukatın olsun!”
Sevgili okuyucularım. Hakan’a baktım kaldım.. Şaştım kaldım olan bitene! Bu yaşta Gavur olup, küpe takıp sahneye fırlasam, benim torunlar ne der acaba?

Haberin Devamı

Yaşasın Gavurlar geliyor!..
Hepsi İzmir kökenli olan Gavur İzmir Tiyatroso oyuncularının, Beyoğlu Balo Sokak’taki Air Bar isimli karargahına giren ilk gazeteci bendim. Hepsini bir araya toplayıp bir güzel fotoğraflarını çektim. İlerde çok ünlü bir grup olacaklarına inandığım Gavurlar’ın başları üzerindeki Türk bayrakları, aslında gavurluklarıyla da dalga geçen mizahi bir yorumu yansıtmakta..

Haberin Devamı

Benim sevgili avukatım
Gavur İzmir Tiyatrosu’nun oyun yazarı ve oyuncusu Hakan Bintepe, İzmir’de yıllardır beni binbir beladan kurtaran gedikli avukatımdır. Ama artık o Beyoğlu’nda oyunculuğu seçti. Beni avukatsız bıraktı.

GAVURLARIN TAM KADROSU
Gavur İzmir Tiyatrosu’nun “Selvi Boylum Mor Yazmalım” isimli ana temasından her hafta birbirini takip eden oyunlar doğuyor. Oyunları Özge Aras ve Hakan Bintepe yazmakta.
Tiyatronun başarılı yönetmeni ise Serhat Yiğit isimli bir İzmirli . Fotoğrafları Burak Bulut Yıldırım çekiyor. Afiş tasarım ve efekti, Tolga Günay ile Hakan Bintepe üstlenmiş. Her pazartesi saat 20.00’de başlayan etkinlik, Yeşilçam film müziklerinin dinlenmesinden sonra Saat 21.00’de oyuncuların sahne almasıyla devam ediyor. Bar, saat 03.00’te kapanmakta. Tam kadro şöyle:
? Serhat Yiğit: Projenin yaratıcısı, yönetmen ve oyuncusu, İzmirli, Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü mezunu.
? Özge Aras: İzmirli, Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık Bölümü mezunu.
? Hakan Bintepe: İzmirli eski avukat. İzmir Makine Mühendisleri Odası Kentin Oyuncuları Tiyatro Grubu’nun eski önderlerinden ve oyuncusu.
? Halil Kumova: Ünlü tiyatrocu. Aşk ve Ceza’daki Moran Ağa.
? Yelda Karataş: Şair ve Oyun yazarı.
? Volkan Yosunlu. İzmirli, Konak Belediyesi eski tiyatro yönetmeni
? Melisa İclal Gürmen: İzmirli, Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk mezunu
? Gülnur Badakal: İzmirli, Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk mezunu.
? Can Şıkyıldız: İzmirli, Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk mezunu.
? Ve Sema Kahriman: Devlet Tiyatrosu’ndan konuk oyuncu.

Haberin Devamı

Not: İletişim: gavurizmirtiyatroculari@gmail.
com - Fecebook Gurup
Linki: http://www.
facebook.com/group.php?gid=305386536262 Rezervasyon: 0.212.2926128

Barda tiyatro kapalı gişe oynuyor
Gavurlar’ın her hafta sahne aldıklarında Air Bar’da oturacak yer kalmıyor. Bar müşterileri de oyuna katılıyor. Her hafta sürüp giden doğaçlama süreç ilk kez uygulanıyor. Oyuncular mutlu, izleyiciler ise keyiften dört köşe.

 


 

Yazarın Tüm Yazıları