NATO Kızıl Meydan'da

Güncelleme Tarihi:

NATO Kızıl Meydanda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2010 00:00

İkinci Dünya Savaşı zaferinin 65. yılını kutlayan Rusya, Kızıl Meydan’ı Batı’ya ilk kez açtı. Meydandaki geçit töreninde Rus ve NATO birlikleri omuz omuza yürüdü. NATO askerlerini gören bazı Ruslar “İşgale mi uğradık” diye şaşırdı. Komünistler öfkeli.

Haberin Devamı

TARİHİ TÖRENDE RUSYA GÖVDE GÖSTERİSİ YAPTI

İKİNCİ Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın mağlup edilmesinin yıldönümü olan 9 Mayıs Zafer Bayramı 65. yıldönümü törenlerinde, Rus ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin yanı sıra ilk defa NATO’dan Amerikan, İngiliz ve Fransız askerleri de Kızıl Meydan’daki kutlamalara katıldı.

Medvedev, Kızıl Meydan’daki törenlere katılan 11 binden fazla yerli ve yabancı askere yaptığı konuşmada, “Bugün bu görkemli askeri geçitte Rusya, BDT ülkeleri ve Hitler karşıtı koalisyon ülkelerinin askerleri bulunuyor. Bizler günümüzdeki mevcut tehditlere sadece ve sadece birlikte karşı koyabiliriz” dedi.

Liderler geçidi

Kızıl Meydan’daki Zafer Bayramı törenlerinde yer alan liderler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Polonya Devlet Başkan Vekili Bronislaw Komorowski de yer aldı. Savaşta yenilen taraf olan Almanya’yı temsil eden Merkel’in karmaşık ruh hali yüzüne yansıdı.

Daha önce törene katılacağı açıklanan Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin ise Avrupa’daki olası mali kriz yüzünden son anda gelmekten vazgeçtikleri açıklandı.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in NATO açılımı, ABD Başkanı Barack Obama’ya bir jest olarak algılandı. ABD ve Rusya arasındaki ilişkiler son dönemde çok iyi. İki ülke İran başta olmak üzere birçok konuda işbirliği yapıyor.

Stalin’e destek

Rus tankları gövde gösterisi yaparken, Komünist Parti taraftarları “Ulu Stalin ile gurur duyuyoruz” sloganları atarak töreni protesto ettiler. Yaklaşık 22 bin Polonyalı, Stalin’in emriyle 1940’da Katin ormanında topluca öldürülmüştü.

Düşmanlar buluştu

Törene Amerikan, İngiliz ve Fransız askerleri 75 kişilik birlikler halinde katılırken, 11 bin Rus askerinin yanında Polonya birlikleri de yer aldı. Rusya ve Polonya, birbirlerini “ezeli düşman” olarak görüyor. Halen savaş halinde olan Ermeni ve Azeri askeri birlikleri de yan yana yürüdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!