Bir Türk ‘Accept’ yazdı dünyada twitter karıştı

Güncelleme Tarihi:

Bir Türk ‘Accept’ yazdı dünyada twitter karıştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2010 02:00

Twitter, tarihinin en büyük güvenlik zaafiyetlerinden birini atlattı. Değeri onmilyonlarca dolarla ölçülen Twitter’ın açığını, Bora Kırca adında bir Türk tesadüfen keşfetti.

Haberin Devamı

DÜNYANIN en büyük mikro-blog sitesi Twitter, bir Türk’ün yakaladığı açık yüzünden önceki akşam “olaylı” birkaç saat geçirdikten sonra dün normale döndü. Demi Moore’dan Megan Fox’a birçok Hollywood ünlüsüne hayranlarını kaybetme telaşı yaşatan krizden geriye espriler kaldı: “Twitter artık her gece 12’de İstiklal Marşı ile kapanıp, sabah 6’da yine İstiklal Marşı ile açılacakmış.” Twitter kullanıcısı Bora Kırca, geçtiğimiz günlerde, “Accept” adlı Alman metal müzik grubunu beğendiğini siteye yazdı. Ancak “Accept pwnz” (Accept harika) ifadesinin arkadaşlarına iletilmediğini, bunun yerine “pwnz” adlı bir başka Twitter kullanıcısının kendisini takip etmeye başladığını gördü. Böylece “Accept” (Kabul et) kodunu yazarak, isteyen Twitter kullanıcısının kendisini takip etmesini sağlayabileceğini keşfetti.
Obama da onu izledi
Bu sayede ABD Başkanı Barack Obama da dahil birçok ünlünün kendisini takip etmesini sağlayan Kırca, bu sırrı, “bilo31” rumuzuyla yazdığı İnci Sözlük sitesinde önceki akşamüstü açıkladı. Kısa sürede yüzlerce İnci Sözlük kullanıcısı aynı yöntemi kullandı. Özellikle Amerikalı ünlüler, kendi talepleri olmadığı halde yüzlerce Türk’ün Twitter mesajlarını (tweet) takip etmeye başladıklarını fark ettiler. Bunun üzerine Twitter yönetimi, milyonlarca kullanıcının “takip ettikleri” ve “takip edenler” listelerini sıfırladı.
Hesabı kapatıldı
Olay önceki gece Twitter alemini sarstı. Twitter, önlemin geçici olarak getirildiğini açıkladıktan sonra söz konusu açığı giderdi. 3 saat içinde durum tamamen normale döndü. Geriye, Hollywood ünlülerinin panik mesajları ve “Türk hacker” esprileri kaldı. Bir de Bora Kırca’nın kapatılan Twitter hesabı...

Haberin Devamı

Kim ne tweetledi

DÜNYA medyası Twitter krizine geniş yer ayırdı. CNN’den BBC’ye, AFP’den Daily Telegraph’a dek birçok TV, gazete ve ajans konuyu haber yaptı. Twitter’da “Türk hacker” ile ilgili İngilizce, Fransızca, Almanca ve Rusça binlerce mesaj yayınlandı. Konuya değinen bazı ünlülerin mesajları ise şöyle:
- Demi Moore: Türk bilgisayar korsanı Twitter’da sahiden iyi bir numara çeviriyor. Vay be!

/images/100/0x0/55ea4b8ef018fbb8f8769919

- Perez Hilton: Bir Türk hacker Twitter’ı beceriyor. Bugünü sonsuza dek hatırlayacağız. Twitter’ın patladığı gündür.
- Kim Kardashian: Biri Twitter hesabımı çaldı. Takip ettiklerim listesine 200 kişi eklemişler. Uggg!
- Justin Bieber: Twitter hack edilmiş. Öyle görünüyor ki artık popüler değilim. Bunu yapanlar, hayranım olan 2 milyon genç kızın öfkesinden korkmalı.
- NASA’nın resmi hesabı: Kimse endişelenmesin. Herkesin takipçilerini bulacağız. Tüm kainatı arıyoruz. Buralarda bir yerlerde olmalılar.
- Jim Carrey: Bu hacker’ın yeteneğini daha değerli bir şeye yönelttiğini düşünün. Sahte bir üstünlük hissinden daha fazlasını elde edebilirdi.
- Megan Fox: Neyse ki takipçilerimi şimdi geri aldım.
- Xeni Jardin: Bugün Twitter’da bir tür borsa felaketi yaşandı.
- Ashton Kutcher: Türk hacker Twitter’ı hack’ledi. Haha, şu anda beni takip eden 0 kişi var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!