Kamera depremi

Güncelleme Tarihi:

Kamera depremi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2010 00:00

CHP lideri Deniz Baykal ve CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok’a ait olduğu iddia edilen kamera kayıtları siyasette deprem etkisi yarattı. Kasetin bazı sitelerde yayımlanmasının ardından Baykal’ın avukatları, dün sabah saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar görüntülerin gerçekdışı olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

SİYASİLERİN DEĞERLENDİRMELERİ

Görüntüler dün önce internette Metacafe adlı video paylaşım sitesinde, ardından Habervaktim sitesinde yayınlandı. Baykal yakın çevresine, 7 yıl öncesine ait olduğu öne sürülen görüntülerle ilgili, “Büyük bir hukuki mücadele başlatacağım” dedi.

GİZLİ kamera depremi bu defa CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı vurdu. Baykal’a ait olduğu iddia edilen kamera kayıtları dün önce internette Metacafe adlı video paylaşım sitesinde, ardından Habervaktim sitesinde yayınlandı. Kısa bir süre sonra yayından çekilen görüntüler, daha sonra Youtube’a konuldu. Görüntülerdeki kişilerin, Baykal ve CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok olduğu ve yaklaşık 7 yıl öncesine ait olduğu öne sürülüyor. CHP kurultayına iki hafta kala ortaya çıkan görüntüler için Baykal’ın yakın çevresine yaptığı ilk değerlendirme “Büyük bir hukuki mücadele başlatacağım” oldu.

PSİKOLOJİK SAVAŞ

Baykal’a ait olduğu iddia edilen görüntülerin yayınlandığı gazetenin internet sitesi, CHP Genel Merkezi tarafından değerlendirme kapsamına alındı. Daha önce başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ olmak üzere pek çok önemli ismin ses kayıtlarını yayınlayan sitenin cemaatlerle ilişkisi vurgulanarak şu değerlendirmeler yapıldı: “Sayın Baykal bir süredir, ‘Türkiye, dini bir örgütlenmenin, bir cemaat yapılaşmasının kontrolüne geçti. Bir karargah, gizli dinlemeler, izlemeler, sahte belgelerle psikolojik bir savaş yürütüyor’ diyordu. Baykal, bu süreçte ‘Her an, her şey, herkesin başına gelebilir’ uyarısı yapıyordu. Bu bağlamda, Baykal’a ait olduğu iddia edilen görüntüler psikolojik savaşın bir parçasıdır.”

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Baykal’ın suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma dosyası, bilişim suçlarına bakan Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk’e verildi. Savcılık soruşturmayı, “özel hayatın gizliliğini ihlal”, “kişisel verilerin kaydedilmesi” ve “hakaret” suçları kapsamında yürütecek. Savcı Yücetürk, soruşturma çerçevesinde ilk olarak Baykal’a ait olduğu iddia edilen görüntülere erişimin engellenmesine karar vererek, bunun uygulanması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na talimat yazısı gönderdi. Metacafe adlı siteye erişim ise yasaklandı.

GÜL: MEMNUN DEĞİLİM

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nden çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlarken bu yöndeki bir soru üzerine, “Bunlar çirkin şeyler, siyasetçilere karşı kullanılan bu tip şeyler doğru değil. Siyasetçileri yıpratmaya yönelik bu tip şeyler zaman zaman oluyor. Bunlardan memnun değilim” dedi.

SİTEYE ERİŞİM ENGELLENDİ

Türk Telekom ve diğer internet servis sağlayıcılarına yazı gönderen TİB, Baykal’a ait olduğu iddia edilen videonun bulunduğu internet sitesine erişimi engelledi.

HANEYE TECAVÜZ

BAYKAL dün gün boyu sessizliğini korudu. Yakın kurmayları Baykal’ın, “Haneye tecavüz ve özel hayatın teşhiri söz konusu. Birileri bunu açıkça yapıyor; eve gizlice giriyor. Gösterdikleri cüretle sağladıkları görüntüyü alıp kullanıyor, teşhir ediyor. Eğer buna cevap verirsek istediklerine hizmet etmiş oluruz. Amaçlarına hizmet eder duruma düşeriz” görüşünde olduğunu aktardı.

CHP'DEN TAM DESTEK: SOĞUKKANLI OLALIM

Görüntülerin internette yayınlanmasının ardından CHP Genel Merkez Yönetimi “Soğukkanlı olunması” ve “Baykal’a tam destek verilmesi” kararı aldı. Görüntülere erişimi yasaklamak için savcılık kararı aldırtan CHP yönetimi, bir süre kurumsal bir açıklama yapılmaması, bir süre sonra ise yapılanların CHP’ye yönelik saldırıların ulaştığı en üst nokta olarak teşhir edilmesi mutabakatına vardı.

SAV'DAN MORAL

Özel ve siyasi hayatının en zor dönemlerinden birini geçiren Baykal ise dünü evinde geçirdi. Sık sık Genel Sekreter Önder Sav ile durum değerlendirmesi yapan, Sav’ın moral desteğini alan Baykal, kurmaylarıyla “Hukuksal mücadelenin çerçevesini” belirledi.

KURULTAY TOPLANTISI

CHP’nin 33’üncü Olağan Kurultayı 22- 23 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecekti. CHP PM, görüntülerin internette yayınlandığı gün kurultay hazırlıklarını görüşmek üzere son kez toplanmıştı.

GERÇEKDIŞI GÖRÜNTÜLER

Kasetin bazı sitelerde yayımlanmasının ardından Baykal’ın avukatları, dün sabah saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar adı geçen sitelerde yer alan görüntülerin gerçekdışı olduğunu ve kişilik haklarına saldırıda bulunul-duğunu iddia ederek görüntüleri içeren bir CD’yi savcılığa teslim ettiler. Avukatlar, sorumluların tespit edilerek cezalandırılmasını ve görüntülere erişimin engellenmesini talep ettiler. Suç duyurusunun birinci maddesinde şöyle denildi: “07.05.2010 tarihi saat 01.00’den sonra www.habervaktim.com adlı internet sitesinde ‘Deniz Baykal’ın Seks Kaçamağı’ başlığı altında bir video yayınlanmıştır. Müvekkilim ve bir milletvekili bayan olduğu iddia edilen, gerçek dışı, montajlama yolu ile elde edilip edilmediği bilinmeyen, gizli kamera çekimi, şeref ve ahlaka aykırı, müvekkilimin kişilik haklarına saldırı teşkil eden uygunsuz, müstehcen görüntüler yayınlanmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!