Usta’dan gençlere eleştiri

Güncelleme Tarihi:

Usta’dan gençlere eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2010 00:00

Suluboya Ressamlar Grubu’nun kurucu üyelerinden 85 yaşındaki Cemal Güvenç, yeni nesil ressamları topa tuttu. Atölye çalışmalarını kolaycılık olarak adlandıran Güvenç, fotoğrafa bakarak resim yapanlara ise “Kopyacı sanatçılar” dedi.

Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden, suluboyanın büyük ustalarından Refik Epikman’ın öğrencisi olarak 1949’da mezun olan Güvenç, bir çok okulda resim öğretmenliği yaptı. Koltuğunun altına aldığı resim masası ve hayatını paylaştığı eşi ile birlikte Türkiye’yi karış karış gezerek doğa manzaralarını yerinde resmeden Güvenç, o yılları Ankara Hürriyet’e şöyle anlattı:

“Resim yapmak, hayatımın o en güzel yıllarını yollarda geçirmek aslında hiç de kolay olmadı. Çalıştığım günlerden arta kalan saatlerimi, doğa ile iç içe geçirmek beni hayata bağladı. 1960 yılında ilk sergimi açtığım Turkish American Assoiation’de, üç yıl peşpeşe üç sergi açtım. 1962 yılında California Alexsanders Art Studio tarafından düzenlenen uluslararası bir sergiye beş eserle katılabilmeyi başardım. 1997 yılında ise, California Alexsanders Art Studio tarafından düzenlenen sergide yer alan bir eserim Vakko firması tarafından eşarp olarak basıldı.

O yıllarda sanata ve sanatçıya değer verilir, eserlere bir hazine gözüyle bekılırdı. Şimdilerde ne sanatın ne de sanatçının bir değeri kaldı. Herkes atölyelerde, çektikleri fotoğraflara bakarak bu sanatı icra ediyor. Kolayı ve hazırı tercih eden yeni nesil sözde ressamlar, yaratıcılığı hiçe sayarak, örnek olmak bir yana herkesi kopyacılığa teşvik ediyor..”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!