Obama’nın uçağı okyanusa çakıldı

Güncelleme Tarihi:

Obama’nın uçağı okyanusa çakıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 21:30

ABD, bir hafta içinde ikinci “çok gizli” uçuş denemesini yaptı. Sesten 20 kat hızlı uçabilen insansız hava aracı HTV-2’nin Büyük Okyanus üzerinde saatte 20 bin 920 km hızla hedefe ulaşması planlanıyordu. Ancak araçla irtibat 9 dakika sonra kesildi.

Haberin Devamı

ABD ordusu, Lockheed Martin’in ürettiği “The Falcon Hypersonic Technology Vehicle-2” (Şahin Hipersonik Teknoloji Aracı-2, HTV-2) için ilk denemenin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.
HTV-2, California’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden geçen perşembe fırlatıldı. İnsansız aracın onlarca kilometre irtifada “Minotaur 4” roketinden ayrılarak, saatte 20 bin 920 km hızla, yerden kontrollü biçimde süzülmeye başlaması ve yarım saat içinde Hawaii Adaları’nın 4000 km güneybatısındaki Kwajalein Atolü’nde denize çakılması planlanıyordu.
Ancak roketten ayrılma gerçekleşmedi ve araçla bağlantı 9 dakika sonra kesildi. ABD ordusu sorunu araştırıyor. Araç “tek kullanımlık” olduğundan okyanusta aranmayacak. İki deneme uçuşu için iki araç üretilmişti.
Yeni doktrinin köşetaşı
HTV-2, Obama Yönetimi’nin yeni savaş doktrininde kilit önemde. Yeni doktrin, nükleer silahların terkedilmesini öngörüyor. “Ani Küresel Vuruş Programı” (PGS) tamamlanınca bu silahların yerini, ses hızından 20 kat hızlı uçarak dünyanın herhangi bir bölgesini 1 saat içinde vurabilen balistik füzeler alacak.
Beyaz Saray, Tomahawk’lardan 7 kat hızlı olan yeni nesil “hipersonik füze” araştırmasına 250 milyon dolar bütçe ayırdı. Bu füzeler atmosferin üst katmanlarında seyredip hedefin üzerinde onlarca parçaya ayrılarak meteor gibi yağabiliyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!