Yaz sıcağında çizme giyilir mi

Güncelleme Tarihi:

Yaz sıcağında çizme giyilir mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2010 12:44

Bu yazın en önemli trend sorunsalı bu! Yaz günü çizme giyilir mi?

Haberin Devamı

Sibel ARNA
 
Güneş tam tepedeyken, daha yarım saat önce yüzüyorken, tenimiz bronzlaşmışken, üstümüzde en incesinden uçuşan elbisemiz varken ya da eteğimiz minicikken çizme giyilir mi? Modaya yön verenler giyilir diyor.

Daha doğrusu giyilsin buyuruyor. Lüksü, orta sınıfı, Türk’ü, İtalyan’ı, hemen hemen bütün ayakkabı markaları 2010 ilkbahar yaz koleksiyonlarında çizmeye ağırlık verdi. Biz de sorumuzu tasarımcılara, kreatif direktörlere ve ünlülere yönelttik. Onların cevaplarını okurken bu soruyu kendinize sormaya ne dersiniz?

Bu yaz bir çizme almayı kafanıza koyarsanız hiç zorlanmayacaksınız. Elle, Hotiç, Desa gibi Türk markaları da, D&G, Balmain, Isabel Marant gibi yabancı markalar da bol bol çizme tasarımları yaptı. Nine West, Deichmann, Aldo gibi orta sınıf yabancılarda da çizme, bot ve ayakkabı karışımı modeller var. Hani şu burnu ya da yanı açık, geri kalan her yeri kapalı olanlardan. Tercih sizin!

Haberin Devamı

Bahar Korçan (Tasarımcı)

Teknik açıdan uygun değil

Yaz ve çizme ikilisi teknik olarak çok bağdaşan bir ikili değil bence. Görsel olarak yakışan birinde iyi gözükse de rahatlık açısından şahsen asla kullanmayacağım bir tercih.

Simge Telman (Harvey Nichols Markalar Direktörü)

Mini etek ve şortlarla kullanın

Bu sezon çizmelerin yılı olacak. Süet, deri çizmeler ilkbahar-yaz sezonunda da vazgeçilmez aksesuvarlar arasında. D&G, Thomas Wilde deri, süet çizmeleri kullanan başlıca markalarımızdan. Özellikle mini etek ve şortlarla kullanılan çizmelerde delikli modeller hava aldırdığı, gerçek deri ve süet ise terletmediği için kullanılmış.

Suna Akar (Elle Tasarımcısı)

Markalar çizme stoklarını tüketmek zorunda

Çok konforlu olmamakla birlikte yazın da çizme giyilebileceğini düşünüyorum. Artık lazer kesimli ve delikli boho çizmeler çok moda. Diz üstü flat çizmelerin de incecik süet olanlarının özellikle şortlar ve mini eteklerle çok havalı durduklarını düşünüyorum. İtalya’da 90’lardan beri yazın western çizme giymek çok popüler. Amerika’da da uzun zamandır giyiliyor ancak yazın çizme giymenin yaygınlaşması sanırım Ugg’ların yazın serin tuttukları hurafesiyle başladı. Günümüzde Lindsay Lohan ve Rihanna gibi geniş kitlelerin takip ettiği ünlüler ne giyerlerse moda oluyor. Öte yandan dünya modası sadece estetik arayışlarla şekillenmiyor. Belki de ekonomik kriz sonucunda markalar ellerinde kalan çizme stoklarını tüketmek zorunda kaldılar.
Elle koleksiyonlarında her yaz mutlaka birkaç tane çizme modeline yer veriyoruz. Özellikle Bu yaz peep-toe yani lazer kesimli çizmeler tasarladık. Burunları açık ve yandan da hava alıyorlar. Gladyatör sandaletlerden sıkılanlar için çizme- sandalet arası bir yerde duruyorlar.
Türk kadınının, özellikle de genç kadınların, dünya trendlerine ayak uydurma konusunda çok hızlı olduklarını düşünüyorum. İklim nedeniyle biraz zorlanabilirler ama çok da ekstrem ve alışılması zor bir trend değil.

Haberin Devamı

Çağla Şikel (Model)

Ben eskiden de giyerdim, giydim, giyeceğim

Artık yaz günü giyilebilecek, ayağı ferah tutan çizmeler var ama ben onlar olmadığı zaman da yazın çizme giyiyordum. Yazlık kıyafetlerle kışlık botların birarada kullanılması çok hoşuma gidiyor. Özetle ben yazın çizme giyerdim, giydim, giyeceğim. Bir de Ugg botlarımdan asla vazgeçmeyeceğim. Görecekseniz 10 yıl geçse, Ugg’lar demodenin demodesi olsa, dünya üzerinde Ugg giyinen bir kişi bile kalmasa, eğer üretilmeye devam ediyorsa ben giymeye devam edeceğim. Bunun yanı sıra bu yaz çok moda olan D&G’nin kovboy tarzı çizmelerinden tabii ki almak istiyorum. En çok yırtık jean-bol tişört veya şort-atletlerle çizme giymeyi seviyorum. Ayağı pişmiyor mu diyenlere ise şu cevabı veriyorum: “Pişerse çıkarırım gider.”

