Antalya'da facia

Güncelleme Tarihi:

Antalyada facia
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2010 08:29

Gaziantep ve Antalya'da iki feci kaza meydana geldi. Rus turistleri taşıyan bir tur otobüsünün Antalya'da devrilmesiyle 15 kişi öldü 25 kişi de yaralandı. Gaziantep'te de yolcu otobüsünün kamyona çarpması sonucu 27 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

TUR OTOBÜSÜ ÇAY YATAĞINA UÇTU - FOTO GALERİ

OTOBÜS FACİASINDAN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

GAZİANTEP'DEKİ KAZADAN FOTOĞRAFLAR      

ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nden Pamukkale'ye giden Rus turistleri taşıyan tur otobüsü, sürücünün direksiyon başında uyuklaması sonucu Aksu İlçesi'nde köprü üzerinde kontrolden çıkarak, kuru çay yatağına uçtu. Ters dönen otobüste bulunan 41 kişiden 14'ü turist 16 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı.
 
Kaza, Antalya'nın Aksu İlçesi yakınlarındaki Aksu Köprüsü üzerinde bugün saat 05.00 sıralarında meydana geldi. Bir tur firmasının Denizli Pamukkale'ye düzenlediği günübirlik tura katılan 1'i bebek, 3'ü çocuk toplam 39 Rus turist, Alanya'dan sabah saat 04.00'te yola çıktı. Sürücü 49 yaşındaki Hikmet Yılmaz yönetimindeki 41 DP 006 plakalı otobüste 36 yaşındaki rehber Mustafa Günel de yer aldı.
Antalya'nın Serik ile Aksu İlçesi arasında bulunan Aksu Köprüsü'ne gelen ve bu sırada sürücünün uyukladığı sanılan otobüs, köprü korkuluklarına çarpıp 50 metre sürükledikten sonra 15 metreden uçtu. Aksu Çayı'nın kurumuş bölümüne ters düşen otobüste bulunanlardan sürücü Hikmet Yılmaz ve rehber Mustafa Günel ile 14 Rus turist yaşamını yitirdi.

Kaza yerine kısa sürede çok sayıda ambulans ve kurtarma ekipleri sevk edildi. Kazada yaralanan 25 Rus turist otobüsten güçlükle çıkartılarak Belek, Serik ve Antalya'daki hastanelerde tedaviye alındı. Antalya- Serik karayolunda ulaşım, kaza nedeniyle uzun süre tek şeritten sağlandı.

CEP TELEFONUNA GELEN MESAJ

Köprüden uçan tur otobüsü, özel bir şirkete ait vinç ve kara yolları ekiplerinin yardımıyla düştüğü yerden çıkarıldı ve bir TIR'a yerleştirildi. Otobüsün kaldırılmasının ardından polis ekipleri yaralılara ait eşyayı topladı. Ekipleri, kanal içinde yaralı ya da ceset olup olmadığını da kontrol etti. Kaza bölgesindeki cenazeler, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait cenaze araçlarına konuldu.

Rehber Mustafa Günel'in cep telefonuna kazadan sonra 29 cevapsız çağrı, 12 mesaj geldiği görüldü. Bu mesajlardan 4'ünün çalıştığı tur şirketi tarafından gönderildiği, “Şirketimiz çalışanlarından tur rehberi Mustafa Günel hayatını kaybetmiştir” ifadesinin yer aldığı görüldü.

TALİHSİZ KAZA, ÜZÜLDÜK

Antalya Vali Vekili Mehmet Seyman ile Aksu Kaymakamı Raif Özener olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Seyman kazada 16 kişinin öldüğünü, 25 kişinin yaralandığını söyledi. Yaralıların çeşitli hastanelerde tedaviye alındığını kaydeden Seyman, Alanya'dan Pamukkale'ye giden tur otobüsünün köprü korkuluk demirlerine çarparak dereye düştüğünü belirtti. Seyman, “Talihsiz bir  kaza. Çok üzüldük. Şu anda dikkatsizlik gibi görünüyor. Otobüs köprü korkuluk demirine vurmuş, yaklaşık 50 metre korkuluk demirini kopardıktan sonra dereye uçmuş” dedi.

Kaza yerinde incelemelerde bulunan ve Acil Servis ekiplerini yöneten İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Gül, “İhbarı alır almaz 16 ayrı ambulansımız kaza yerine sevk edildi. 8'inci dakikadan itibaren ambulanslarımız olay yerine intikal etti. Gerekli müdahaleler yapıldı” dedi.

