Özel ekiple bina topluyor

Güncelleme Tarihi:

Özel ekiple bina topluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2010 13:43

Kentsel yenileme projeleri kapsamında dönüşen ya da gelişen bölgeler yatırımcıların iştahını kabarttı. Fener-Balat-Ayvansaray, Eminönü, Sulukule, Tarlabaşı, Galata, Şişli-Bomonti, Bayrampaşa, Kağıthane, Kartal-Pendik gibi bölgeler gayrimenkul yatırımcılarının akınına uğradı. Ezel’ dizisinin başrol oyuncusu Kenan İmirzalıoğlu’nun da kurduğu özel bir ekiple Tarlabaşı, Cihangir ve Balat civarında çok sayıda eski bina topladığı konuşuluyor.

Haberin Devamı

Kimi yatırımcılar ‘tamamen duygusal’ bir sebeple semtine sahip çıkmak için bina toplarken kimi de yeni yatırım fırsatı olarak harekete geçti.
Sadece Tarlabaşı’nda son 2 yılda yerli ve yabancı girişimcilerin bini aşkın binayı satın aldıkları belirtilirken, Fener-Ayvansaray’da son bir yıl içinde 100’e yakın binanın el değiştirdi.

Fener-Ayvansaray bölgesinde bina toplayan firmalar arasında denizcilik sektöründe faaliyetleri olan Şener Holding ve 3 yıl önce kurulan Riva Vakfı başı çekiyor.
Ayrıca tek tek girişimciler ve sanatçılar da yenilenen bölgelere büyük ilgi gösteriyor. ‘Kavak Yelleri’ adlı dizide bir dönem ‘Efe’ karakterini canlandıran Dağhan Külegeç ve gazeteci Savaş Ay’ın, Balat bölgesinde ev alan isimler arasında yer aldığına dikkat çekiliyor. ‘Ezel’ dizisinin başrol oyuncusu Kenan İmirzalıoğlu’nun da kurduğu özel bir ekiple Tarlabaşı, Cihangir ve Balat civarında çok sayıda eski bina topladığı konuşuluyor.

Haberin Devamı

Şener Holding 13 milyon TL’lik bina topladı

Ağırlıklı faaliyet alanı denizcilik olan Şener Holding, Ayvansaray bölgesinde 20’yi aşkın eski ve yeni bina satın aldı. Merkezini 10 yıl kadar önce Unkapanı’ndan Balat’a taşıyan Şener Holding, petrol taşımacılığı, gemi imalatı gibi alanlardan sonra yeni bir sektöre de adım atmış oluyor. Aldığı binaların fiyatı 150 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişen Şener Holding, bina alımları için şimdiye dek 12-13 milyon TL’lik bir yatırım yapmış durumda. Holding’e yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Şener Holding, aldığı binaların restorasyonunu kendisi yapmayı planlıyor. Aynı kaynak, “Şener Holding’in sahipleri bu bölgenin insanları. ‘Başkaları alacağına biz satın alalım, semtimize sahip çıkalım’ düşüncesi ile hareket ediyorlar. Yine, Şener Holding’in sahiplerinin bu bölgenin insanı olmaları ev sahipleri tarafından da güven verici bulunuyor” şeklinde konuşuyor.
Temeli 30 yıl önce Niyazi Ertan tarafından atılan Şener Holding, dünyada kendi gemisini kendisi yapan ve aynı zamanda işleten az sayıdaki gruplardan biri. Halen Şener Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Ertan Şener yürütüyor. Maliye Bakanlığı eski müsteşarı Hasan Basri Aktan ise, holdingin yönetim kurulu üyesi konumunda. Bakanlıkta 6 yıl müsteşarlık yapan Aktan’ın geçen yıl görevinden ayrıldıktan sonra Şener Holding’in yönetimine geçtiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Riva Vakfı aldığı 10’a yakın bina satın aldı

Bundan 3 yıl önce kurulan Riva Eğitim Kültür Vakfı da Fener Ayvansaray bölgesinde bina toplayan bir diğer grup. Şimdiye kadar 10’a yakın bina satın alan vakıf, geçen yıl öğrenci almaya başlayan Plato Meslek Yüksekokulu’nun eğitimini restore edilen binalarda yürütüyor. Riva Vakfı, restore ettirdiği bir binaya okulun idari binasını taşırken, tek tek veya gruplar halinde aldığı binaları ise öğrencileri için eğitim mekanına dönüştürüyor. Şimdilik 40 kadar öğrencisi olan okulun önümüzdeki yıl öğrenci sayısının 500’ü bulması hedefleniyor. Tek bir kampüs yerine ayrı ayrı binalarda eğitim vermeyi esas alan okul için bina alımlarının devam edeceği belirtildi. Riva Vakfı’nın girişiminin ‘ticari’ olarak görülmemesi gerektiğini söyleyen Plato Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Atilla Yayla, eğitim amacı ile bölgede bulunduklarını vurguluyor. Söz konusu okul projesi için 45 milyon dolarlık bir bütçe ayıran Riva Vakfı, 3 yıl kadar önce Sedat Yazıcı tarafından kuruldu. Grafik tasarım ve açıkhava reklamcılığı alanında yürüttüğü faaliyetleri ile bilinen Sedat Yazıcı işadamı kimliği ile de biliniyor. Yazıcı, Anfo Reklam Ambalaj Sanayi, Eda Grafik ve Aida Değerli Doğal Süs Taşları firmalarının da sahibi ve ortağı konumunda. Yazıcı ayrıca, 2007’de kurduğu Riva Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı’nın da Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor.

