Yabancı yatırımcı ‘Türkiye rüzgarı’nı borsa üzerinden yakalayacak

Güncelleme Tarihi:

Yabancı yatırımcı ‘Türkiye rüzgarı’nı borsa üzerinden yakalayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 00:00

İş Yatırım, İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlediği “Hidden Riches 2010” konferansıyla gelişmekte olan ülkelere yatırım yapan fon yöneticileri ile yatırım potansiyeli yüksek halka açık şirketlerin temsilcilerini bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Yunanistan’dan Piraeus Securities, bu şirketin Romanya’daki iştiraki Piraeus Bank Romania ve Rusya’dan Otkiritie Securities ortak girişimiyle yapılan konferansa, 20 Türk şirketinin yanı sıra, Yunanistan, Rusya ve Romanya’dan toplam 44 halka açık şirket, 90’a yakın fon yöneticisiyle buluştu.
Büyük halka arzlar kapıda
Yapılan görüşmeleri değerlendiren İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, Türkiye’ye ilginin çok büyük olduğunu, büyük fonların Türkiye ekonomisindeki çıkışı kaçırdıkları için rüzgarı halka arzlara katılarak yakalamak istediklerini aktardı. Koç, Akfen Holding ve Aksa Enerji dışında planlanan Torunlar Gıda, Emlak GYO ile Pegasus halka arzlarının yabancıların iştahını kabarttığını belirtirken halka arzların Türkiye piyasasına girmek için geçen yılki fırsatı kaçıran yabancı fonlar için önemli fırsat yarattığını söyledi. Koç, “Halka arz öncesinde şirkete bir değerleme yapıyorsunuz ayrıca halka arz iskontosu koyuyorsunuz, halka arzlar piyasaya ucuz girmek için bir fırsattır. Halka arzlar daha önce piyasaya gelmemiş yabancı fonları borsaya çekmek için bir fırsat” dedi.
Hintli ve Mısırlı alıcılar var
Birleşme ve satın almalarda global krizle yavaşlayan piyasanın tekrar canlanmaya başladığını belirten Koç, şu anda yürüyen 30’a yakın görüşme olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bunlardan iki tanesinde alıcı taraf Hintliler. Mısırlılar da var. Görüşmelerde ağırlıklı olarak yabancı şirketler Türk şirketlerine stratejik ortak olmak üzere görüşüyorlar” dedi.Koç, global kriz sonrası satın alma ve birleşmelerde gelişmekte olan ülkelerin ağırlığının artmaya başladığını belirterek, “Eskiden gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelerden alımlar yaparken artık gelişmekte olan ülkeler birbirlerinden şirket alımları yapmaya başladı” diye konuştu.  Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın, izlenimlerini “Yatırımcıların Türkiye’ye aç olduğunu gördük” diye aktarırken, THY Yönetim Kurulu Üyesi Turan Erol, şunları söyledi: “Brezilya’dan Yunanistan’dan yatırımcılar geliyor. Büyümemizi bu hızla sürdürüp sürdüremeyeceğimizi soruyorlar.”

Haberin Devamı

Akfen GYO Goldman’dan hisselerini geri alacak

Haberin Devamı

AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, yabancı yatırımlar konusunda beklenilenin üzerinde bir ilgiyle karşılaştığını söylerken, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın halka arzı öncesinde şirkette bulunan yüzde 32 Goldman Sachs payını geri almak üzere görüşmeler yaptıklarını da açıkladı. Görüşmelerin tamamlanmak üzere olduğunu belirten Akın, “Akfen GYO’nun halka arzından önce şirkette bulunan yüzde 32 oranındaki Goldman Sachs payını geri alacağız, bunu sermaye artırımı yoluyla da alabilirdik ancak biz bedelini ödeyip satın alacağız” dedi.

İran, Irak ve Suriye Türkler’i bekliyor

İŞ Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, Türkiye’den risk alma iştahı yüksek yatırımcılar için komşu ülkeler olan Irak, İran ve Suriye’nin önemli yatırım fırsatları sunduğunu söyledi. Koç, “İran özelleştirme sürecine başlamak istiyor. İran’ın satmak istediği varlıklar arasında bankalar da bulunuyor.  Irak’ta da potansiyel var. Suriye bölgede kapasitesi en düşük ancak en rahat yatırım yapılabilecek ülke” dedi.

Haberin Devamı

Londra’da tanıtılan şirketler

Akfen Holding
Anadolu Hayat
Aygaz
Bank Asya
Banvit
Doğuş Otomotiv
Garanti Bankası
Hürriyet Gazetecilik
İş Bankası
Koza Altın
Tat Konserve
Tekfen Holding
THY
Tofaş

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!