MOLADAN 5 DAKİKA SONRA KAZA OLDU

Kazada yaşamını yitiren otobüs şoförü Hikmet Yılmaz'ın, 3 gün önce İzmit'ten Antalya'ya gelerek işe başladığı, dün de Antalya kent merkezindeki tura katıldığı belirtildi.

Otobüsteki tekograf cihazı ve GPRS verilerine göre sürücü Hikmet Yılmaz, dün akşam saat 21.45'te kontak kapattı. Saat 02.39'da tekrar kontak açılırken, araç saat 02.47'de yola çıktı ve otellerden tura katılan turistleri toplamaya başladı. Sabah 05.34'te kaza meydana geldi. Aracın kaza anındaki hızının saatte 87 kilometre olduğu kaydedildi.

Kazadan 15 dakika önce bir hediyelik eşya mağazasında mola verildiği ve moladan 5 dakika sonra kaza meydana geldiği belirlendi.

HERKES BAĞIRIP YARDIM İSTİYORDU

Kazada yaralanan Rus turist Elena Rasuleva, 5 yaşındaki kızı Diana ve erkek arkadaşıyla birlikte Alanya'da bir otelde kaldıklarını ve Pamukkale turuna katıldıklarını söyledi. Kaza anında otobüsteki herkesin uyuduğunu belirten Rasuleva, “Otobüsün devrilmesiyle bir anda uyandık. O anda herkes bağırıp yardım istiyordu. Kazada kendimi kaybetmişim, uyandığımda hastanedeydim” dedi.
Rasuleva, kazadan önce 30 Mayıs'ta ülkelerine dönmeyi planladıklarını kaydetti.

KİMLİKLER BELLİ OLDU

Akdeniz Üniversitesi kampüsündeki Adli Tıp Kurumu'nda Cumhuriyet Savcısı'nın gözetiminde, Rusya'nın Antalya Başkonsolosluğu ve tur şirketi yetkililerinin yardımıyla Adli Tıp Kurumu görevlilerince, cesetlerin “ölü muayenesi” ile kimlik eşleştirmeleri yapıldı.

Haberin Devamı

KAZADA ÖLENLER

Haberin Devamı

Kazada ölen 14'ü turist 16 kişinin isimleri ve yaşları şöyle:

Hikmet Yılmaz (49- Sürücü), Mustafa Günel (36- Rehber), Ekaterina Shkulia (23), Anna Berezouskaya (28), Elena Korobova (32), Alexander Korobova (34), Alexander Potopov (56), Anna Yankovich (33), Mariya Martylova (33), Ekaterina Ilina (27), Svetlena Shamshurına (44), Marat Gazizov (44), Mariya Ashıkhmına (50), Tatiana Salikhova (35), Anatoly Salikhov (11) ve Tamara Gridina (27).

TEDAVİ GÖREN YARALILAR

Antalya ve Belek'teki hastanelerde tedavileri süren yaralılar şunlar:

Alla Geresimenko (45), Elena Rasuleva (32), Diana Rasuleva (5), Natalia Chumak (26), Tatiana Novikova (51), Irina Flinta (20), Sofya Lavrenchur (28), Yuriy Moskvin (33), Roman Bordynyuk (29), Ljubov Semkina (26), Gennady Shchebotin (51), Roman Salikhov (36), Yulia Borisova (36), Dmitriy Potopov (49), Natalia Fatneva (39), Anna Tregubova (25), Andrey Salikhov (7), Larisa Potopova (60), Semen Tregubov (24), Vadim Danilenko (34), Zulfiya Gazizova (44), Nelya Gazizova (12), Tatiana Zubenko (26), Evgeny Korobova (10), Svetlana Potopova (43).

Haberin Devamı

İHMAL VARSA YAPTIRIM UYGULANIYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turist otobüsü kazasında yaralanan Rus turistleri tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret etti. Bakan Günay, Rusya Federasyonu Başkonsolosu Mircalol M.Husanov ile birlikte kazada yaralanen hamile Tamara Gridina'yı ziyaret etti. Ardından ise 5 yaşındaki Diana Rasuleva’yı ziyaret eden Günay, hastane çıkışında açıklama yaptı. Bakan Günay, yaralıların tedavilerin devam ettiğini ve yeni komplikasyonlara karşı önlemlerin alındığını söyledi. Günay, “Neden olduğunu söylemek için henüz erken. Hem Rusya hemde Türkiye dayanışma içindeyiz. Bundan sonra yaralıların sağlığına kavuşması için mücadele ediyoruz” dedi.

