THY'de kıyım

Güncelleme Tarihi:

THYde kıyım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2003 01:37

THY'de Yusuf Bolayırlı'yla başlayan zorunlu emeklilik kıyımı, Abdurrahman Gündoğdu'nun koltuğa oturmasıyla hızlandı.

AKP, 11 Eylül saldırılarından sonra birçok havayolu şirketinin iflas etmesine rağmen geçen yıl 64 milyon $ kár etmeyi başaran THY'de kıyım yapıyor. Yeni Genel Müdür Gündoğdu'nun zorunlu emeklilik bahanesiyle başlattığı operasyonla haziran ayına kadar 400 kişi kurumdan ayrılacak.

Türk Hava Yolları'nda 17 Şubat'ta Genel Müdür Yusuf Bolayırlı ile başlayan zorunlu emeklilik ve pasif göreve alma şeklindeki büyük personel kıyımında son bilanço 102 kişiye ulaştı. Kilit noktalarda görevli ve şirketin operasyon yükünü üstlenen başkan, müdür ve şef gibi üst düzey personelin bulunduğu bu listenin daha da uzayarak haziran ayına kadar 400'e çıkacağı tahmin ediliyor.

Emekli olan personelin yerine uzmanlığı olmayan dışardan kişilerin atanması ile yoğun yaz sezonunun başladığı bu günlerde THY'nin çok ciddi oranda pazar kaybına uğrayacağı, ayrıca teknik açıdan da büyük sorunlar yaşayabileceği iddia edildi.

60 YAŞ ALTI DA VAR

Bütün dünyada havayolu sektörü tarihin en ağır krizini yaşamasına rağmen geçen yıl 64 milyon dolar kar açıklayan THY'de son iki ayda çok sayıda üst düzey yönetici emekli edildi. Bu listede yer alan personelin 60 yaşından daha genç olduğu öğrenildi. Listede halen yurtdışı bürolarında müdür ve şef olarak görev yapan 68 personelin ay sonu itibari ile emekli olması THY'yi yurtdışı pazarında zor duruma sokacak.

Ülkenin şartlarını, pazar durumunu iyi bilen müdürlerin geri çağrılarak emekli edilmesinin ardından, yerine atanacak yeni müdürün uzun süre intibak sorunları yaşayacağı öngörülüyor.

ÇALIŞANLAR PERİŞAN

Apar topar geri çağrılan yurtdışı müdürlerin vekaleten imza yetkilerini bile verememesi, yurtdışı bürolarında kalan personelin elini kolunu bağladı. Görevli personelin çocuklarının okul durumu göz önüne alınmadan yapılan bu iş büyük nezaketsizlik olarak da değerlendirildi. Ayrıca tam yoğun sezon öncesi tüm yurt dışı operasyonlarının en tepesindeki görevlilerin çekilmesi ciddi bir sıkıntı yaratacak.

TECRÜBE KIYIMA FEDA

Haftada 11 uçuşun yapıldığı Amerika'da THY'nin 40 civarında personel çalıştırması çok bulunurken, bunun yarısı kadar sefer yapan bir çok Avrupalı havayolu şirketinin ABD'de 100'den fazla personel çalıştırdığı ortaya çıktı. Amerika pazarında pazarlama elemanı olmadan piyasada rekabet şansı bulunmamasına rağmen THY bu kıtada yıllarca uğraşarak kazandığı büyük tecrübeyi şimdi kıyıma feda edecek. Son kıyım operasyonu sırasında emeklilikleri gelmeyen personelin ise genel müdürlük emrine verildiği, bu görevi kabul etmeyen personele ise müfettişler tarafından soruşturma açılacağı bir tehdit ve zorlama olarak gündeme getirildiği öğrenildi.

Belediyecileri dolduruyor

THY Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu, kıyımla boşaltılan koltuklara daha önce havacılık sektöründe hiçbir tecrübesi olmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde birlikte çalıştığı arkadaşlarını getirmeye başladı. belediyenin iştiraklerinde görev yapan Tuncay Pekin, Kemal Okutan, Orkun İkiz, İhsan Baytan, Ali Fırat, Ersin Eken, Emin Karakösegenel, Kamil Duman, Mustafa Aydın, Haluk Dörtlüoğlu, İbrahim Kahraman, Bülent Zengin, Ümit Çakır ve Mahmut Varol'un THY'de stratejik görevlere atandığı öğrenildi. Bu kişilerin birkaç aylık alışma sürecinden sonra THY içinde daha üst pozisyonda olan genel müdür yardımcılıkları ile başkanlık görevlerine getirileceği öngörülüyor.

