Sokak hayvanları “evlendiriliyor”

Beykoz Belediyesi sokakta yaşayan köpeklere birer yuva bulmayı kafaya koymuş.

Belediye bünyesindeki barınak sokak köpeklerinin yeni yuvası olmaya talip olanlara birer köpek kulübesi ve tasma hediye ediyor. Yeter ki hayvanlar sokakta kalmasın. Sahiplenilen sokak köpeklerine Beykoz sınırları içinde veterinerlik hizmetleri de belediye tarafından ücretsiz sağlanacak.

Kısırlaştır, aşıla ve yaşat... Hayvanseverler zaten bu üç sözcüğe aşina. Beykoz Belediyesi uzun süredir bu üç konuya eğilerek sokak hayvanlarına daha rahat bir yaşam alanı sağlamaya çalışıyor. Yıllardır Beykoz sınırlarındaki sokak köpekleri kısırlaştırılıyor, çevreye sağlık tehdidi oluşturmamaları ve yaşamlarının uzaması için aşılanıyor ve yuva bildikleri sokaklara geri bırakılıyor.

Belediye yetkilileri bölge halkının yılllardır sokak hayvanlarını sokağın sakini gibi sahiplendiğini, ne aç ne de susuz bırakmadıklarını söylüyor. Ama artık bir adım daha atmanın zamanının geldiğini düşünüyorlar. Beykoz Belediyesi, “Yıllardır bizlerle iç içe yaşayan bu köpekler yalnızca sokaklarımızın sakini olmasın, artık ailemizin birer ferdi olsun” diyor. Yeni başlatılan kampanya çerçevesinde, kısırlaştırılmış ve sağlık kontrolleri yapılmış sokak köpeklerine yeni evler bulunuyor. Sokak köpeklerini sahiplenen aile Beykoz sınırları içerisinde oturuyorsa, köpeklerin rutin sağlık kontrolleri de yine Belediye tarafından ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Belediye’nin amacı en az 2 bin sokak köpeğine bu yeni projeyle sıcak ve mutlu birer yuva bulmak. Sokak köpeklerine aile adayı olmak da çok kolay. 16 yaşından büyük ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız yeterli. Eğer daha önce hiç köpek sahibi olmadıysanız belediye barınağında veteriner hekimler ve görevliler bilgilendirmek üzere bekliyor. Pitbull, Dogo Argentino gibi ‘tehlikeli’ sayılabilecek köpek ırkları bu kampanya çerçevesinde sahiplendirilmiyor, yani özellikle çocuklu aileler açısından risk yok.

ARTIK AİLEMİZİN FERDİ

Halihazırda sokakta yaşayan köpeklere evinizi açarak sadece bir köpeği kurtarmış olmuyorsunuz. Zira bilimsel araştırmalara göre sokakta yaşayan ve kısırlaştırılmamış bir çift köpek hayatları boyunca 67 bin yavru dünyaya getirebiliyor. Evet yavrular çok sevimli ve sokaklarımızın neşesi ama unutmayın, soğuk, açlık ve içlerinde yaşadıkları yüzlerce tehlike nedeniyle bu şirin yavruların yaşam süreleri bir yılı pek geçemiyor. Kısırlaştırılmış köpekler artık yavru vermeseler ve hayvanseverlerin kanatları altında olsalar da sokaklar sıcak bir yuvanın yerini tutmaz. Beykoz Belediyesi’nin bu projeyi 2010 Kültür Başkenti projesi kapsamında gerçekleştirdiğini de hatırlatalım.

Pako pano

Bu kediciğin ismi Naz. Anneciğinin ameliyatı nedeniyle 10 günlükten itibaren biberonla büyütülen, ilk bakımı ve aşıları yapılmış 2.5 aylık sevecen ve insancıl kızımız yuva arıyor. (216) 384 51 65/0555 986 97 30

Pandiş Kardeşler 2 aylık çok oyuncu erkek ve dişi kardeşler. İç ve dış parazit tedavileri yapıldı. Tuvalet alışkanlıkları var. Çok güzel kuru mama yiyorlar. Onlara evinizi açmak ister misiniz? (216) 384 51 65/0555 986 97 30

Sokağa atılan bebek Minik Pati’yi biberonla özenle büyüttüm şimdi 2 aylık ve çok sağlıklı. Yuvanızı açar mısınız? (216) 384 51 65/0555 986 97 30
Yazarın Tüm Yazıları