Haberin Devamı

Karaköy de etki alanına girdi

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal, kentsel yenileme uygulamalarının sürdüğü, yine büyük gayrimenkul projelerinin geliştirildiği bölgelerin bir çekim merkezi konumuna geldiğini vurguluyor. Kodal, İstanbul Anadolu yakasında Kartal-Pendik bölgesinin, Avrupa yakasında ise Beyoğlu-Karaköy, Kağıthane-Sütlüce-Balat bölgesinin yatırımcıların ilgi odağı olduğunu anlatıyor. Pendik’te marina projelerinin, Kartal’da konut projelerinin ağırlıkta olduğunu aktaran Kodal, söz konusu bölgelerdeki eski sanayi yapılarının da dönüşüm kapsamında olduğunu işaret ediyor. Beyoğlu Tarlabaşı’dan devam etmekte olan kentel yenileme uygulamasının Karaköy’ü de etkisi altına aldığını dile getiren Kodal, özellikle Galataport Projesi’nin uygulama alanındaki bölgede ofis yatırımlarının öne çıktığını dile getiriyor. Fener-Ayvansaray’daki hareketliliğin bir ayağının da Kağıthane’de sürdüğünü hatırlatan Kodal, Sütlüce’de  yapımı tamamlanan kongre merkezi ve otel-konut yatırımlarının da bölgede yaşanan haraketliliğin temelini oluşturduğunu söylüyor.
Gayrimenkul Uzmanı Hilmi Işıkören ise Beyoğlu, Bomonti ve Mecidiyeköy-Zincirlikuyu hattına dikkat çekiyor. Söz konusu bölgelerin birbiri ile etkileşim halinde olduğuna, bu bölgelerde talebin özellikle binalara yönelik olduğuna işaret eden Işıkören, kimi AVM’lerin kurulu olduğu bölgelerde de yeni bir hareketliliğin olacağını dile getiriyor.

Haberin Devamı

Ev sahipleri uyandı fiyatlar uçtu

Kentsel yenileme projelerinin yapıldığı bölgelerde sınırlı sayıda arsanın bulunuyor. Bölgelerde daha çok 2-3 katlı eski yapılar satın alınıp, restore ediliyor. Satışa konulan binaların fiyatı ise giderek artıyor. Önceleri projelerden habersiz olan ev sahiplerinin projenin önemini kavramaları sonucu evlerini doğal fiyatlar üzerinden satmaktan vazgeçmeleri, fiyatların yükselmesine gerekçe olarak gösteriliyor. En değerli binaların bulunduğu Balat gibi kıyıya yakın kesimler, metrekare fiyat bakımından Şişli-Levent-Ataşehir ile yarışıyor. Ağırlıklı olarak konut ve ticari imarın bulunduğu bölgede yer alan ahşap binaların fiyatı 100 bin TL ile 2 milyon TL arasına değişiyor. Zira, Riva Vakfı’nın restore ettirdiği binanın bitişiğindeki 3 katlı betonarme binanın fiyatı bir yıl önce 200-250 bin TL olarak belirlenirken, ev sahipleri bina için şimdilerde 500 bin TL istiyor.
Son bir yıl içinde 10 binanın satışına aracılık eden Kemha Emlak’ın sahibi Hakim Obcesoy, bina fiyatlarının 300 bin TL ile 1-1.5 milyon TL arasında değiştiğini söylüyor. Bölgede bina alan kişilerin bir bölümünün yabancılardan oluştuğunu aktaran Obcesoy, kimi ev sahiplerinin de çok yüksek fiyatlara rağmen evlerini satmak istemedileri bilgisini veriyor. Bölgede büyük bir rant oluşmaya başladığını vurgulayan Obcesoy, kimi ev sahiplerinin ise kararsızlık yaşadığına dikkat çekiyor.

MERCEK ALTINDAKİ BÖLGELER

Haberin Devamı

FENER-BALAT-AYVANSARAY:
Projeler rant yaratmaya çok uygun
Özellikle Balat ve çevresinin yapılacak yapılarla Haliç turizm ve alışveriş merkezi haline getirilmesi, yenileme projesinin ana fikrini oluşturuyor. Otel ve alışveriş merkezlerine de yer verilecek projede, ada bazında projeler çizdirip, imitasyon görünümlü rezidanslar, oteller, işyerleri inşasının yapılması planlanıyor. Belediye kaynaklarından alınan bilgiye göre, mülk sahiplerinin tümü ile ön görüşmeler tamamlandı. Mülk sahipleri ile tek tek görüşmelerini sürdüren belediyenin, mülk sahipleri ile yapacağı anlaşmaların detayları üzerinde çalıştığı öğrenildi.