Kimler gidiyor

Yurtdışı müdürler:

Gürel Tuluy (Almatı),
Turgut Atay (Amerika ve Kanada), Ahmet İzzet Anıs (Amsterdam), Adnan Akçay (Arnavutluk ve Kosova), Barbaros Yurdakul (Atina), Aydan Erdinç (Bangkok), İrfan Can (Bişkek), İbrahim Vecdi Büyükyüksel (Brüksel), Ayşe Gülay Aşçı (Cenevre), Abdullah Yaşar Gürünlü (Cezayir), Nihat Demirkan (Çin), Mahmut Serdar Denizok (Dubai), İzzet Metel (Düsseldorf), Namık Ceylan Altıntaş (Frankfurt), Bülent Rahmi Demirci (Fransa), Nusret Sinan Kıral (Güney Afrika), Yavuz Sökmen (İngiltere ve İrlanda), Reha Pakkan (İtalya), Ilgar Alptekin (Japonya), Elvan Turgut Tombuş (Kıbrıs), Recep Raci Volkan (Kişinev), Sabri Kuşbeyzi (Kopenhag), Erdem Ural (Kuveyt), Mehmet Müjdat Yücel (Manchester), Ayşe Ataün (Nice), Adil Erdal Gürel (Seul), Semire Kırgız (Chicago), Tunç Alp (Stuttgart), Bozkurt Güneş (Tahran), İlker Gölcüklüoğlu (Tripoli), Nurulayn Burçoğlu (Varşova), Ahmet Uçal Dalgıç (Viyana), Erol Akçal (Münih)

Yurtdışı şefler:

Tayyar Caferoğlu,
Gülnur Yücesan, Bekir Cıvıl, Erman Seber, Sedat Erkal Dikmen, Naci Memişoğlu, Ayhan Zeytin, Ahmet Saral, Ender Taşören, Uçal Öner, Bekir Tufan Akınay, Ayhan Alanyalı, Nilgün Satıryiğit, Bilal Türk, Neslihan Dolen, M. Ertuğrul Nacar, Füsun Önar, Hasan Mamat, Fahriye Beyhan Sedal, Dilek Çalık, Zekiye Evirgen, Gülümser Al, Nesteren Bozdağ, Ayşe Simer, Timur Aksu, Zerrin Genç, Semra Kuru, Lerzan Atadeğer, Nüket Özışık, Hülya Koç, Gülsiye Balcı, Mustafa Alper Ergüç, Haluk Erkaya, Osman Tunçyürek, Ali Haydar Osman Gürün.

Yurtiçi müdürler:

Nuriddin Boran (Bursa)
, Fatma Atay (İzmir), Gökhan Buğday (Antalya İstasyon), Vedat Durmazpınar (Erzurum), Nimet Kurtoğlu (Trabzon), Mehmet Turgut Osmanlıoğlu (Gaziantep), Naim Uzunlar (Samsun), Fazilet Baysal (Kadıköy), Mehmet Özgürcan (Yapım ve Emlak), Hatice Nil Ergun (Ticaret Muhasebe), Gürhan Yeğin (Halkla İlişkiler), Ersin Gürcan (İşgücü Değerleme ve Organizasyon), Ali Aydın Balçık (Destek), Şemsettin Veziroğlu (Depo), Nilgün Özlüpınar (Revervasyon Bşk. Yrd.), Sevda Kaya (VIP-CIP), Semiha Sat (Teknik İdari İşler), Sezgi Ayşe Başaran (Uçuş İdari İşler), Lale Emil (Mali İdari İşler), Nurçin Özsoy (Kabin Eğitim), Buket Saraç (Satış), Hesna Böke (İkram Satın-alma Md.)

Başkanlar:

Nesligül Doğançay (Araştırma Planlama ve Koor. Bşk.),
Halil Ürkmezgil (Yer İşletme Bşk.), Mesut Gökaşan (İstanbul İstasyon Md.), Sacit Yenihayat (İnşaat Emlak ve Destek Hiz.Bşk.), Faik Akın (Tanıtım ve Halkla İlişkiler Bşk.), Nilüfer Alataş (Kabin Hizmetleri Bşk.), Fikret Geçkili (Uçak Bakım Bşk.), Erol Konyalıoğlu (Revizyon Atölyeleri Bşk.), Erdoğan Fırtınoğlu (Üretim Planlama ve Kontrol Bşk.), Nihat İş (Teftiş Kurulu Bşk.), Tarık Birgören (Ekip Planlama Bşk.), Mahbube İğmen (Özel Büro Bşk.)

Genel Müdürlük emrine alınanlar:

Cengiz Özer (Genel Satın Alma Bşk.),
Güliz Öztürk (Pazarlama ve Satış Md.), Nasuh Çetin (Üretim Planlama ve Gelir Md.), Ali Doruk (Ürün ve Uçak İçi Hiz. Bşk.), Aycan Serez (Elektronik Bilgi İşlem Bşk.), Gönül Balcı (Ankara İrtibat Md.), Mehmet Ünal (Haberleşme Md.), Mustafa Sökmenoğlu (Protokol ve Müşteri Hizmetleri Md.), Yurdagül Altınöz (Basın ve Reklam Md.)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!