Kebapçılıktan Cannes'a uzanan yol

Güncelleme Tarihi:

Kebapçılıktan Cannesa uzanan yol
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2010 14:46

Megatron isimli 15 dakikalık kısa filmiyle Cannes'da Altın Palmiye kazanan Romanyalı yönetmen Marian Crisan'ın yeni uzun metraj filmi Morgen'da bir Türk oynuyor. Aslen Diyarbakırlı olan Yılmaz Yalçın baba mesleği olan kebapçılıkla uğraşırken oyunculuğa gönül vermiş. İşte Yılmaz Yalçın'ın kebapçılıktan Cannes'da yarışacak filme olan serüveni.

Haberin Devamı

MORGEN FİLMİNDEN KARELER

ROMANYA'YA GİTTİĞİNDE ROLÜNÜ BİLMİYORDU

Genç yaşlarında sinemaya ve oyunculuğa gönül veriyor Yılmaz Yalçın ve kendi çabalarıyla Diyarbakır'da bir ekip toplayarak tiyatro oyunları sergilemeye başlıyor. Kendisine örnek olarak ise Yılmaz Güney'i alıyor. Yalçın, bir gün hayran olduğu Yılmaz Güney ile çalışma fırsatını da buluyor. Güney'in meşhur Yol ve Sürü filmlerinde kamera arkasında görev yapıyor. Bu arada evleniyor ve 3 çocuğu oluyor, yıllar içinde baba mesleğine de devam ederken İstanbul'da bir ajansa kaydoluyor ve işte o ajans Yalçın'a Cannes film festivaline gidecek bir filmin kapısını açıyor.

Marian Crisan'ın son filmi Morgen'da oynayan Yılmaz Yalçın 'Behran' isimli Kürt mülteciyi canlandırdı. Türkiye'de kayıtlı olduğu ajansı ile görüşen yapım ekibi deneme çekiminin ardından bir çok oyuncuyla ve tiyatrocuyla  görüşmüş fakat son olarak onun oynamasında karar kılmışlar.

Haberin Devamı

Macaristan, Romanya ortak yapımı olan film için kolları sıvayan Yalçın, Romanya'ya gittiğinde başrolde olduğunu bilmiyor ve rolü hakkında da hiçbir bilgisi olmuyor.

"CANNES'A ÇAĞIRIRLARSA GİDERİM"

Cannes Film Festivali'nde de ödül almak istediğini söyleyen Yalçın; "inşallah Cannes'dan da ödülle döneriz, Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek istiyorum" dedi. Filmde yönetmen Crisan'a da önerilerde bulunan Yalçın, Güneydoğu insanını canlandırdığı için türküler okumak istediğini ve Şivan Perwer'e ait iki adet Kürtçe türküyü bir  tane de Şükriye Tutkun'a ait Türkçe türküyü seslendirdiğini söyledi.  Oyunculuk performansının da çok beğenildiğini belirten Yılmaz Yalçın; "Macaristan'da ekip olarak bir filmin galasına gittik. Filmin başrolünde oynayan oyuncu sonra bizim sete geldi. Buranın Türkan Şoray'ı gibi bir oyuncu. Nereli olduğumu sormuş, Türk diyince çok şaşırmış ve çok beğendiğini söylemiş" dedi.  Yılmaz Yalçın yeni projeler ve teklifler de olduğunu söyleyerek, Fransa'dan ve başka ülkelerden de proje teklifleri geldiğini söyledi.

Kebapçılıktan Cannesa uzanan yol

Haberin Devamı

Filmin konusu:

Romanya-Macaristan sınırında ufak bir kasabadaki süpermarkette güvenlik görevlisi olarak çalışan Nelu balık tutmayı çok seven birisidir. Bir gün yine balığa gittiğinde bu kez farklı bir şey keşfeder: sınırı geçmeye çalışan, arada kalmış bir Kürt göçmen. Nelu bu yabancıya yardım edip etmemek konusunda kararsız kalır ve hikaye böylece başlar.

Filmin senaristi de olan Crisan senaryoyu oluştururken bölge gazetesinde okuduğu bir haberden esinlenir. Morgen, Romanya'da katıldığı ilk festivalden ödülle döndü ve ayrıca film bu seneki Cannes Film Festivali'ne de katılacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!