Haberin Devamı

Özlem Süer (Tasarımcı)

Gladyatör sandaletlere iyi bir alternatif

Salaş ve dağınık hal bu yazın ana hatlarını oluşturuyor. Yeterince görmüş olduğumuz ve bence bu yaz da saltanatını sürdürecek olan gladyatör sandaletler ve el yapımı sandaletlere bir alternatif gerekiyordu ki, çizmeler bu noktada karşımıza çıktı. Bu yaz sabo ve çizme altın çağını yaşayacak. Pastoral, grunge, özgür ruhlar için çizme çok yerinde bir akım oldu bence. Kesinlikle çizme destekçilerindenim. İncecik, pastel tonlarda süet ceketler altına giyilen fisto etekler, iri çiçek desenli dökümlü yere kadar uzun uçuş uçuş elbiseler, minicik jean şortlar ve üzerlerinde fırfırlı, volanlı romantik atletler ya da ipek şort-tulumlar... Yaz enerjisi taşıyan bu taze kombinlerin altında krem rengi, kum renginin değişik tonları, biraz da vintage görünümlü, eskitilmiş etkili çizmeler seçim yapmamızı zorlaştıracak gibi görünüyor. Çok yüksek topuklardan ziyade, hem kullanım kolaylığı açısından hem de grunge imaji desteklemek adına; daha alçak topuklara yönelinmeli derim.

Haberin Devamı

Murat Türkili (Beymen Kreatif Direktörü)

Kışın dondurma yeniyorsa yazın çizme giyilir

Günümüz moda anlayışı, klişelerden uzakta, özgür bir tavır ve beraberlikleri taşıyor.
Eski alışkanlıklardan uzakta olan yeni anlayış, artık kışın da beyaz giydiriyor.
Dondurma kışın da yenilebiliyorsa, yazın çizme giyilebilir. Kimi zaman bir başkaldırı, kimi zaman da bir estetik anlayış olan bu tip stil yorumlarında, eğer doğru malzemelerin kullanıldığı ve iyi tasarlanmış ürünler varsa neden dolabımıza eklemeyelim? Isabel Marant’dan Pierre Hardy’ye ve daha birçok moda markasında, militer görüntüden “biker”a kadar birçok ürün gamında çizme, yazın da hayatımızda var.

Haberin Devamı

Sertaç Delibaş (Ayakkabı Tasarımcısı)

Çizmenin sezonu kalmadı

Yaz günü tabii ki çizme giyilir. Dikkatleri üzerine toplar, daha kısa ve parça olarak az sayıda kıyafetler seçildiği için gözler tamamen çizmede odaklanır. Benim tercihim burnu ya da kenarı açık ferah modellerden yana olur. Artık çizmenin de botun da sezonu kalmadı. Kadınlar sadece kendilerini iyi hissetmek istiyor. Çizme giyildiğinde farklı bir karaktere stiletto giyildiğinde farklı bir karaktere bürünebiliyor.

MODA DÜNYASI BUNLARI KONUSUYOR

TAKASHİ MURAKAMİ’NİN YENİ KOLEKSİYONUNU

Louis Vuitton, Neo-Pop’un öncülerinden ve Japonların güncel sanat dünyasına en önemli armağanlarından Takashi Murakami ile bir koleksiyon daha yaptı. İsmi Cosmic Blossom. Pembe, mavi, karışık renkli, gülen suratlı ve bol çiçekli bir koleksiyon. Murakami’nin karakteristik manga grafiklerinin, geleneksel Japon motifleriyle kusursuz uyumu yine başrolde. Sınırlı sayıdaki parçalar, 15 Nisan tarihinden itibaren Louis Vuitton mağazalarında yerini alacak.

SANAL DEFİLE SİTESİNİ

Türkiye’de ilk defa internet ortamında profesyonel bir moda defilesi organize edildi. 1 Nisan’da www.modazon.com’da deri tasarımları ile öne çıkan Simay Bülbül’ün defilesi yayınlandı. Bundan sonra benzer defileler her ay tekrarlanacak. Modazon’un asıl amacı ortak noktası moda olan insanları buluşturmak. Bu siteyi takibe alsanız iyi edersiniz. Bu arada yandaki fotoğrafta ilk sanal defilenin kahramanları bulunuyor. Soldan sağa: Sanat direktörü Umut Eker, fotoğrafçı Sedat Doğan, moda tasarımcısı Simay Bülbül, makyaj sanatçısı Çiğdem Yartaşı, model Didem Soydan, saç tasarımcısı Tayfun Kaydok.

AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ RESMİ TAKISINI

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’nin artık resmi bir takısı var. Favori Kuyumculuk tarafından tasarlanan fotoğraftaki broş, yurtdışından gelen tüm konuklara hediye edilecek. Favori aynı zamanda İstanbul’a özel bir koleksiyon da piyasaya çıkaracak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!