Bakan Günay, şoförün uyumuş olabileceği yönündeki soruya ise “Bunları söylemek için henüz erken. Bunları tıp bilimi bilebilir. Kriz mi var yoksa başka sağlık sorunu mu bunları tıp çözecek. Şoförlerin gereğinden fazla saat çalıştırılmaması için, araçların belirli yaş altında olmaması için birçok çalışma yürüttük. Eğer ihmal varsa, arkadaşlarımıza elbette yaptırım uygulanacaktır. Sıcağı sıcağına henüz bunları söylemek için erken. Ancak yol durduk yere kaza yapılacak bir yol değil. Demek ki insan hatası var ama ne olduğunu henüz tespit edemedik” dedi.

Çok sayıda Rus vatandaşının öldügğü kazada yaralananların sağlıklarına kavuşmalarının teselli olacağını belirten Bakan Günay, Antalya’da bu yıl için yüzde 30’luk artış yaşanan turizmde her şey yolunda giderken talihsiz bir kazanın herkesi çok üzdüğünü söyledi. Günay, “Demek ki daha çok dua etmemiz gerekiyormuş. Bir tek turistimizin bile burnunun kanamasını istemiyoruz” dedi.

Rusya Federasyonu Antalya Başkonsolosu Mircalol Husanov ise çok üzücü bir olay yaşandığını belirterek Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev’in tüm ailelere başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerinde bulunduğunu kaydetti.

Yaralılara çicek veren Bakan Ertuğrul Günay'a çıkışta bir diyaliz hastası, “Sadece turiste bakıyorsun, bizimle neden ilgilenmiyorsunuz” diye bağırdı.

AYNI YOLDAKİ EN BÜYÜK KAZA: 22 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

1 Şubat 2000'de Antalya'nın Aksu İlçesi yakınlarında Gaziantep'ten Antalya'ya gelen 34 ETS 55 plakalı yolcu otobüsü aşırı hız nedeniyle sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu hızla yola savrulmuş ve orta refüjü aşarak karşı yöne geçerek, önce Attaleia Tatil Köyü'nün personel servisine ardından Manavgat'tan gelen başka bir yolcu otobüsüne çarpmıştı.
Zincirleme kazada 13'ü tatil köyü çalışanı olmak üzere 22 kişi hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Rehberler Odası: Bunun adı cinayettir

ANTALYA Rehberler Odası (ARO) Başkan Yardımcısı Oktay Tilki, kazada ölen Rus tercüman Mustafa Günel'in geçen yıl Temmuz ayında yine aynı turda geçirdiği trafik kazasında yaralandığını ve 4 gün hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edildiğini söyledi. Tek günlük Pamukkale turları yüzünden pek çok kaza olduğunu kaydeden Oktay Tilki, şunları söyledi:

“Oteller her şey dahille hizmet verdiği için acenteler tek günlük Pamukkale turunu, çift günlüğe çıkarmıyor. Bu yüzden turistler saat 02.00 gibi çok erken saatlerde otellerinden alınıyor. Sayıyı artırmak için de bütün otelleri dolaşıp tek tek turist topluyorlar. Dolayısıyla hem tura çıkan rehber, hem yolcular, hem de araç sürücüleri yorgunluk içinde oluyorlar. Acentelerin tek günlük Pamukkale turları düzenlememeleri konusunda dikkatlerini çekmeye çalışıyoruz.”

Antalya Rehberler Odası eski Başkanı ve Turizm Şoförleri Derneği Kurucusu Osman Özbuldu da kazayı cinayet olarak nitelendirdiklerini belirtti. Yıllardır, turizm ulaşımında güvenirlik olmadığı için tedbir alınmasını istediklerini belirten Özbuldu, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın çaba gösterdiğini ancak hiçbir şey yapılmadığını kaydetti.

YOLDA EĞİM VAR         

Pegas Tur'a taşıma hizmeti veren Sergen Tur'un Operasyon Müdürü Ali  Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kazanın şokunu yaşıyoruz” dedi.

Kazanın meydana geldiği yolda hatalı eğim bulunduğunu ileri süren  Çalışkan, yolun aniden daralması nedeniyle araçların aşırı hızda olmasının mümkün  olmadığını savundu. Tüm tur araçlarında GPS ile izleme sistemi olduğunu ifade  eden Çalışkan, kendilerinin yaptığı GPS tespitine göre aracın kaza anından önce  saatte 60-65 kilometre hız yaptığını iddia etti.

Çalışkan, “Yolda eğim hatası var. Biz de bunu gördük. Karayolu  yetkililerine de bu gözlemimizi ilettik. Hikmet Yılmaz, uzun yıllardır şoförlük  yapıyordu ve çok tecrübeliydi. 4-5 gün kadar önce de kendi otobüsüyle turizm  taşımacılığına başladı. Kısa süre sonra da kaza oldu. O da hayatını kaybetti, çok  üzgünüz” dedi.
        
