Cevap şıkları kurala aykırı

Güncelleme Tarihi:

Cevap şıkları kurala aykırı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2010 00:00

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) matematik testinde 20’nci sorunun iki cevabı olduğu iddiasıyla iptalinin istenmesinin ardından, dün yine matematik testinde bir sorunun daha hatalı olduğu ileri sürüldü.

Haberin Devamı

TÜRKÇE TESTİ

SOSYAL BİLİMLER TESTİ

TEMEL MATEMATİK TESTİ

FEN BİLİMLERİ TESTİ

CEVAP ANAHTARI

BİR SORUDA İKİ DOĞRU CEVAP VAR

Hazarfen Dershanesi Kurucusu Abdullah Ahmetoğlu, matematik bölümünde yer alan 39’uncu sorunun cevap şıklarının matematik kurallarının aksine yanlış yazılması nedeniyle hatalı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini savundu. Ahmetoğlu, konuyla ilgili Hürriyet’e şunları söyledi:
Doğrusu ne olmalı?
“Matematikteki 39’uncu soruda ‘Dik koordinat düzleminde, y+2x-1=0 doğrusuna A(1,0) noktasından çizilen dikme Y eksenini hangi noktada keser?’ diye sorulmuş. Cevabı ‘A) -1/2’ diye verilmiş. Oysa ki doğru cevabın (0,-1/2) olması gerekiyordu. Çünkü matematikte noktalar ikili şekilde verilir. Ama cevap şıklarında tekli verilmiş. Şıklarda, -1/2, -1/3, -1/4, -1/5, -1/6 gibi noktalar yer alıyor. Bu kesinlikle yanlış. -1/2’nin yanına ‘0’ yazmaları gerekiyordu. Ya da, ‘Dik koordinat düzleminde, y+2x-1=0 doğrusuna A(1,0) noktasından çizilen dikmenin Y eksenini kestiği noktanın ordinatı kaçtır?’ diye sorulmalıydı.”

Haberin Devamı

Uzmanlar 20’nci soruyu inceliyor

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, YGS Temel Matematik testinin hatalı olduğu iddia edilen 20’nci sorusunun uzmanlara inceletilmesinden sonra iptal edilip edilmeyeceğine karar verileceğini bildirdi. Konuyla ilgili basında çıkan haberlerin ve ÖSYM’ye yapılacak bireysel başvuruların birlikte ele alınacağını söyleyen Yarımağan, “Sorunun iptal edilip edilmeyeceği, değerlendirme işlemleri henüz yapılmadığı için şu anda çok acil değil. En geç bir haftada karar veririz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!