BDP yürüyüşüne 20 bin kişi katıldı

Güncelleme Tarihi:

BDP yürüyüşüne 20 bin kişi katıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2010 16:15

DİYARBAKIR'da BDP il başkanlığı tarafından operasyonların durdurulması, yeni Anayasa paketine karşı durulması ve İran'da 4'ü PJAK'lı 5 kişinin idam edilmesini protesto etmek amacıyla düzenlenen yürüyüşe 20 bin gösterici katıldı. Yürüyüş sonrası tehdit gibi açıklamalar yapan BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş “Bu politikalar sürerse Kürt halkı yemin ediyorum sadece gerilla mücadelesiyle kalmayacak yaşamı cehenneme çevirecek" dedi. BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk ise, "Kürtler eski Kürtler değil. Diz çöktürmeye çalıştığınız bu halkın önünde diz çökeceğiniz günler yakındır" dedi.

Haberin Devamı

YÜRÜYÜŞTEN KARELER

Diyarbakır'da BDP'liler operasyonların durdurulması ve Anayasa paketine karşı çıkılması ve İran'da 4 PJAK'lının idam edilmesini protesto etmek için yürüyüş düzenledi. BDP il binası önünde aralarında BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, Siirt'in Bağımsız Belediye Başkanı  Selim Sadak'ın da bulunduğu 20 bin kişi toplanıp Koşuyolu Parkı'na yürüyüşe geçti.

AK Parti Bağlar ilçe teşkilatı önünden geçiş sırasında herhangi bir saldırı olmaması için BDP'liler bina önüne tek sıra halinde dizilerek önlem aldı. ''Dağda, şehirde, her yerde operasyonları bertaraf edeceğiz", "Komplocu Anayasa değil, demokratik Anayasa", "Özgürlük mücadelesini yükseltelim, tecavüz kültürünü aşalım" ile üzerinde İran'da İdam edilen 4 PJAK'lının fotoğraflarının bulunduğu Kürtçe "Vahşet rejimi insanlığı asıyor" yazılı pankartları ve "Operasyonlar dursun", "Çocuklarıma dokunma", "Emeğimi sömürme" dövizlerinin taşındığı 2 kilometrelik yürüyüş bir saat sürdü.  Daha önce PKK tarafından ambargo konulduğu için hiç bir şarkısı çalınmayan Kürt sanatçı Şivan Perwer'in "Kürdistan" isimli türküsü bu kez otobüsten sürekli çalındı. Yürüyüşçülerin arka tarafında bulunan ve yüzlerini puşularla kapatan gençler ise PKK flamaları ve Abdullah Öcalan posterleri taşıyarak örgüt ve Öcalan lehine sık sık sloganlar attı.

Haberin Devamı

YARUK: BU HALKIN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKECEĞİNİZ GÜNLER YAKIN

Koşuyolu Parkı'nda ilk konuşmayı yapan BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk, herkesin barış için, çocuklarının yaşamı için aşırı sıcaklara rağmen meydanlara çıktığını söyledi. Yaruk, "Kürt sorunu çözülmedi halen devam ediyor. Ödenen bütün bedellere rağmen Kürt sorunun çözülmesi için mücadelemiz devam edecek. Bu konuda çok yakında önemli gelişmelerde olabilir. Anaların tabutlara sarılmak yerine çocuklarına sarılmasını istiyoruz. Çözümü bunun için istiyoruz. Bu çözüm içinde ilk etapta operasyonların durması gerekiyor. İç savaşı körüklemek isteyenlerin açığa çıkarılması gerekiyor. Bu kirli savaş konsepti Türk ve Kürt her iki halkada zarar veriyor. Ama onlarında çok iyi bilmeleri gereken bir şey var. Kürtler artık eski Kürtler değil. Diz çöktürmeye çalıştığınız bu halkın önünde diz çökeceğiniz günler çok yakındır" dedi

Haberin Devamı

KARDEŞLİĞE PADİŞAH ÖRNEKLİ KARŞI DURUŞ

Konuşmasını Kürtçe yapan BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Türkiye'ye barış gelene kadar mücadelelerine devam edeceklerini gerekirse bu uğurda kendilerini de feda edeceklerini söyledi. Özçelik, şöyle dedi:
 "Yine bahar geldi. Yine savaş kızıştı. Operasyonlar yine arttı. Tankları, uçakları helikopterleri Kürdistan topraklarına çıkıyor. Bizler bunu durduracağız, bu savaşı durduracağız, onurlu bir barış getireceğiz. Bize yalandan söylüyorlar kardeşiz. Meclis'te de onlara söyledik. Biz kardeşlik değil eşitlik istiyoruz. Sizin kardeşliğinizi istemiyoruz. Padişahlar zamanında Osmanlı padişahlarının hangi açıdan çocuklarını öldürdüklerini, kardeşlerini zindanlara attıklarını, kardeşlerini nasıl zehirleyip öldürdüklerini biliyoruz. Biz bu kardeşliği istemiyoruz. Eşitlik varsa, kardeşlik istiyoruz. Eşitlik yoksa bu kardeşliği istemiyoruz. Tarih boyunca hep Kürtleri kandırmak istediler. Ancak Kürt uyanıktır artık. Kürtler artık sizi izlemez. Ortadoğu'da kimse Kürtlersiz adım atalım demesin. Ortadoğu'da Suriye, Irak, İran, Türkiye 4 ülkede kimse Kürtler üzerinden proje yürütemez. Bizler sahipsiz değiliz, yanlız değiliz. Bizler milyonlarla varız, örgütlerimiz var, bizi kimse artık kandıramaz" dedi.

