Hamas çizgi filmine büyük tepki

Güncelleme Tarihi:

Hamas çizgi filmine büyük tepki
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2010 11:09

Hamas, 2006 yılından beri esir olarak tuttuğu İsrailli asker Gilad Şalit ve babasını konu alan bir çizgi film yayınladı. Şalit'in babasının çaresizliğini gösteren çizgi film, büyük tepki çekti.

Haberin Devamı

İŞTE İSRAİL'İ ÇOK KIZDIRAN O ÇİZGİ FİLM / WEB TV

 

Hamas yetkilileri, bu çizgi film sayesinde İsrail hükümetinin üzerinde tutuklu değişimi için gereken baskıyı oluşturacağını umduklarını söyledi.

 

Yetkililere göre, film, Hamas'ın taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda Şalit'in akıbetinin de 1986 yılında uçağı Lübnan’da düştükten sonra kaybolan ve bir daha kendisinden haber alınamayan İsrail Hava Kuvvetleri askeri Ron Arad gibi olacağı yönünde bir uyarı niteliği taşıyor.    

 

Filmde, Şalit'in babası Noam Şalit, eline birinci sayfasında oğlu hakkında bilgi sahibi olanlara 50 milyon dolar ödül konulduğunu gösteren bir gazeteyi alıyor. Bunun, 10 milyon dolarlık ödül konulan Arad ile Şalit arasında bağ kurulduğuna yönelik bir gösterge olduğu ifade ediliyor.

 

Haberin Devamı

BABANIN ÇARESİZLİĞİ

 

Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin Kassam tarafından yayınlanan üç dakikalık çizgi film Gilat’ın babası Noam Şalit’i elinde oğlunun fotoğrafıyla sokaklarda dolaşırken gösteriyor.

 

Fonda ise Gilat’ın sesi duyuluyor. Noam Şalit yürüdükçe oğlunun kendisine geri döndürüleceğinin sözünü veren eski Başbakan Ehud Olmert’in ve Başbakan Benjamin Netanyahu’nun resimlerinin önünden geçiyor.

 

Filmin sonunda Noam Şalit oğlu’nun bayrağa sarılı cenazesiyle karşılaşıyor ama bir anda gördüğü bu rüyadan uyanıp oğlunu sağ salim evine getirmek için henüz geç kalmadığını anlıyor.

 

İSRAİL'DEN SERT TEPKİ

 

Hamas'ın yayınladığı bu video, babanın çaresizliğini konu aldığı için "belden aşağı" vuruyor yorumlarını da beraberinde getirirken, en sert tepkiyi kuşkusuz İsrail verdi.

 

Haberin Devamı

Noam Şalit, kendisini konu alan çizgi filmi "psikolojik savaş" olarak nitelendirdi.

 

Yaptığı açıklamada baba Şalit, "Hamas liderlerinin Alman arabuculuar tarafından kendilerine sunulan ve dört aydır masalarında duran Filistinli tutuklularla takas anlaşmasını kabul etmek yerine bir kez daha Şalit ailesine ve İsrail halkına karşı psikolojik savaş taktiklerini kullanmayı tercih etmesi büyük bir talihsizliktir" dedi.

 

Başbakanlık sözcüsü Nir Hefetz de İsrail’in bir kız çocuğunun tedavisi için Gazze’den çıkışına izin vermesinden iki gün sonra ortaya çıkan bu filmdeki olumsuz tavrın "Hamas’ın gerçek karakterini yansıttığını” söyledi.

 

İsrail ve ABD basınında, acı çeken bir baba alaya alındığı için filme ağır eleştiriler yöneltildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!