TARLABAŞI:
Bini aşkın bina satıldı,yurtdışından ilgi çok
Yenileme projesini Gap İnşaat’ın üstlendiği Beyoğlu-Tarlabaşı bölgesinde son 2 yılda bini aşkın binanın satıldığı belirtiliyor. Beyoğlu Emlak’ın sahibi Halim Şahin, Tarlabaşı’da bina almak isteyenlerin hem şehirdışından hem yurtdışından geldiğini söylüyor. Tarlabaşı bölgesinde büyük şirketlerin bina almadığını savunan Şahin, “Tarlabaşı’nda 100 bin TL’ye de 3 milyon TL’ye de bina bulursunuz. Özellikle cadde üzerindeki binaların fiyatı yüksek. Burası Taksim’e en yakın bölge, dolayısıyla insanlar bundan istifade etmek istiyor” diyor.
 
BAYRAMPAŞA:
Forum İstanbul hareketlendirdi, Regnum ve Jet Fadıl arsa aldı
Forum İstanbul’un geçtiğimiz yıl sonunda Bayrampaşa’da açılması ile birlikte bölgede büyük bir hareketlilik başladı. İstanbul Otogarı, kuru gıda ve yaş sebze hallerinin arasında kalan bölgede yatırımcılar arsa toplamaya başladı. Regnum Gayrimenkul, Forum İstanbul’un inşaatının sürdüğü dönemde 10 bin metrekarelik bir arsa satın aldı. 1990’lı yıllarda fırtına gibi esen Fadıl Akgündüz ise, Bayrampaşa Belediyesi’ne ait 29 bin metrekare arsa üzerine 350 milyon dolarlık bir proje geliştirmek üzere kolları sıvadı. 2 bin odalı ‘Caprice Gold’ projesinde temelin 29 Mayıs’ta atılacağı açıklandı. Yine, tarihi 200 yıla dayanan Ferhatpaşa Çiftliği’nin üçüncü kuşak varislerin geliştirmeyi planladığı 450 milyon dolarlık karma gayrimenkul projesi de bölgeyi çekim merkezi konumuna taşıyan projeler arasında yer alıyor. 2 yıl önce boşaltılan Bayrampaşa Cezavi’nin yerine yapılacak hastane, park, ofis projeleri ile birlikte Bayrampaşa Yaş Sebze Hali’nin boşaltılacağı beklentisi de bölgeye olan ilgiyi artıran projeler olarak öne çıkıyor.

KARTAL:
Arsa fiyatları ikiye katlandı
Yenileme projesi Mimar Zaha Hadid’e hazırlatılan Kartal’da emlak piyasasındaki hareketlilik onlarca emlakçının piyasa girmesine yol açtı. Kartal’da 22 yıldan bu yana emlak işi yaptıklarını belirten Kaçmaz Emlak’ın yetkilisi Remziye Ocak, tek bir caddede bile 10’e yakın emlakçının bulunduğunu, söz konusu emlakçıların son bir-iki yılda açıldıklarını kaydediyor. Kartal’da ağırlıklı olarak dairelerin satıldığını ifade eden Ocak, giderek azalan arsaların fiyatlarının katlandığına işaret ediyor. Ocak’ın verdiği bilgiye göre, bir yıl önce fiyatı 100-150 bin TL olan bir arsa şimdilerde 300-350 bin TL’ye satılıyor. Ocak, 550 hektarlık yenileme projesinin gündemde olduğu bölgede, taşınması gündemde olan fabrikalara ise ciddi bir ilginin olmadığını söylüyor.

KAĞITHANE:
55 dönümlük alanda AVM projesi
Uzun yıllar gecekondu bölgesi olarak anılan, bugünse cazibesi artan Kağıthane, inşaat ve konutta İstanbul’un yeni yıldız bölgesi olarak öne çıkıyor. Ahikent, Elmaz Firuze, Genanlar Firs Home konutlarının yapıldığı bölgede büyük çaplı 5-6 konut projesi de devam ediyor. Kağıthane’de daire fiyatlarının diğer bölgelere kıyasla daha yüksek oranda arttığına dikkat çeken Deniz Emlak’ın sahibi Hüseyin Deniz, daire fiyatlarının 250-300 bin TL dolayında olduğunu söylüyor. Yeni konut projeleri için uygun arsaların da bulunduğu Kağıthane’de büyük bir alışveriş merkezi projesinin de planlandığı öğrenildi. Projenin İSKİ binasına 500 metre mesafedeki 55 dönümlük alanda yükseleceği öğrenildi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!