Haberin Devamı

"TÜRK ORDUSUNUN ÜÇTE İKİSİ KÜRDİSTAN DAĞLARINDA"

BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, Türkiye metropolleri başta olmak üzere Kürt halkının Avrupa'da dahil tüm alanlarda dostlarıyla birlikte olduğunu söyledi. Nezir Karabaş, şunları söyledi:
 "Bugün niye meydanlardayız. Kürt halkının talepleri neydi? Devletin Kürt halkına, AKP hükümetinin Kürt halkına verdiği sözler ve umutlar neydi? Şunu söylediler. Kürt halkının taleplerini çözeceğiz, operasyonları durduracağız, annelerin gözyaşını akıtmayacağız, demokrasi getireceğiz, 12 Eylül faşist anayasasını değiştireceğiz, Kürt halkının demokratik siyasal sorunlarını çözeceğiz dediler. Ve Kürt halkının iradesini kırma adına teslim alınan, esir alınan Kürt çocuklarını serbest bırakacağız, Kürt halkının dilini, kültürünü kendisini özgürce ifade etmesinin yolunu açacağız dediler. Bugün neden alanlardayız? Siz neden alanlardasınız? Çünkü geçmiş yıllardan kat be kat daha yüksek ve kirli bir operasyon başlatıldı. Tüm alanlarda Türkiye Cumhuriyeti devletinin ordusunun üçte ikisi bugün Kürdistan dağlarında. Anayasa değişikliği yerine, Kürt halkının, onun siyasetçilerinin, onun temsili olan partinin hiç bir talebini dikkate almadan kendi talebini yazıyorlar. Ve yine geçen yıl seçimlerden hemen sonra başlatılan ve sayısı gittikçe yükselen 1500'ü aşan Kürt belediye başkanı, BDP'li yöneticileri tutukladılar ve yenilerini ekliyorlar. Kürt halkının dilinin üzerindeki yasakları kaldırma iddiasında olan AKP, Azadiya Welat Gazetesi'nin yazıişleri müdürüne ise 166.5 yıl hapis cezası verildi"

Haberin Devamı

 "MÜCADELE GERİLLAYLA KALMAZ, YAŞAM CEHENNEME DÖNER"

 Başta Ankara olmak üzere Türkiye'ye destek veren ABD ve Türkiye'nin diğer destekçilerine çağrı yapan BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş şunları söyledi:
 "Diyoruz ki, bu başlangıçtır. 90 yıldır süren inkara boyun eğmeyen, 30 yıldır süren savaşa katliama boyun eğmeyen, bedel ödeyen Kürt halkı eğer bu politikayı sürdürürseniz, eğer savaşı sürdürürseniz iddia ediyorum, yemin ediyorum Kürt halkı yaşamı cehenneme çevirecek. Kürt halkı Ortadoğu'da yaşamı kilitleyecek. Ama artık Kürt halkının verdiği mücadelede kahramanca yıllardır bedelini veren gerillayla sınırlı olmayacak. Kürt halkı milyonlarla kentleri, yolları, caddeleri, yaşamı tıkayacak. Buna söz veriyoruz. Ve şunu söylüyoruz. Türkiye'de artık Türk halkının da düne kadar oğlu devlet için öldü feda olsun diyen anne babalarında savaşa artık tahammülü yok. İzliyorsunuz artık hükümetin bakanları, TBMM'nin milletvekilleri ve göreceksiniz yarın öbür gün generaller, Türk askerinin o Türk gençlerinin cenazesine gidemeyecekler. Türk ve Kürt halkı başta barış anneleri olmak üzere milyonlarla bu savaşa karşı direnen demokratik etkinliklerle yaşamı kilitleyen bir tavrı geliştirmemiz gerekiyor. Tarihin çarkını hiç kimse geriye çeviremez artık. Türkiye ve iran idamlarla ne de Suriye ve Irak ne de ABD'nin desteği, Kürt halkının mücadelesini, hak taleplerini ne de Ortadoğudaki Türk, Kürt, Arap Fars kardeşliğini engelleyemeyecektir"
 Konuşmalardan sonra partililerin çağrıları üzerine yürüyüşe katılanlar olaysız şekilde dağıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!