YAZILI AÇIKLAMA

Rehberler Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada da, benzer olayların çok sık tekrarlanmasının, gerekli tedbirlerin ve uyarıların dikkate alınmadığının göstergesi olduğu kaydedildi. Bu kazada ülkemize tatile gelen birçok turistle birlikte rehber Mustafa Günel'in de hayatını kaybettiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

“Kazanın olası gerekçeleri arasında, sabahın çok erken saatlerinde  turistlerin otellerinden toplanmaya başlanması, çok uzun etaplı turun (Alanya- Pamukkale gibi) aynı güne sığdırılması, çoğunlukla uykusuz ve yorgun araç sürücülerinin bu turlarda görevlendirilmesi, kültür, eğlence, keyif amacıyla düzenlenen bu turların eziyete dönüşmesidir. Benzer kazaların bir daha yaşanmaması, insanların gözyaşı dökmemesi için Antalya Rehberler Odası olarak ilgili acentelere uzun etaplı, tek günlük turlara alternatif seçenekler hep sunulmuştur. Taşımacı firmaların da, çalışanlarının yeterince dinlenmiş olarak görevlerini yapmalarını sağlamaları bir zorunluluktur.

Haberin Devamı

Şoförler bagajda uyuyor’

TUR operatörü firmasında otobüsü ile birlikte çalışan Ahmet Erol, olumsuz şartlar nedeniyle geçen yıl Kasım'da işi bıraktığını söyledi. Çalışma düzensizliğinden şikayet eden Tahsin Demirci de 2 yıl önce tur otobüsü şoförlüğüne son verdiğini kaydetti.
Pamukkale'ye düzenlenen günlük turları eleştiren Ahmet Erol, “Alanya'dan Pamukkale'ye düzenlenen turları hesapladığınızda 550 kilometre 5 saat gidiş ve 5 saat dönüş 10 saat eder. Bir şoförün günlük çalışma süresi ise 8 saat. Acentalar mecbur tutuyor, taşıma şirketleri ise uyguluyor. Şoförler ise mecbur bırakılıyorlar. Turlar, mutlaka çift şoförlü olmalı” dedi.
Şoförlerin sahil kesiminde hiçbir otele alınmadığınıda belirten Demirci ise “Alanya'da özellikle otellerde şoföre yatak verilmediği için şoförler bagajlarda uyumak zorunda kalıyorlar. Çok uzağa gitmeye gerek yok Antalya Havalimanı'nda bu manzarayı çok iyi görebilirsiniz. Park halindeki otobüslerin hepsinde şoförler bagajlarda uyuyorlar” diye konuştu.

3 ayda 53 tur otobüsü kazası

ANTALYA Emniyet Müdürlüğü'nün 24 Mart'ta Sosyal Tesisler'de düzenlediği toplantıda da tur otobüsü şoförlerinin durumu gündeme gelmişti. Turizm Taşımacılığı Yetki Belgesi'ne sahip araçların, 2010 yılının ilk üç ayında 53 kazaya karıştığı, yaşanan kazalarda can kaybı olmazken, 19 kişinin yaralandığı belirtilirken geçen yıl polis bölgesinde turizm taşımacılarının karıştığı 374 trafik kazasında 6 kişinin hayatını kaybettiğine, 237 kişinin de yaralandığına dikkat çekildi.

Yeni sezon öncesi Antalya Emniyeti bağlı Bölge Trafik Şube Müdürlüğü çalışanları ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'ne (TÜRSAB) bağlı şirket temsilcilerinin biraraya geldiği toplantıda Antalya Emniyeti Bölge Trafik Şube Müdürü Salih Dilekli, 2010 turizm sezonunda şirket yetkilileri ve şoförleri daha dikkatli olmaya davet ederken, çift şoför kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti. TÜRSAB Bölge Yürütme Kurulu İkinci Başkanı Mustafa Egemen, buluşmaya katılan şirketlerin 2010 yılında Antalya il sınırları içerisinde 12 milyon 500 bin turisti taşıyacağını söyledi.

Antalya- Alanya D400 karayolundan kış döneminde günlük 30- 35 bin, yaz döneminde ise 50- 55 bin aracın geçiş yaptığı bildirildi.

ÖLÜ SAYASI 16 DEĞİL 15

Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul Günay, yaptığı bir dizi temastan sonra kazada ölenlerin sayısının 16 değil 15 olduğunun saptandığını açıkladı. Kazada öldüğü belirtilen 50 yaşındaki Mariya Ashıkhmına'nın yaralı olduğu belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!