Türkiye'nin ilk lisanslı deposu kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk lisanslı deposu kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 14:48

İZMİR Ticaret Borsası (İTB), Türkiye'ye kazandırdığı Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'ndan (VOB) sonra ülkenin yeni finansal aracı olacak Ege Tarım Ürünleri Lisanslık Depoculuk A.Ş.'nin kuruluşunu da son aşamaya getirdi. İZMİR Ticaret Borsası (İTB), Türkiye'ye kazandırdığı Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'ndan (VOB) sonra ülkenin yeni finansal aracı olacak Ege Tarım Ürünleri Lisanslık Depoculuk A.Ş.'nin kuruluşunu da son aşamaya getirdi.

Türkiye'nin ilk lisanslı deposunun kurulmasına öncülük eden İTB, gerçekleştirilen Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş'nin yüzde 18 ile en büyük hissedarı olmak için meclis üyelerinden oybirliği ile onay aldı. İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, şirketin kuruluşunu pamuk sezonuna yetiştirmeyi planladıklarını belirtti. Konuyla ilgili açıklamalar yapan Kestelli, şirketin 8 milyon lira sermayeyle kurulacağını, İTB'nin yüzde 18.35 ile en büyük hisseye sahip olması için 1 milyon 468 bin lira ödeneceği konusunda meclis üyelerinden onay istedi. Kestelli, diğer ortakların VOB A.Ş., Balıkesir, Şanlıurfa, Manisa, Denizli, Gaziantep, Ödemiş, Söke, Salihli, Turgutlu, Alaşehir ticaret borsaları, İzmir Ticaret Odası, İş Yatırım, Denizbank, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Takasbank A.Ş., Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği, Tariş Üzüm Birliği, EDAKA A.Ş. ve Ulusal Pamuk Konseyi olacağını kaydetti.

İLK ETAPTA PAMUK

Şirketin yönetim kurulunda İTB, İzmir Ticaret Odası, VOB, Balıkesir ve Şanlıurfa borsaları ile bankaların temsil edileceğini aktaran Kestelli, lisanslı depoların Türk tarımında çığır açacağını vurguladı. Kestelli, ilk etapta pamukla başlayacak depoların daha sonra zeytinyağı ile devam edeceğini söyledi. Yine ilk aşamada kar amacı gütmediklerini, kamu hizmetini esas aldıklarını dile getiren Kestelli, sağlam bir ortaklık yapısı kurduklarını söyledi. Kestelli, lisanslı depoculuğun karlı bir yatırım alanı olmayacağı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine ise “VOB kurulurken de benzeri görüşler vardı. Risk almak zorundayız” dedi.

VOB DA FAYDALANACAK

Lisanslı depoların bankalar ve VOB için yeni enstrüman imkanı sağlayacağını da aktaran Kestelli şöyle konuştu:
“İzmir yine bir ilke imza atmış olacak. Lisanslı depoculuk Türk tarımında yeni bir dönemi açacak. İlk depoyu pamuk sezonuna yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın onayının ardından profesyonel bir ekip oluşturacağız. Daha sonra depo için ya uygun arsa alımı ya da kiralama üzerinde çalışacağız. Şirkete diğer illerden borsaların da ortak olması önemli çünkü deponun başka bölgelerde de şubesi olacak. Lisanslı depolar, VOB'da işlem gören emtia kontratlarının çalışması için de büyük yararlılık sağlayacak. Şu anda işlem yapılamayan bu kontratlar da canlanmış olacak.''

İMKB İLE BARIŞ RÜZGARLARI

Kestelli, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan'ın 31 Mayıs 2010 tarihinde İTB'nin konuğu olarak İzmir'e geleceğini, ‘Gelişen İşletmeler Piyasası’ ile ilgili bir konuşma yapacağını da duyurdu. VOB ile İMKB arasında tek hisseye dayalı vadeli işlem sözleşmeleri konusunda yaşanan tartışmaların sonrasında bu ziyaretin bir barış anlamına gelip gelmediği sorusuna yanıt veren Kestelli, İMKB ile çekişmeden başkalarının faydalandığına dikkat çekerek “İMKB ile aramızda sinerji olması gerekiyor. Kısır bir tartışma ortamı oldu. Ancak bugün uzlaşmak daha anlamlı” diye konuştu.
Diğer yandan Meclis Toplantısı'na konuk konuşmacı olarak katılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Ünal da tarım sektörü ve tarım eğitimi hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!